Trešdiena, 15. maijs Sofija, Taiga, Airita, Arita
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzejā būs iespēja tikties ar juvelieri Oļegu Auzeru

Muzejā būs iespēja tikties ar juvelieri Oļegu Auzeru
29.11.2010 13:40

Atslēgvārdi

Sestdien, 4.decembrī, plkst. 13.00 Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16 paredzēta tikšanās ar juvelieri Oļegu Auzeru, kura sudraba izstrādājumu izstāde “Sudraba vētra Liepāja” pašlaik skatāma muzejā un piesaistījusi lielu skatītāju interesi.

Izstādi Liepājas muzejā atklāja 25. novembrī un tā skatāma līdz 19. decembrim. To atklāja juveliermeistara Oļega Auzera audzēkņi un izstādes līdzautori Ligita Žemaitīte-Auzere, Kristīne Kalvīte un Mareks Skromāns. Diemžēl, pats juveliermeistars slimības dēļ izstādes atklāšanā nepiedalījās.

Sudrabkaļa Oļega Auzera izstāde ”Sudraba vētra Liepājā” ir veltījums visiem liepājniekiem. Izstādē apskatāma daļa no pēdējo gadu darbu klāsta, kā arī dažu viņa mācekļu darbi.

Šobrīd Liepājas muzeja izstādē ir arī apskatāms Oļega Auzera dāvinājums Liepājas pilsētai, ko izstādes atklāšanā viņa audzēkņi svinīgi pasniedza Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājam Uldim Seskam. Tas ir fragments no 2009.gada darinātā darba ”Tautas mugurkauls”.

Oļegs Auzers dzimis Rīgā, 1950. gadā. Ar mākslu sāk nodarboties no sešu gadu vecuma. Pirmais lielais darbs, kas tapa pirmskolas vecumā ir koka burinieks.  20 gadu vecumā sācis apgūt juveliera amatu juvelieru rūpnīcā. Pēc pāris gadu apmācībām un juveliera diploma saņemšanas strādāja juvelierizstrādājumu darbnīcā, kur arī ieguvis daudz zināšanu un pieredzes no vecmeistariem.

Pēc tam sekoja mācības Maskavā lietišķās mākslas institūtā. Paralēli aizraujas ar austrumu medicīnu un filosofiju. Tā bagātinoties ar citu tautu kultūru veidojas sava vērtību skala, kura arī atainojas mākslinieka darbos. Neviens nevar būt labāks skolotājs kā apkārtējā vide, jo tur ir viss – gan krāsu salikums un toņi, gan kompozīcija un gan proporcijas, tāds ir Oļega Auzera uzskats.

Septiņdesmito gadu mijā Rīgas pionieru namā Oļegs Auzers izveido pirmo bērnu juvelieru pulciņu. Strādājot uzņēmumā ”Daiļrade” par vecāko mākslinieku, izveidoja modelētaju grupu, kurā darbojoties varēja savienot mākslinieciskās idejas ar ražošanu. Astoņdesmitajos gados vadīja juveliermākslas studiju ”Rotkalis”. Tajā paša laikā dibināja vēl vienu mākslas studiju ”Auda” zvejnieku kolhozā ”9. maijs”. 1991.gadā nodibināja ”Auzera juvelieru mākslas koledžu”, kurā tika realizētas viņa koncepcijas mākslā. Šinī laikā tika radīti daudz monumentālu darbu. 2001. gadā radītais 128 cm augstais un 20 kg smagais augļu trauks bija pirmais darbs atjaunotajā Melngavja nama sudraba kolekcijā.

Atzinīgi Oļega Auzera darbus novērtēja arī mūsu valsts eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, savas prezidentūras laikā pasūtot darbus un tādejādi reprezentējot Latviju. Mākslinieka ieguldījums kultūrā nav tikai viņa mācekļi, bet arī dāvinājumi Melngalvju namam, Rīgas kuģniecības un vēstures muzejam, Limbažu muzejam un Šveices valsts muzejam Cīrihē.

Astra Dzērve,
Liepājas muzeja muzejpedagogs

Foto: Dainis Ģelzis ”Kursas Laiks”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz