Pirmdiena, 6. maijs Didzis, Gaidis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

No bērnu laika līdz sirds ekoloģijai Muzeju naktī

No bērnu laika līdz sirds ekoloģijai Muzeju naktī
11.05.2010 13:53

Atslēgvārdi

15. maijā Liepājas muzejs ceturto gadu iesaistīsies starptautiskajā Eiropas mēroga muzeju nozares sarīkojumā Muzeju nakts.

Tas šogad Latvijā noritēs ar moto ”Par tīru pasauli!” Muzejs, kā katru gadu, piedāvās īpaši šim pasākumam veidotu programmu, kas popularizē apkārtējās vides aizsardzību un veselīgu dzīves veidu.

Jau dienu iepriekš, 14. maijā, Muzeja nakts ieskaņā, plkst. 19 Liepājas muzejā, Kūrmājas prospektā 16, notiks bezmaksas koncerts – meditācija. Koncertā skanēs maestro Šri Činmoja dziesmas, kas veltītas Indijas upju skaistumam, sitāras, vijoles, udu, zvaniņu un noskaņas instrumentu pavadījumā. Gadu tūkstošus Indijas upes ir tikušas daudzinātas, to krastos celti tempļi un tās bijušas svētceļojumu pavadones. Ejot līdzās šīm upēm, cilvēki meklējuši savu pirmavotu. Sava ceļa galā visas upes satek plašajā okeānā, un klausītājs ir aicināts ļauties šīm dziesmu urdziņām nest viņu iekšējā miera okeāna plašumā. Grupa ”Nadi Mala” savā neilgajā pastāvēšanas laikā (kopš 2009. gada) koncertus nelielai auditorijai sniegusi ASV, Itālijā un Šveicē. Tā piedalījusies arī lielākos pasākumos izpildot dažas dziesmas, tostarp koncertu ciklā ”Songs of the Soul”. Grupai raksturīgs dziedājums kanonos un mantriska rotaļāšanās ar melodijas frāzēm.

Liepājas muzejs sestdien, 15. maijā, Muzeju nakts ietvaros durvis un dārza vārtus vērs apmeklētājiem jau no plkst. 14, kad paredzēts Bērnu laiks muzejā. Darbosies Liepājas Bērnu un jaunatnes centra radošās darbnīcas, kurās bērni varēs strādāt ar dabas materiāliem – izgatavot rotas no koka ripiņām un lina aukliņām, veidot vēja zvanus, glezniņas ar krāsainiem dabas materiāliem, dāvanu maisiņus, tos dekorējot ar lina audumiem, akmentiņiem, gliemežvākiem un kociņiem. Līdztekus radošajām darbnīcām muzeja dārzā skanēs bērnu un jauniešu grupas ”Forte” dziesmu un instrumentālo skaņdarbu ar solo ģitārām sagatavota koncertprogramma. Apkārt muzeja būs iespēja vizināties ar ekoloģiski tīru un senu transporta līdzekli – zirga pajūgu. Liepājas muzeja ekspozīcijā apskatāmi vairāki muzeja priekšmeti, kas saistīti ar zirgu transporta vēsturi. Arī šodien zirgu transports atgriežas. Laukos zirgs tiek izmantots gan lauku darbos, gan lai dotos uz pagasta centru.

No plkst. 16 Liepājas muzeja dārzā pirmo reizi darbosies antīko un mākslas priekšmetu tirdziņš un ”Europa City Amrita Hotel” restorāna ”Oskars”ekoloģiskā virtuve. Muzeja vestibilā būs skatāma seno vērpēju darba rīku – sprēslenīcu (vārpstiņu) izstāde no Liepājas muzeja krājuma un darbosies seno rokdarbu darbnīca, kuru papildinās koklētāju ansambļa priekšnesums.

Liepājas foto studija ”Fotast” pie Liepājas muzeja ieejas būs sarūpējusi foto ekspresizstādi, kas veltīta dabas tēmas atspoguļojumam fotogrāfijā. Savukārt muzeja dārzā no plkst. 17 būs nūjošanas, jogas un vingrošanas, ziepju izgatavošanas, kā arī kultūras apvienības ”Serde” zāļu tinktūras izgatavošanas darbnīcas.

No plkst. 21 Liepājas muzeja dārzā muzicēs perkusionists Matīss Akurates ar draugiem no grupas ”Samba no Rīgas”, kam sekos Liepājas Universitātes Jauno mediju aktivitātes ”A Bit Bit Ecology”, bet plkst. 23 Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē notiks kamermūzikas koncerts, kurā uzstāsies ”Liepājas trio” Beata Zariņa Blaščinska (vijole), Dita Barona (čells) un Līna Andrējeva (klavieres). Tieši pusnaktī Liepājas dzejnieki muzejā lasīs dzeju par mīlestību un sirds ekoloģiju.

Muzeju nakts sarīkojumi no plkst. 18 paredzēti arī Liepājas muzeja telpās K. Ukstiņa ielā 7/9, kur sadarbībā ar projekta ”Lauku sēta pilsētā” dalībniekiem atklās lielo saimes degustācijas galdu ar moto: ”Izbaudi, izgaršo, izsmaržo!”. Sarīkojumā piedalīsies desmit zemnieku saimniecības. Par labu noskaņojumu gādā Latvijas Sarkanā Krusta Liepājas nodaļas ansamblis ”Tev, mana sirds!”

Plkst.20 vides un vēsturisko vietu kopēju biedrība ”Liepājas optimisti” rīkos prezentāciju par paveikto desmit darbības gadu laikā un iecerēto. Plkst. 21 biedrība ”IMKA” organizē atraktīvu komandas veidošanas un komunikācijas spēli ”Ieklausies, palīdzi, veido komandu par brīvu un tīru Latviju!”, savukārt kultūras aktivitāšu apvienība ”Opā” jauniešu spēles ”Zaļiem zaļa dzīve”. Muzeja nakti sarīkojumu K. Ukstiņa ielā 7/9 noslēgs mūziķis Raivis Bružis un viņa ansamblis.

Muzeju nakts ir starptautisks Eiropas mēroga pasākums, kas vienā un tajā pašā laikā notiek gandrīz visu Eiropas valstu muzejos. Akcijas iniciatore ir Francijas Kultūras un komunikāciju ministrija. Lai veicinātu akcijas atpazīstamību un pieejamību Eiropas valstīs, Francijā tiek izstrādāts vienots afišas dizains un izveidota Interneta mājas lapa www.nuitdesmusees.culture.fr, kur atspoguļotas akcijas norises visās dalībvalstīs. Akcija tradicionāli norisinās no sestdienas vakara līdz svētdienas pirmajai rīta stundai. Ieeja muzejos akcijas laikā ir bez maksas.

Dace Kārkla,
Liepājas muzeja direktore

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz