Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Metalurgu Tautas teātris dodas uz Starptautisko orģināldramaturģijas festivālu “Spēlētprieks”

Metalurgu Tautas teātris dodas uz Starptautisko orģināldramaturģijas festivālu “Spēlētprieks”
17.09.2009 18:36

Piektdien, 18. septembrī, Liepājas pilsētas domes Tautas mākslas un kultūras centra Metalurgu Tautas teātris, ar Māras Zālītes lugu “Margarēta” (režisore Daina Kandevica), dodas uz Limbažiem, kur piedalīsies Starptautiskajā orģināldramaturģijas festivālā “Spēlētprieks”.

Amatierteātru festivāls “Spēlētprieks” notiek reizi divos gados, to organizē Ausekļa Limbažu teātris. Festivāla pamatnoteikums ir izrādēm izvēlēties netradicionālus spēles laukumus.

Pirmais festivāls notika 1991. gadā un tajā bez Latvijas Tautas teātriem piedalījās arī viesu kolektīvi no Zviedrijas un Gruzijas. Šogad festivāls notiks jau 10. reizi un tajā piedalīsies amatierteātri no Dānijas, Ukrainas, Spānijas, Vācijas, Turcijas un, protams, arī Latvijas. Festivāls norisināsies trīs dienas, no 18. – 20. septembrim, kurās tā dalībniekiem būs iespēja baudīt gan Amatierteātru sniegumu, gan pašiem piedalīties radošajās darbnīcās.

Metalurgu Tautas teātris šajā festivālā piedalīsies pirmo reizi un tā apmeklētājiem izrādīs Māras Zālītes lugu “Margarēta”.

Pagājušā gada nogalē, pēc Latvijas amatierteātru iestudējumu skates “Gada izrāde 2008”, atzinīgus vārdus par Metalurgu Tautas teātra dalībnieku sniegumu izteica teātra zinātnieces Edīte Tišheizere un Līvija Akurātere, iesakot Ausekļa Limbažu teātrim uzaicināt Metalurgu Tautas teātri uz Starptautisko orģināldramaturģijas festivālu “Spēlētprieks”. Arī skates ekspertu komisijas pārstāvju (Latvijas Kultūras akadēmijas asociēta profesore Aina Matīsa, režisors Valdis Lūriņš un Latvijas mākslas akadēmijas Scenogrāfijas nodaļas 2 kursa students Oskars Točs un Valsts aģentūras “Tautas mākslas centrs” speciāliste teātru jautājumos, režisore Dace Vilne) vērtējums bija vērā ņemams, jo no trīs aktieriem, kuri spēlē izrāde “Margarēta”, divi – Ainars Krūms un Arvīds Kreināts – tika izvirzīti nominācijām un Arvīds Kreināts arī kļuva par Latvijas amatierteātru iestudējumu skates “Gada izrāde 2008” labāko otrā plāna aktieri.

Uzziņai:

M. Zālīte lugu “Margarēta” rakstījusi kā turpinājumu Gētes darbam “Fausts”, liekot padomāt, kas tad noticis ar Fausta Grietiņu un kā visi Fausta ģeniālie darbi varētu izskatīties no Grietiņas pozīcijām raugoties.

Margarēta ir visu aizmirsta, nevienu neinteresējoša būtne, kas savu mūžu pavada vientulībā – cietumā. Un tad ierodas Advokāts, kurš liek visu atcerēties, izvērtēt un pārvērtēt. Notiekošais arī pašam Advokātam ļauj paskatīties uz cilvēku – Margarētu – citām acīm. Ne viss ir tik vienkāršs un skaidri saprotams “fakts”. Aiz tā slēpjas cilvēks, viņa tieksmes, ilgas un viņa patiesība. Tikai viens solis šķir cilvēku no nokļūšanas Mefistofeļa varā. Kas ir tas spēks, kas pasargās…

Šīs un daudzas citu problēmu un sakarību kolāžas iespējams kopā izdzīvot, skatoties M. Zālītes “Margarēta” Liepājas Metalurgu Tautas teātra aktieru izpratnē.

Anda Birkenberga,
Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra projektu vadītāja

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz