Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

LMMDV izstāžu zālē izvietotas porcelāna apgleznojuma darbu kopijas “Baltars un es”

Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas (LMMDV) jaunbūves, Alejas ielā 18, izstāžu zālē izvietota Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas audzēkņu mācību darbu izstāde ”Baltars un es”.

LMMDV izstāžu zālē izvietotas porcelāna apgleznojuma darbu kopijas “Baltars un es”
Foto: Publicitātes
14.10.2022 10:02

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Izstādē apskatāmas porcelāna apgleznojuma darbu kopijas, kuras tapušas laika posmā, kopš mācību programmā iekļauta porcelāna apgleznošana, informē vidusskolas pārstāvji.

Lai apgūtu dažādu tehnisko paņēmienu pielietošanu porcelāna apgleznojum, tiek kopēti ”Baltara” darbnīcā tapušie šķīvji.

Tuvākajā laikā LMMDV plāno organizēt ”atvērto durvju dienu”, lai ikvienu interesentu iepazīstinātu ar jaunbūves telpām, un šajā laikā būs iespēja apskatīt arī izstādi ”Baltars un es”.

Porcelāna apgleznošanu Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā mācījuši pedagogi Milda Brutāne, Ilona Priedkalne, Leons Alksnis, Dace Blūma, Daina Zvanītāja, Inese Pētersone un Esmeralda Purvišķe.

Nodaļas metodiskajos fondos saglabājušās pat dažas 20. gadsimta sešdesmitajos gados veidotās šķīvju kopijas uz papīra kā darba zīmējumi pirms to īstenošanas materiālā, kā arī atsevišķi šai laikā apgleznotie šķīvji.

Porcelāna un fajansa trauku apgleznošanas darbnīcā ”Baltars” 20. gadsimta 20. gados radītais porcelāns ir izcils klasiskā modernisma un ”Art Déco” īstenojums Latvijas lietišķajā mākslā, kas spēcīgi ietekmēja gan mākslas porcelāna, gan latviešu keramikas un lietišķās mākslas turpmāko attīstību.

”Baltars” bija ne vien celmlauzis jomā, kas Latvijas teritorijā nebija aizsākta – proti, mākslas porcelānā, bet arī izcila savas jomas darbnīca. Tās darbības laikā bieži vien ierobežotā skaitā radītie darbi kļuva populāri un cienīti gan plašākā sabiedrībā, gan kritiķu starpā, gan arī ieguva starptautisku atpazīstamību.

Darbnīca ”Baltars” tika dibināta 1924. gadā un pastāvēja līdz 1930. gadam, atrodoties un darbojoties Rīgā, Lāčplēša ielā.

Par darbnīcas ražīgāko periodu tiek uzskatīts laika posms no 1925. līdz 1927. gadam, kad darbnīcā tika radīti ap 300 unikālu darbu – lielākoties dekoratīvie šķīvji, vāzes, trauki un servīzes.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz