Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Nemierīgie prāti veļ kubu un tic tā dziedinošajam spēkam

Trešdienas pēcpusdienā Liepājas ielās ļaudis varēja vērot melnā kuba velšanas performanci, kas saistīta ar gatavošanos spēlfilmas ”Nemierīgie prāti” pirmizrādei kinoteātrī ”Balle”. Kubs tika uzbūvēts Liepājā, transportēts sākumā uz Tallinu – velts pa tās ielām, tad uz Rīgu un tagad atkal atgriežas dzimtajā pilsētā.

12.05.2022 06:00

Ingūna Štaņina

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Melnais kubs ir viens no filmas centrālajiem simboliem, kas daudziem saistās ar okultisma tradīcijām. Stāstā viens no galvenajiem varoņiem Mārtiņš (aktieris Mārcis Lācis) melnā kuba iekšpusē, tumsā un izolācijā, pavada deviņas dienas. Reālajā dzīvē aktieris patiesi pats kubā pavadījis 24 stundas.

Kubs izgatavots no koka un finiera plāksnēm, tā radīšanā piedalījās četri cilvēki trīs nedēļu garumā.

”Mēs veļam šo melno kubu, jo tam ir jāpiešķir enerģija un, tieši veļot, mēs to uzlādējam,” stāsta viens no galvenajiem režisoriem Raitis Ābele.

Kubu aizvēla no Rožu laukuma līdz Juliannas pagalmam, kur tas kādu laiku paliks kā mākslas objekts, aicinot ikvienu atstāt savas nemierīgās domas, no mazākajiem satraukumiem un bailēm līdz ļaunākajiem nakts murgiem.

Darba autori tic, ka kubam piemīt psihoterapeitiska iedarbība un tas maģiskā veidā absorbēs tumšās domas, atbrīvojot mūs no tām.

Jau rakstījām, ka spēlfilma ”Nemierīgie prāti” ir par brāļiem Robertu un Mārtiņu – māksliniekiem, kuri gatavojas savai lielākajai personālizstādei. Lai smeltos radošo iedvesmu, Mārtiņš uz deviņām dienām ieslēdzas pašuzbūvētā melnā kubā. Negulētas naktis un bohēmiskais dzīvesveids brāļus ierauj dīvainā ceļojumā Baltijas jūras dzelmē, cietumā un pat psihoneiroloģiskajā slimnīcā, kā arī aizved tālu uz ziemeļiem pie sāmu šamaņiem.

Filmas režisori un scenārija autori ir Lauris un Raitis Ābeles, operators Mārcis Ābele, abu galveno lomu aktieri Mārcis Lācis un Toms Auniņš, performanču māksliniece Daniela Vētra un citi. Spēlfilma Liepājā pirmizrādi piedzīvo 11. maijā.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz