Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas teātrī iestudēta muzikāla traģikomiska dzimtas sāga “Igauņu bēres 1999”

Sarunā ar medijiem par jauniestudējumu “Igauņu bēres 1999” Herberts Laukšteins, šoreiz kā Liepājas teātra aktieris, nevis direktors, stāstot par savu lomu, aizrautīgi apsmejas vairākas reizes.

Liepājas teātrī iestudēta muzikāla traģikomiska dzimtas sāga “Igauņu bēres 1999”
Skats no izrādes "Igauņu bēres 1999". (No labās) it kā mirušā Andresa lomā – Herberts Laukšteins. (Foto: Armands Kaušelis)
24.10.2022 06:02

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Daudzi liepājnieki jau būs ievērojuši izrādes plakātu, kur Andress guļ zārkā – tāds viltīgi priecīgs. Izrādās, dzimtas patriarhu no citu varoņu mutēm Andrusa Kivirehka lugā uz Liepājas skatuves darboties nolicis režisors Regnārs Vaivars.

“Mums iestudēšanas laikā visiem bija jautri lasīt šos tekstus, ko labs igauņu autors ir sarakstījis un Regnārs ir papildinājis. Vai tas būs skatītājiem jautri, to redzēsim,” viņš saka.

H. Laukšteins atzīst, ka attiecoties pret teātri kā bērnudārza un trako mājas savienojumu, taču, vadot šo iestādi,

“ar gadiem esmu distancējies no pašas serdes, bet tagad atkal esmu iekšā. Tas ir tik labi, ka atkal uz savas ādas izbaudu, ko nozīmē būt starp aktieriem,” viņš pauž.

Lugā vectēvs Andress nedarbojas, par viņu vēsta bērni, mazbērni un kaimiņi. “Regnārs ir pierakstījis šo supermenu klāt – dzejnieku, partijas funkcionāru, mačo un siržu lauzēju. Viņš tikai netiek galā ar savu ģimeni, kas izklīdusi pa pasauli, tāpēc arī ņem un nomirst,” pastāsta H. Laukšteins.

Režisors devis šim varonim iespēju staigāt apkārt, neredzamam novērot, kā visa ģimene sabrauc uz viņa bērēm, un runāt par ļoti nopietnām lietām.

Mārtiņš Kalita izrādē ir Sass – Andresa znots un Andresa juniora tēvs. Materiāls darba procesā viņu uzrunājis arvien vairāk. “Man pašlaik tāds vecums, kad ir bērni, ir vecāki jeb vecvecāki maniem bērniem. Ir saprotamas tādas lietas, kā dzimtas mājas un dzīve pilsētā karjeras un darba dēļ,” stāsta aktieris.

Sasam kā ienācējam ģimenē neesot atbildības nastu pret Andresu. “Taču tāpat viņu ierauj un maļ tajā mašīnā.

Reizēm ģimenēs ir izveidojušās situācijas, kuras nevar atrisināt, deformētas attiecības, pieņemtas dīvainas tradīcijas, kurām cilvēki dabū kalpot.

Sass to spēj redzēt no malas, bet labot vai ietekmēt – ne,” saka lomas atveidotājs.

Izrāde veidota kā muzikāla traģikomiska dzimtas sāga. Tai radīts arī savdabīgs muzikālais materiāls, kura tapšanā izmantotas pat teātra skatuves stangas. Aktieri apguvuši arī dažādu instrumentu spēli, kas dzīvajā izpildījumā būs baudāma arī iestudējumā.

Lai sagatavotos šim darbam, aktieri kopā ar režisoru septembra sākumā dažas dienas pavadīja Igaunijā. Tas darīts, lai viņiem būtu iespēja satikt šīs valsts cilvēkus. “Gribēju, lai aktieri paši to saprot, kāpēc mums šeit, Latvijā, jāskatās izrāde par Igauniju. Ja runājam par igauņiem, negribēju izlīdzēties ar parasto frāzi “visi jau tāpat sapratīs, ka tas par latviešiem”,” stāsta R. Vaivars.

“Ir vajadzīgs saprast mazo, bet ļoti būtisko atšķirību, kamdēļ Igaunijas ekonomika ir krietni attīstītāka par Latvijas ekonomiku. Es gribētu, lai pie mums ir vismaz tā, kā pie viņiem.”

Režisors uzskata, ka ne jau viss esot jābaksta ar pirkstu skatītājiem acīs. Izrādē runāts par to, cik katras tautas priekšstati par sevi ir pašiem sāpīgi, bet citiem ne pārāk saprotami un liekas tikai egoisms. “Katra tauta var ciest par sevi. Un ko tas dod? Varbūt labāk ir apzināties, kur tad ir spēks?” spriež R. Vaivars.

Pirmizrāde Liepājas teātrī – 22. oktobrī.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz