Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzeju nakts burvība vilina daudzus

Muzeju nakts burvība vilina daudzus
15.05.2011 11:51

Atslēgvārdi

“Ir maģiski,” portālam savas sajūtas raksturoja viena no Muzeju nakts apmeklētājām, apliecinot, ka apstāklis, ka pasākums tiek aicināts baudīt diennakts tumšajās stundās, vilina cilvēkus iznākt no mājām un neierastā veidā baudīt kultūru.

Muzeju nakts Liepājā notika jau piekto gadu pēc kārtas, un tā ir kļuvusi par nozīmīgu notikumu kultūras dzīvē.

Kāda liepājniece ar nelielu vilšanos balsī atminējās lieliskos koncertus Liepājas muzeja galvenajā ēkā, Kūrmājas prospektā, jo ko līdzīgu gribējies dzirdēt arī šogad. Taču, kā iepriekš paskaidroja Liepājas muzeja vadītāja Dace Kārkla, viens no iemesliem, kāpēc šogad Muzeju nakts aktivitātes notika Liepājas muzeja telpās K. Ukstiņa ielā 7/9, kur izvietota ekspozīcija “Liepāja okupāciju režīmos”, ir tas, ka muzeja lielajā ēkā Kūrmājas prospektā jau gatavojas rekonstrukcijas darbiem, taču otrs – vēlme sabiedrības uzmanību pievērst arī šai muzeja ēkai un tur apskatāmajām vēstures liecībām.

Apmeklētāji varēja ielūkoties padomju laika norisēs, vēstures liecībās, lielākoties bērni, piepalīdzot arī vecākiem, izmantoja iespēju darboties praktiski dažādās darbnīcās, pētot un meklējot lietas muzeja ekspozīcijā, īpaša interese bija par seno dienu rotaļlietām un spēlēm. Tāpat varēja iejusties tā laika tēlos un skatīties virtuāli tā laika dokumentālās filmas un piedalīties 70. – 80. gadu stila diskotēkā un baudīt padomju laika bufetes labumus. Tie, kuri radošajās darbnīcās bija nopelnījuši blata talonus, tika pie Saules zupas. 

Jau otro gadu Muzeju naktī piedalījās arī radošais centrs “Tējas istaba” F. Brīvzemnieka ielā, kas šogad aicināja “Paskatīties savādāk”. Restorāna “Vecais kapteinis” šefpavāre Kristīne Otmane gatavoja “Grūbu plovu”, ko apmeklētāji degustēja visas nakts garumā. “Grūbas, zirņi, ķiploki, dažādas sēklas, burkāni, ķimenes, kaltēti tomāti, lociņi un krējums,” galvenās ēdiena sastāvdaļas nosauc šefpavāre. “Manuprāt, grūbas ir īsti izteikts latviešu ēdiens, kas jau ir aizmirsts. Daudzi ar aizdomām skatās, taču, kad nogaršo, piekrīt, ka ir labs.” Arī K.Otmane atzīst, ka viņai Muzeju nakts patīk, un to apmeklē kopā ar bērniem. Pēc tam, kad darbs būs pabeigts “Tējas istabā”, viņa steigsies uz Karostas cietumu un muzeju K.Ukstiņa ielā. “Tas ir sabiedriskais staigāšanas laiks. Cilvēki reti iziet no mājām, taču, ja notiek kāds pasākums, to izmanto daudzi. Un muzejs ir atdzīvojies!” Jāpiebilst, ka “Tējas istabā” notika gleznotājas Elīnas Zundes gleznu izstādes “Maigums” atklāšana. Bet dārzā bija izstādīti stikla mākslinieces Martas Ģibietes “Dimanti”. “Viņi šonakt šeit piestāv,” mākslinieku izvēli paskaidro “Tējas istabas” saimniece Antra Mazika.

Rožu laukumā Liepājas Universitātes Jauno mediju mākslas studenti atklāja pašu radīto interaktīvo skaņas un gaismas instalāciju “Augstāk par zemi”. Tā tapusi ar Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu un darbosies aptuveni vēl nedēļu. “Izveidojām deviņus krāsainus stikla kubus, kuros deg gaisma. Tad, kad uz tā kāds uzkāpj, var nospiest podziņa, kura gaismu izslēdz un atskaņo skaņas, ko radījuši Liepājas Simfoniskā orķestra mūziķi,” pastāsta studentu pārstāvis Andris Vētra. Kubs veidots tā, ka iztur arī pieauguša cilvēka svaru. “Paši esam priecīgi par rezultātu. Ir nelielas tehniskas kļūmes, taču pa lielam viss ir.” Pēc tam krāsainie kubi, iespējams, nonāks skolas pagalmā, Kūrmājas prospektā. “Ir nedaudz bail, vai nesaplēsīs, bet nevar visu laiku baidīties un neko nedarīt,” bažas atklāj A.Vētra. “Šeit man šķiet ir viena no drošākajām vietām Liepājā, ko bieži uzrauga kārtībsargājošās iestādes, tāpēc domāju, ka viss būs kārtībā.”

Muzeju naktī muzejam pievienojās arī virtuālais Liepājas kinomuzejs, Ebreju draudzes muzejs, Represēto klubs, biedrība “Liepājas optimistu pulks”, Bērnu un jaunatnes centrs, Liepājas Valsts tehnikums, kolekcionārs Andris Skābe, grāmatnīcas “Zvaigzne ABC” un “Globuss”. Apmeklētājus gaidīja arī Karostas muzejs. Akcijas devīze šogad bija “Kaimiņi”, tāpēc pasākumu vadmotīvs bija draudzīgas attiecības, kopīga darba darīšana un svētku svinēšana.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz