Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Mākslinieki Mārtiņš Zitmanis un Herberts Erbs atver kopizstādi ”Divreiz pa septiņdesmit”

Šogad māksliniekiem Mārtiņam Zitmanim un Herbertam Erbam apaļas jubilejas, vērienīgais gada skaitlis ietverts abu kopizstādes nosaukumā – ”Divreiz pa septiņdesmit”. Galerijā ”Romas dārzs” aplūkojamas bildes, kā darbus dēvē pats autors M. Zitmanis, tandēmā ar stiklu. ”Perfekts perfektu satiek un labi izskatās izstādē kopā,” rezultātu savukārt vērtē mākslinieks Aldis Kļaviņš.

06.12.2022 06:00

liepajniekiem.lv

Gleznotāja M. Zitmaņa un stikla mākslinieka H. Erba kopizstāde ”Divreiz pa septiņdesmit” galerijā ”Romas dārzs” bija skatāma vairākas nedēļas pirms tās oficiālās svinīgās atklāšanas.

”Mums ar mēneša starpību – Mārtiņam 3. septembrī, man 3. oktobrī – ir dzimšanas dienas. Nevarējām vienoties, kurā datumā taisīt atvēršanu,” nobīdes iemeslu skaidroja H. Erbs, tādēļ, lai neviens nejustos apbižots, izvēlēts 10. novembris, kurā vārda svētku diena Mārtiņam. ”Bet dzimšanas dienas ir pagājušas, un šī ir tāda atcerīte mums tuviem cilvēkiem.”

Uz svinīgo izstādes atklāšanu galvenokārt bija aicināti mākslinieku kolēģi, draugi, paziņas, radinieki, un sveicēju bija tiešām kupls pulks. Lai suminātu darbu autorus, nācās pastāvēt rindā, sagaidot savu iespēju pasniegt līdzpaņemtos ziedus, dāvanu vai vienkārši silti apskaut.

H. Erbs aicināja arī sveicējus sacīt kādu vārdu. ”Interesants salikums. It kā jau viņi netusēja kopā, bet izstādi rīko kopā,” vērtējot redzēto, autoriem un klātesošajiem sacīja A. Kļaviņš.

”Man paveicās ienākt, kad vēl šeit neviena nebija, sapratu – perfekts perfektu satiek un labi izskatās izstādē kopā.

Viens ar stiklu, otrs ar… Viņš negrib, ka viņu sauc par gleznotāju. Nu, ar perfektiem darbiem. Absolūti perfekti izpildīts – gan tehniski, gan idejiski. Man ir liels prieks par maniem kolēģiem.”

Arī jauno mediju māksliniece Anna Priedola pauda prieku par kolēģiem, kas ar savu darbošanos iedvesmo jaunāko paaudzi. No klātesošajiem izskanēja arī vārdi, ka ”beidzot var teikt, ka šeit ir eleganta izstāde”!

Ideja par kopizstādi radusies M. Zitmanim. ”Man tā iepatikās,” ”Kurzemes Vārdam” sacīja H. Erbs, ”varbūt, ja nebūtu šis pamudinājums, tad jau diez vai es pats. Mārtiņš jau vizuāli redzēja, kā mēs kopā izskatīsimies. Atlika atrast izstādei piemērotas telpas.” Un izvēlēts ”Romas dārzs”. ”Tā kā šeit diezgan bieži iegriežos, jo cenšos apskatīt visus māksliniekus, man uzreiz bija priekšstats, kā šeit varētu izskatīties.”

Neuzkrītošās sienas spilgtos Mārtiņa darbus lieliski izceļot. ”Un man paveicās, ka šeit bija iespējams dabūt izstāžu podestus no vienas citas izstādes. Esmu ļoti pateicīgs visiem.”

Kad pirms dažiem gadiem M. Zitmanis aizgājis pensijā, nopietnāk pieķēries gleznošanai, un izstādē patlaban aplūkojams viņa pēdējos divos gados paveiktais.

Autors par to teic: ”Redzējums man rada asociāciju, asociācija – tēlu. Tēlu, atmetot lieko, veidoju kā grafisku, ģeometrisku kompozīciju, ar savu līniju un laukumu, metālisko virsmu un faktūru ritmiku.

Mani saista senā ikonogrāfija un modernā tēlniecība, spēja lietu būtību attēlot nosacīti. Kā ornamentālu zīmi.”

Savukārt H. Erbs strādā par pasniedzēju Liepājas Universitātē, un izstādē var aplūkot lielākoties pēdējo gadu veikumu – eksperimentus, kas radīti, darbojoties augstskolā, skulpturālus objektus no stikla, granīta, terakotas. Bet ir arī darbi no laikiem, kad strādājis par galveno mākslinieku Līvānu stikla fabrikā. 

Izstāde galerijā ”Romas dārzs” skatāma līdz 31. decembrim.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz