Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Marfa mudina mosties

Marfa mudina mosties
Foto: Egons Zīverts
26.02.2019 07:20

TV Kurzeme/ "Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Mākslas salonā “Ludviķis” apskatāma mākslinieces Marutas Eisteres personālizstāde “Pamosties ziemā”. “Ar šiem darbiem liepājnieki var mosties pavasarim, kas tuvojas, un arī es varu atmosties pēc 10 gadus garās pauzes mākslā,” laikrakstam saka izstādes autore.

“Pamosties ziemā” ir mākslinieces otrā personālizstāde pēc ilgāka pārtraukuma. Reizē ar izstādi māksliniece piesaka arī savu jauno pseidonīmu – Marfa. To, lai mākslinieciskajai darbībai būtu savs vārds, M. Eisterei gribējies sen, tomēr, izvēloties pseidonīmu, vienmēr radies jautājums, vai tas strādās, vai būs piemērots. “Gribēju saglabāt vārda sakni no Marutas, ko arī izdarīju un izveidoju jaunu labskanīgu vārdu,” atklāj autore.

Ar šo izstādi Marfa vēlas parādīt līdz šim izdarīto, lai varētu ļauties tālākajai izaugsmei un pieņemt izaicinājumus. Mākslinieks attīstās pakāpeniski, meklējot savu rokrakstu, stilu, tehniku. Viens autors var būt ļoti daudzveidīgs, uzskata Marfa. Izstādes moto – pamosties ziemā ar sapni par vasaru: “Jāizdzīvo līdz pavasarim, kas nāk ar jaunu sākumu, jaunu piedzīvojumu.”

“Ludviķī” izstādītajos darbos var iepazīt mākslinieces radošos meklējumus dažādās ainavās. “Kad vajag atgūt enerģiju, eju garās pastaigās vienatnē. Man tā sava veida meditācija, kuras laikā sakārtoju domas. Ieraudzītie motīvi rosina iztēli un vedina tos pārvērst gleznās. Mēs katrs esam daļa dabas, tāpēc ir vēlme šo saikni saglabāt, uzturēt.” Nozīmīga loma Marfas daiļradē ir jūrai, kas redzama ne vienā vien gleznā. Kā jau īstenai liepājniecei, dzīve bez jūras neesot iedomājama, jau no bērna kājas kopā ar mammu mazā Marfa gājusi pie jūras smelties iedvesmu un enerģiju. Laikā, kad viņas ģimene dzīvojusi Spānijā, gleznotāja centusies izprast un notvert īsto Vidusjūras toni. Kad roka bija pieradināta pie Vidusjūras krāsu gammas, atgriežoties Liepājā, bijis grūti ķerties klāt gaišākiem toņiem.

Izstāde mākslas salona “Ludviķis” pagrabstāvā skatāma līdz 18. aprīlim.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 26. februāra numurā.

#kvards-20190226-02#


Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz