Svētdiena, 5. maijs Ģederts, Ģirts
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzeju nakts atkal pulcē lielu skaitu apmeklētāju

Muzeju nakts atkal pulcē lielu skaitu apmeklētāju
20.05.2012 01:35

Atslēgvārdi

Gluži kā citas reizes, arī šogad Muzeju nakts aktivitāšu rīkotāji varēja teikt, ka šī bijusi “kārtīga darba nakts”. Jo cilvēki pilsētā plūda no viena pasākuma uz citu, apmeklējot izglītības iestādes, muzejus, galerijas u.c. Muzeju nakts norišu vietas.

Montu Glumani kopā ar draudzeni portāls sastapa Vecās ostmalas 55 angārā, kur izvietota Liepājas muzeja krājuma interaktīva kuģu navigācijas priekšmetu izstāde “Jūŗas kŗupim gŗāvī gŗūti”. Vēl pirms grupas “Orandžās brīvdienas” uzstāšanās, palūkojušās, kas te notiek. Jauniete ir pozitīvu emociju pārņemta. “Nākam no Mākslas vidusskolas. Tur sētā bija ļoti foršs pasākums ar jaunajām Liepājas rokgrupām, vēlāk vakarā būs modes skate, arī uguns šovs, ko piedāvās cirka studija “Beztemata”. Tā kā pati mācos Mākslas vidusskolā, ļoti priecājos, ka piedalāmies Muzeju naktī,” atzīst Monta, jo, viņasprāt, šai naktij kopumā ir ļoti forša atmosfēra, turklāt ikviens var apskatīt jauno skolas izstāžu zāli. Visvairāk patīkot tas, ka interese par notiekošo ir dažādu paaudžu cilvēkiem – sākot no maziem bērniem līdz sirmam kungam vai kundzei. Tā kā jau pērn izstaigājusi muzejus, šoreiz aktivitāšu programmā Monta meklējusi ko citu – koncertus, interesantas aktivitātes.

Liepājniece Ineta Vidiņa kopā ar dzīvesbiedru Edgaru un draugiem Dairu un Ēriku Muzeju naktī noteikti gribējuši apskatīt ērmriteņus, kā arī smilšu un gaismas uzvedumu “Kā radās zeme un jūra” mākslinieka Van Els izpildījumā “Tējas istabā”. Runājot par otro, Ineta neslēpa sajūsmu, jo kaut ko tādu redzējusi pirmo reizi. Lielu interesi tas izraisīja daudzos apmeklētājos, jo, kā novēroja portāls, šova laikā ap mākslinieku bija sastājies liels skatītāju pūlis. “Domājam vēl aiziet uz Okupācijas muzeju, varbūt mazliet padancāsim,” vakara plānus nedaudz ieskicē Ineta. “Arī pagājušā gadā iznācām, tā jauki pastaigājām.” Un kāpēc gan ne, ja tik labs laiks, piebilda Ivetas kungs Edgars. “Tikai žēl, ka vairākās vietās vienlaicīgi notika aktivitātes, ko gribējās redzēt,” atzīst Daira, taču kopumā viņa Muzeju nakti vērtē pozitīvi, jo “labi, ka ir kur aiziet”.

“Nedomāju, ka būs tik liela atsaucība,” atzīst organizācijas “Liepājas Jaunie vanagi” brīvprātīgais Jānis Jonaits, kuram šajā vakarā bija uzticēts atbildīgs darbs uz kuģa “Namejs” – apmeklētāju plūsmas regulēšana uz un no kuģa. “Cilvēki apskata visu, jo ne jau katru dienu var uzkāpt uz tāda kuģa,” kāds varētu būt lielās intereses iemesls, min Jānis. Pats gan uz “Nameja” kāpis trešo reizi. “Līdz šim Muzeju naktī nebiju piedalījies. Kāds iespaids? Labs,” teic jaunietis, tādēļ, iespējams, arī nākamgad viņu redzēsim tajā, ja ne līdzdarbojamies, tad kā apmeklētāju gan.

Uz kuģa sastapām arī Liepājas muzeja muzejpedagoģi Maiju Meieri. Viņa atzīst, ka šī ir kārtīga darba nakts. Taču ar to muzejnieki rēķinājušies. “Liels prieks, ka ir tik daudz apmeklētāju gan šeit, gan arī citās vietās,” neslēpj muzeja darbiniece. Sazvanoties ar kolēģiem, uz jautājumu – kā iet? – visi vienā balsī sakot: “Ļoti daudz cilvēku!” Un tas esot forši. “Katram jau savs iemesls, kāpēc viņš atnācis. Iespējams, kāds stāvēja rindā, jo mēs uz kuģa devām paēst makaronus. Savukārt bērniem uzkāpšana bija kā piedzīvojums.”

Jāpiebilst, ka pilsēta atkal pierima tikai pēc pusnakts, kad noslēdzās vairums Muzeju nakts aktivitāšu. Uz tām liepājnieki un pilsētas viesi bija aicināti no pulksten 19. Pēc redzētā un piedzīvotā, nākas piekrist Liepājas muzeja direktores Daces Kārklas teiktajam, ka Muzeju nakts ir kļuvusi par lielāko, pozitīvāko un ilgtermiņā darbojošos muzeju zīmolu. Muzeju nakts ir spējusi lauzt aizspriedumus, stereotipus, vienot un saliedēt, vienkārši būt par lielisku, mūsdienīgu kultūras pasākumu. Tas ir sabiedrībā populārs un atpazīstams kultūras piedāvājums, ko cilvēki labprāt vēlas piedzīvot un tajā piedalīties.

Muzeju nakts akcija Liepājā realizējās kā vairāku uzstāšanos, koncertu un  kultūras izziņas produktu kopums dažādu paaudžu liepājniekiem un pilsētas viesiem. Dažādi pasākumi notika “Tējas istabā”, Liepājas ebreju draudzes muzejā, “Zvaigznes ABC” grāmatu nama telpās, A. Puškina Liepājas 2. vidusskolā un Liepājas Mākslas vidusskolā. Muzeju nakts akcijai piebiedrojās arī tvīda braucēji, Liepājas virtuālais kino muzejs, kultūrvēsturisko vietu kopēji “Optimistu pulks”, Sabiedrības attīstības centrs, radošā apvienība “Nomadi”, Liepājas reģionālais Tūrisma informācijas birojs, restorāns “Hercogs”, biedrība “Radi vidi pats” un grāmatnīca “Globuss”. Liepājas muzeja aktivitātes rīkoja ekspozīcijas nodaļas “Liepāja okupāciju režīmos” telpās K. Ukstiņa ielā 7/9, Liepājas Mākslas vidusskolas jaunajā izstāžu zālē, kā arī Vecā ostmalā 55.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz