Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Muzeju piestrāvo Jāņa Gunāra Kalnmaļa gleznas

Muzeju piestrāvo Jāņa Gunāra Kalnmaļa gleznas
Foto: Publicitātes
31.05.2019 12:09

liepajniekiem.lv

Trešdien, 5.jūnijā, pulksten 17 Liepājas muzejā atklās izcilā latviešu mākslinieka, plenērista Jāņa Gunāra Kalnmaļa gleznu izstādi ”Atskats”, kas mākslas cienītājus pārsteigs ne vien ar krāsainību un emocionalitāti glezniecības manierē, bet arī ar žanru daudzveidību, vēsta Liepājas muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste Anita Urkauska.

Izstādē ir pārstāvēti dažādi mākslas žanri – figurālā glezniecība, ainavas, klusā daba, portreti. Kā atzīst pats mākslinieks, izstādē būs iespējams iepazīties gan ar pavisam jauniem, šī gada darbiem, gan arī pēdējo desmitu gadu laikā sastrādāto.

Mākslas zinātniece Ingrīda Burāne par Jāņa Gunāra Kalnmaļa mākslu izteikusies ļoti atzinīgi, uzsverot mākslinieka spītu un īpašo darbu raksturu: ”Mākslinieks Jānis Gunārs Kalnmalis neatlaidīgā un sūrā darbā noteicis savu vietu latviešu glezniecībā. Kā šodienā, tā nākamībā. To nodrošina viņa talants, pieredzē gūtā meistarība un spēja aizvien no jauna pētīt, vērst plašumā mākslinieciskās izteiksmes robežas”.

Jānis Gunārs Kalnmalis pēc sirds aicinājuma ir plenērists. Viņa darbi izceļas un paliek atmiņā ar savu emocionalitāti un noskaņu. Kā aktīvs ceļotājs, mākslinieks savās gleznās iemūžinājis vietas, kurās uzturējies. Arī dažādu ceļojumu retrospekcijas būs apskatāmas Liepājas muzejā. Tieši plenēra glezniecība ir tā, kas vienmēr radījusi apkārtējo interesi, īpaši ārpus Latvijas robežām, rodot iespēju gan sastapties ar domubiedriem, gan prezentēt savu darbu.

”Mūsdienu Latvijas glezniecībā Jānis Gunārs Kalnmalis ir viens no nedaudzajiem, kurš apzināti strādā dabā, mērķtiecīgi pārrada emocionālos redzējumus, noskaņās vispārinātā mākslas tēlā. Būtiskākais nestandarta formātos apstādinātajos mirkļos ir veids, kādā mākslinieks runā par laiku un telpas vienību. Nav grūti saredzēt, ka, izmantojot visus amata paņēmienus un metodes kopiespaida radīšanai, mākslinieks, tomēr, šķiet, galveno uzmanību pievērš virsmas apstrādes, dažādošanas, pilnīgošanas problemātikai. Krāsas uzklājiens, plastiskums, ritmiskums, punktualitāte, šķīdinājumi, pludinājumi, sabiezinājumi rada to neatkārtojamo personības klātbūtnes momentu, kas nosaka profesionalitātes raudzi,” skaidro Ingrīda Burāne.

Jānis Gunārs Kalnmalis dzimis 1939. gada 20. jūnijā Rīgā. 1959. gadā beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolu, 1967. gadā Latvijas Mākslas akadēmiju, profesora Eduarda Kalniņa vadībā. Mācījies figurālās glezniecības klasē pie Latvijas mākslas klasiķiem Konrāda Ubāna, Leo Svempa, Induļa Zariņa un citiem.

Pēc Mākslas akadēmijas ilgus gadus strādājis kombinātā ”Māksla” par radošo mākslinieku, veidojis Latvijas pilsētām monumentāli dekoratīvos sienu un ārsienu gleznojumus, grāmatu un lietišķo grafiku. Izstādēs piedalās kopš 1967. gada, Latvijas Mākslinieku savienības biedrs kopš 1979. gada.

Personālizstādes bijušas daudzās Latvijas pilsētās, kā arī Somijā, Beļģijā, Dānijā, Vācijā, Zviedrijā, Luksemburgā, Šveicē, Nīderlandē. Mākslinieka darbi atrodas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Latvijas un Krievijas Mākslinieku savienību fondos, kā arī privātkolekcijās Eiropā, Amerikā un Austrālijā.

Izstāde Liepājas muzejā, Kūrmājas pr. 16/18, būs skatāma no 5. jūnija līdz 30. jūnijam.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz