Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzejā varēs iepazīties ar Dienvidkurzemes adītajām jakām

Muzejā varēs iepazīties ar Dienvidkurzemes adītajām jakām
Foto: no Liepājas muzeja krājuma
26.03.2019 12:53

liepajniekiem.lv

28. martā pulksten 14 Liepājas muzejā, Kūrmājas prospekts 16/18, notiks Latvijas Nacionālā kultūras centra jaunizdotās grāmatas ”Dienvidkurzemes adītās jakas” atvēršanas pasākums, informē Liepājas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Urkauska.

Grāmatas sastādītāja ir Latvijas Nacionālā kultūras centra Tautas lietišķās mākslas eksperte Linda Rubena. Grāmatā ”Dienvidkurzemes adītās jakas” apkopoti materiāli par septiņām Nīcā un Rucavā valkātām etnogrāfiskām jakām, kas atrodas Latvijas Nacionālā vēstures muzeja krājumā. Adījumu rakstu zīmējumi, apraksti, krāsu un foto materiāli būs praktiski un noderīgi padomdevēji jaku adītājām.

Pasākumā būs iespēja apskatīt arī Liepājas muzeja krājumā glabāto Dienvidkurzemes adīto jaku, kas ir unikāla ar bagātīgo izšuvumu. Kā uzsver Liepājas muzeja Kurzemes tautas tērpu informācijas centra vadītāja Lia Mona Ģibiete, visas Dienvidkurzemes adītās jakas senatnē valkātas pie Nīcas un Rucavas tautastērpiem.

Pašlaik adītās Dienvidkurzemes jakas ir aktuālas kā etnogrāfiskā mantojuma pielietojums mūsdienu apģērbā. To darināšana prasa īpašas iemaņas, tādēļ grāmatas atvēršanas pasākuma laikā Liepājas muzeja Kurzemes tautastērpu centrs piedāvās radošās debates par jaku adīšanu.

Savā jaku adītprasmē un demonstrējumos dalīsies Velta Dilēviča, Vija Markovska, Māra Tapiņa un citas meistares, savukārt, par īstu Dienvidkurzemes noskaņu gādās Rucavas sievas Sandras Aigares vadībā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz