Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Meklē informāciju par Holokaustā slēptajiem ebrejiem un viņu glābējiem

Meklē informāciju par Holokaustā slēptajiem ebrejiem un viņu glābējiem
Foto: Liepājas muzejs
26.02.2019 11:56

liepajniekiem.lv

Liepājas muzejs, atklātais sabiedriskais fonds ”Liepājas ebreju mantojums” un Liepājas ebreju draudzes muzejs meklē cilvēkus, kas saistīti ar Holokausta laikā (1941. – 1945.) slēptajiem Liepājas ebrejiem un viņu glābējiem, vēsta Liepājas muzeja vēsturniece Anna Norvele.

Īpaši tiek meklēti pēcnācēji un radinieki, bet aicināti atsaukties ir arī draugi, kaimiņi, skolas un darba biedri, kā arī citi pazīstamie.

Fonds ”Liepājas ebreju mantojums” plāno šā gada jūlijā izdot papildinātu izdevumu par Liepājas ebreju glābējiem, savukārt Liepājas muzeja filiālē ”Liepāja okupāciju režīmos” atklās šai tēmai veltītu izstādi.

Holokausta memoriālais komplekss un izglītības centrs ”Jadvašem” Izraēlā cilvēkiem, kas, neprasot atlīdzību, riskējuši ar savu dzīvību un glābuši ebrejus, piešķir titulu ”Taisnīgais starp tautām”. Šis tituls piešķirts 25 Liepājas un tās apkārtnes iedzīvotājiem.

Tāpat zināmi vismaz 23 citi liepājnieki, kas palīdzējuši ebrejiem un viņu glābējiem ar pārtikas produktiem, informāciju un citiem resursiem. Kopumā no 1941. – 1945. gadam Liepājā astoņās slēptuvēs Holokaustu pārdzīvoja 27 ebreji, savukārt vēl četriem tika sagādātas viltotas neebreju un pusebreju identitātes.

Diemžēl, viens no ebreju slēpšanas mēģinājumiem beidzās traģiski – slēptuve tika atklāta, un tajā mītošie cilvēki izdarīja pašnāvību, savukārt cilvēki, kas viņus slēpa, tika arestēti un nosūtīti uz Štuthofas koncentrācijas nometni.

Cilvēki, kam pieejama informācija, aicināti sazināties ar Liepājas muzeja vēsturnieci Annu Norveli ([email protected], tālruni 63420274) vai fondu ”Liepājas ebreju mantojums” ([email protected], 634 28808, 29232949).

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz