Trešdiena, 8. maijs Staņislava, Staņislavs, Stefānija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzejā atklās izcilā gleznotāja Edgara Iltnera piemiņas izstādi

Muzejā atklās izcilā gleznotāja Edgara Iltnera piemiņas izstādi
14.01.2008 10:41

0

Atslēgvārdi

23.janvārī plkst. 16 Liepājas muzejā Kūrmājas prospektā 16/18 atklās novadnieka, izcilā gleznotāja Edgara Iltnera piemiņas izstādi. Tajā skatāmas gleznas no Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājuma, Latvijas mākslinieku savienības kolekcijas un Liepājas muzeja krājuma. Gandrīz gadsimta ceturksni pagājušajā gadu simtenī gleznotājs Edgars Iltners ( 1925 – 1983) cieši saistīts ar norisēm Latvijas mākslas dzīvē. Viņa  1950.-1960. gadu mijā radītie darbi ar dzīvi apliecinošiem tēliem ievadīja jauna laikmeta sākumu latviešu glezniecībā.

Tā laika mākslas uzdevumu dziļā izpratne izvirzīja Edgaru Iltneru par  Latvijas mākslas dzīves vadītāju un izcilu pedagogu.

Savukārt  1970-jos gados un līdz pat mūža nogalei viņš kļuva par novatorisma tendenču ieviesēju un nesēju latviešu tēlotājmākslā.  Viņa  darbi guva plašu atzinību kā Latvijā, tā arī ārzemēs.

Edgars Iltners ir kurzemnieks.  Viņš dzimis 1925. gada 3. martā Aizputes apriņķa Dzērves pagasta ”Būriņos”. Skolas gaitas tiek uzsāktas 1933. gadā Dzērves sešgadīgajā pamatskolā, bet, sākot ar trešo klasi, turpinātas Liepājā Ata Kronvalda pamatskolā.

Pārcelts uz Liepāju, kā mēdz teikt, pret paša gribu, Edgars pamazām pilsētā iedzīvojās, iemīļoja ezeru un jūru, Liepājas senatnīgās ieliņas. 1940. gadā, izsapņojis sapni par celtnieka profesiju, tomēr nonāk Liepājas 1. vidusskolā, kur pie mākslinieka un skolotāja Artura Baumaņa vadībā iegūst pirmos iespaidus un izpratni par mākslu.

Pēckara gados Edgara Iltnera draugu un paziņu lokā ienāk vairāki mākslinieki: Liepājas lietišķās mākslas  vidusskolas pasniedzēji  Vilis Viduks un  Kārlis Celmiņš, teātra dekorators Albīns Dzenis, grafiķis Kārlis Sauka un citi, kuru darbus viņš bija skatījis izstādēs Liepājas muzejā. Viņi bija tie, kas mudināja un lielā mērā ietekmēja jaunā Iltnera izvēli iestāties Liepājas lietišķās mākslas vidusskolā, par kuras audzēkni viņš kļuva 1946. gada septembrī. Iltners mācās dekoratīvās glezniecības nodaļā, ir teicamnieks un skolu pabeidz divos gados.

Jau 1949. gadā ar diplomdarbu ”Liepājas zvejnieku artelis” tiek pabeigta J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskola un tajā pašā gadā, izturot lielu konkursu, Edgars Iltners kļūst par Latvijas mākslas akadēmijas studentu.

Kā bijušajam liepājniekam, Iltneram ”patīk ūdeņu lieta”. Diplomdarbā viņš glezno airētājas. 1956. gadā Oto Skulmes vadībā diplomdarbs ”Airētājas”, tā nosaukums literatūrā minēts arī savādāk – ”Pēc sacīkstēm”, tiek pabeigts un teicami aizstāvēts.

Svarīgs solis jaunā mākslinieka tālākajā daiļradē bija viņa uzņemšana Latvijas PSR Mākslinieku savienībā. 1957. gadā, atzīstot  E. Iltnera gleznas ”Vīri nāk” augstās mākslinieciskās kvalitātes, viņš kļūst par savienības biedru. 1958. gadā Iltners jau ir gleznotāju sekcijas biroja loceklis.

Gadu no gada viņa vārda nozīmīgums latviešu glezniecībā pieauga. Kā māksliniekam, kura māksla vienmēr sevī ietvēra novatorisma elementus un izcēlās ar domas spēku Edgaram Iltneram bieži nācās izteikties un paust savu viedokli par aktuālajiem mākslas attīstības jautājumiem. Apliecinot sevi dažādos žanros, Iltners nekad nav atkāpies no uzskata, ka visvairāk no mākslinieka profesionālismu un garīgo piepūli prasa figurālā glezniecība.

Jānis Gintners,
Liepājas muzeja direktores vietnieks krājuma darbā

Edgars Iltners “Dzintara meklētāji”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz