Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Liepājas teātrim trūkst naudas jauniestudējumiem

Liepājas teātrim trūkst naudas jauniestudējumiem
Foto: Ģirts Brūns
21.03.2014 11:32

LETA

Liepājas teātrī jau tuvākajā laikā sāksies darbs pie nākamās sezonas jauniestudējumiem, taču teātrim trūkst naudas, “Rietumu radio” sacīja Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.

Kā skaidro Laukšteins, pamata budžetā apstiprinātā pašvaldības dotācija ir tikpat liela, cik pagājušā gada sākumā, taču pērn teātrim tika piešķirti papildu līdzekļi, līdz ar to kopumā šogad Liepājas teātrim pietrūkst aptuveni 90 000 eiro.

“Aprīlī uz Liepāju brauc radošā komanda, lai iestudētu “Induli un Āriju”, kas būs diezgan apjomīgs darbs, taču teātrim naudas fiziski nav, līdz ar to es bāžu galvu cilpā, nezinot, kas būs,” sacīja Laukšteins.

Viena jauniestudējuma izveidošanas izmaksas ir ļoti atšķirīgas un atkarīgas no daudziem faktoriem, taču kvalitatīvu izrāžu veidošanai nepieciešams piesaistīt arī labus māksliniekus.

Daudzas teātra izrādes piesaista pilsētai arī ļoti daudz tūristu no citām pilsētām, kuri Liepājā ierodas tieši teātra izrāžu dēļ, sacīja Laukšteins.

Teātra direktors stāsta, ka ir vērsies arī Liepājas pilsētas domē ar lūgumu piešķirt papildu finansējumu, taču pagaidām apstiprinoša atbilde nav saņemta.

Kā liecina Liepājas pilsētas budžets 2014.gadam, kopējā pašvaldības dotācija Liepājas teātrim šogad ir 919 479 eiro.

Kā ziņots, par 2013.gadu Liepājas teātris ir saņēmis visas galvenās kultūras balvas, kādas Latvijā ir iespējamas, – “Stavangera” saņēma balvu par gada labāko izrādi “Spēlmaņu naktī”, “Dienas” kultūras balvu “Zelta kartupelis” saņēma Agnese Jēkabsone par Edītes Piafas lomas tēlojumu, savukārt izrāde “Piafa” ieguva balvu “Kilograms kultūras” nominācijā “Teātris”.

Liepājas teātris patlaban veic pārrunas par dalību vairākos starptautiskos teātra un mākslas festivālos, intervijā “Rietumu radio” sacīja Liepājas teātra direktors Herberts Laukšteins.
Viņš gan atturējās nosaukt konkrētus festivālus, jo līgumi par piedalīšanos vēl nav parakstīti.

“Festivālu darbinieki braukā apkārt un meklē marginālās izrādes, kas varētu atbilst festivāliem, un katrs atbilstoši tai tēmai, kurai festivāls tiek veltīts, piemeklē izrādes. Var gadīties, var negadīties,” sacīja Laukšteins. “Ja izrādi neiekļauj festivāla programmā, tas nenozīmē, ka izrāde ir slikta, – tā neatbilst festivālam, un festivāla mērķis ir cits.”

Liepājas teātris maijā dosies uz Austriju, lai piedalītos prestižajā Vīnes festivālā “Wiener Festwochen”. Trīs vakarus pēc kārtas, no 23.maija līdz 25.maijam, festivāla apmeklētājiem būs iespējams noskatīties režisora Konstantīna Bogomolova iestudēto izrādi “Stavangera” (“Pulp People”).

“Wiener Festwochen” Austrijas galvaspilsētā Vīnē notiek jau kopš 1951.gada un ir viens no vecākajiem un lielākajiem Eiropas starptautiskajiem festivāliem, šogad tas notiks no 9.maija līdz 15.jūnijam. Festivāla mērķis ir parādīt aktuālos mākslas procesus – ne tikai tos, kas norisinās pašā Vīnē, bet arī citviet pasaulē.

Pēc festivāla Vīnē Liepājas teātris dosies uz Polijas pilsētu Toruņu, kur piedalīsies starptautiskajā teātra festivālā “Kontakt”.

Izrādes tiks rādītas latviešu valodā, taču skatītājiem tiks nodrošināts sinhronais tulkojums.

Gan Konstantīns Bogomolovs, gan izrāde šogad ieguva arī “Spēlmaņu nakts” balvas nominācijās “Gada teātra izrāde” un “Gada režisors”.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz