Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Līvas ciemā” aicina lūkot senču arodus un tikumus

“Līvas ciemā” aicina lūkot senču arodus un tikumus
26.05.2012 14:46

Šodien un rīt ostas promenādē norisinās daudzu iecienītais amatniecības un etnomūzikas festivāls “Līvas ciems”. Šogad tas savus cienītājus pulcē jau desmito reizi.

“Biju pagājušā gadā, gribēju atnākt arī šogad un paskatīties,” teic “Līvas ciema” tirgū sastaptā Elza Rāte. Sastopam Elzu jau dodoties uz māju pusi, maisiņā no keramikas veidota krūzīte – tā būs vārda dienas dāvana draugam. “Visur nosaukumi ir angliski, te vismaz ir preces ar latviskiem uzrakstiem,” priecājas sieviete, piebilstot, ka šeit, “Līvas ciemā”, var atrast tādas lietas, ko citur nemaz nemana. Tāpēc esot forši, ka tāds notiek. “Ja mans bērns būtu lielāks, viņam patiktu leļļu teātris, zirdziņi, piedalītos radošajās darbnīcās – taisītu ziepītes, monētiņas,” par saldi čučošās atvases – sešus mēnešus vecā Gabriela – aktivitātēm prāto mamma.

Ar bērniem uz lielo tirgu atnācis arī liepājnieks Juris Lūciņš. Vēl neko neesot paspējis redzēt, jo bērns uzreiz aizskrējis vērot ceļojošā leļļu teātra “Maska” izrādi. Kad būs izlēkājies un izrotaļājies, došoties kopā pētīt, kas labs tiek piedāvāts. Nekāds konkrēts mērķis ko iegādāties neesot, teic vīrietis. Ja kaut kas iepatiksies, nopirkšot. Jurim, gluži kā daudziem citiem apmeklētājiem, vēl labā atmiņā pērnā gada “Līvas ciems”. “Patika,” atzīst liepājnieks, tāpēc nācis arī šogad.

Iveta Bekmane priecājas, ka vienkopus redzams tik daudz amatnieku. “Reti jau tā ir,” viņa spriež, tāpēc nesteidzoties izstaigājusi visu tirgu, aplūkojot amatnieku un rokdarbu meistaru darbus. Neko īpašu nav gan nopirkusi, vien gabaliņu siera. Atturot augstās cenas.

To, ka apmeklētāji vairāk bauda ar acīm, nekā ko iegādājas, apstiprina māksliniece Andra Pelna, kas tirgū piedāvā dažādus dekorus. “Ir prieks par pašu notikumu. Piedalīšanās Līvas tirgū man jau ir kā tradīcija, laikam tikai vienu reizi esmu izlaidusi,” smaidot parēķina Andra. “Tādu ļaužu pūli reti kad un kur var dabūt, nevienā izstāžu zālē. Nu, lai skatās un priecājas,” ar pozitīvismu saka liepājniece, jo šī neesot tā reize, kad nopelnīt. Ikdienā viņa strādā par mākslinieci bibliotēkā.

Kā novēroja portāls, tirgū iegādājami dažāda veida izstrādājumi no koka, metāla, keramikas, auduma, stikla, dzintara un cita veida materiāliem. Vairākās rindās sarindoti puķu stādi, zāļu tējas, medus burciņas, pīti grozi, griķu spilveni un vēl viss kaut kas cits. Vēderpriekiem tiek piedāvātas kūpinātas zivis, dažāda veida sieri, ceptas desiņas, piparkūkas ar krāsainu glazūru, cukurvate, saldējums.

Pieredzējušie meistari demonstrē savas amata prasmes, apmeklētājiem sniedzot iespēju ne tikai vērot darbu tapšanu, bet arī pašiem piedalīties procesā. Dzintara apstrāde, keramikas virpošana, pīšana un aušana, podniecības iepazīšana, cepļa kurināšana – tās ir tikai dažas no aktivitātēm, ko piedāvā festivāls “Līvas ciems”, kas darbosies līdz pat pulksten 20. Bet jau no pulksten 12 –etnomūzikas festivāls, kurā uz skatuves kāps ne tikai grupas no Latvijas, bet arī viesi no ārvalstīm.

Atgādinām, ka festivālu organizē Liepājas Kultūras pārvalde sadarbībā ar Liepājas Tautas mākslas un kultūras centru un SIA “Fontaine Ent.”.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz