Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Mākslinieki izpelnās skatītāju ovācijas

Mākslinieki izpelnās skatītāju ovācijas
Foto: Ruslans Šuļga
03.08.2013 23:17

liepajniekiem.lv

Sestdien Liepājā norisinājās VII Starptautiskais ielu teātru festivāls “Zeme.Debess.Jūra.”. Pateicoties veiksmīgajai norisei un lielajai skatītāju interesei, svētki, kuros nepastāv valodu barjera, visticamāk, notiks arī nākamgad. Atšķirībā no citām reizēm, šogad festivāls bija daudz plašāks un daudzveidīgāks.

Pirmo reizi festivāls “Zeme.Debess.Jūra.” norisinājās visas Zivju ielas garumā un, kā ierasts, Rožu laukumā. Tā organizatori – Liepājas Leļļu teātris – apmeklētājiem bija sarūpējuši svētkus, kuros varēja baudīt ne tikai ielu teātru mākslu, bet arī Latvijā pazīstamu mūziķu koncertus, piedalīties radošajās darbnīcās, un visam pa vidu varēja arī iepirkties Zivju ielas tirdziņā, kur plašā klāstā savu produkciju piedāvāja iegādāties rotaslietu meistari un citi dažādu amatu meistari. Tas viss – festivāla dienas programmā.

Savukārt vakarā uz galvenās skatuves, laukumā pie Latviešu biedrības nama, kulpi sanākušos apmeklētājus priecēja dažādi triku meistari un citi interesanti mākslinieki. Bija sastopams Itālijas mākslinieks Jordi, Rīgas cirks, ar eksplozīvu enerģiju skatītājus pārņēma mākslinieks no ASV ar “gumijas seju” – Jeff Hess, savukārt no Lietuvas priecēja teātris ”Pantomīma A”, Nīderlandi pārstāvēja slavenais teātris ”Close Act”. Savukārt Liepājas Leļļu teātris aicināja skatītājus vērot muzikālu uzvedumu ”Vasaras raibumi”. Ar mūsdienīgiem ģitārmūzikas hītiem, pa Zivju ielu maršējas “Ģitāristu Lielansamblis”, bet festivāla noslēgumā varēja baudīt smilšu kino un uguns šovu.

Kā novēroja portāls, vislielākās ovācijas tika veltītas Rīgas cirka māksliniekiem, sevišķi rokeru ģimenītei. Uz motocikla tika veikti elpu aizraujoši un asins stindzinoši triki. Vienaldzīgo brīžos, kad vīrietis, nogūlies uz motocikla sēdekļa un gaisā izstieptās kājās žonglēja ar mazu zēnu gluži kā arkādu  priekšmetu, nebija. To, ka šis bija viens no spilgtākajiem šā vakara priekšnesumiem, atzina arī apmeklētājs Ziedonis, kurš uz pasākumu bija ieradies kopā ar ģimeni. Vīrietis neslēpa, ka vērojot mākslinieku numuru, “brīžiem palika auksti kauli”. “Ļoti riskanti,” viņš nosaka. No redzētā vēl patikuši komiņi Jeff Hess un Jordi. “Vienīgi, vai beigās Jordi vajadzēja izģērbties gandrīz kailam. Tas, manuprāt, bija lieki. Tomēr apkārt ir bērni.” Gribējies dzirdēt “Ģitāristu Lielansambli”, tomēr nokavēts. “Pirms nākšanas šurp pētīju programmu, taču tajā nebija minēti laiki, cikos kas uzstājas. Būtu zinājis, iznāktu no mājām daudz ātrāk,” bēdājas vīrietis, stāstot, kas nav paticis. Taču Ielu teātru festivālu Ziedonis apmeklējot katru gadu. Ļoti patīkot. 

Viens no festivāla organizatoriem, Liepājas Leļļu teātra pārstāvis Rihards Belte bija patīkami pārsteigts, vakarā redzot tik lielu interesentu pulku: “Acīmredzot, dienas aktivitātes cilvēkus nav nogurdinājis, no kā es sākotnēji baidījos. Festivāls ir izvedies brīnišķīgi, tādu ļaužu pieplūdumu līdz šim nebijām piedzīvojuši. Aprunājoties ar Kultūras pārvaldi, solīja, ka festivāls būs arī nākamgad. Tas, protams, nav tikai mūsu, bet arī publikas nopelns. Skatītāji mūs atbalsta.” Ar ko izdevās skatītājus piesaistīt? “Šeit nav alus dzeršana, šeit, kā redzams, ir dažādu paaudžu skatītāji, un programmu tādu arī apmēram veidojām – plašam interesentu lokam. Tas faktiski ir festivāls ģimenēm. Domāju, ka nostrādājis arī sociālais moments – pasākums ir bez maksas.”

Ņemot vērā festivālam atvēlētos finansu līdzekļus, sanācis tā, ka šogad festivālā vairāk piedalās pašmāju mākslinieki, mazāk ir viesmākslinieku. “Protams, vajadzīgas arī kādas odziņas,” vērtējot programmu, par tādām R.Belte nosauc slaveno teātri “Close Act” no Nīderlandes. “Rīgas cirka direktore solīja atsūtīt labāko, kas viņiem ir. Un tā arī bija. Publikai un man pašam ļoti patika.” R.Belte domā, ka arī nākamgad festivāla formāts varētu palikt līdzīgs šogad izveidotajam: “Ja Liepāja ir roka un mūzikas pilsēta, tad kāpēc ne, lai būtu arī koncerti. Vēl daudzas lietas pilnveidojamas un attīstāmas. Taču ieskices jau ir.”

FOTO galerijas: http://www.liepajniekiem.lv/galerijas/vii-starptautiskais-ielu-teatru-festivals-zeme-debess-jura-dienas-pasakumi-97709 

http://www.liepajniekiem.lv/galerijas/vii-starptautiskais-ielu-teatru-festivals-zeme-debess-jura-vakara-pasakumi-97711

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz