Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Papildināts – Liepājas Kultūras balva “Lielajam dzintaram”, Jānim Krastiņam un bigbendam

Papildināts – Liepājas Kultūras balva “Lielajam dzintaram”, Jānim Krastiņam un bigbendam
Foto: Ģits Gertsons
04.03.2016 20:18

liepajniekiem.lv

Piektdien, 4.martā, Liepājas Latviešu biedrības namā pasniedza Liepājas Kultūras balvas 2015. Kopumā tika godināti deviņi laureāti, novēroja portāls.

Šogad Liepājas Kultūras balvas pasniegšanas ceremonija noritēja jaunā, plašākā formātā. Biedrības namā uzburtajā liedaga atmosfērā kultūras nozares pārstāvji pulcējās pie galdiņiem, lai Kultūras pārvaldes vadītāja Jura Jirgena vārdiem runājot, svinētu, atcerētos 2015.gadā paveikto un varbūt radītu jaunas idejas, ko īstenot šogad. Svinīgo vakaru vadīja Rasa Bugavičute-Pēce un Juris Jirgens, bet ar muzikāliem priekšnesumiem klātesošos priecēja dziedātāja Aija Vītoliņa un apvienība “Tango Sin Quinto”. 

Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilnis Vitkovskis, kurš arī bija Kultūras balvas žūrijas komisijas priekšsēdētājs, norādīja, ka Kultūras balvas galvenais mērķis ir izcelt un atzīt nozarē labo un dot dzinuli strādāt tālāk, iedvesmojot jauniem avotiem. “Tā ir sava veida šķirklis, pieturzīme, lai redzētu, apkopotu un saprastu, kas Liepājā kultūras dzīvē notiek.”

“Kultūra viennozīmīgi ir viens no pilsētas tautsaimniecības rīkiem un virzītājiem. Kaut vai, piemēram, tūrisma pakalpojuma nozarē. Nedomāju, ka tā spētu pastāvēt bez kultūras dzīves, kultūras objektiem, kultūras notikumiem,” V.Vitkovskis uzsvēra kultūras nozares nozīmību pilsētas mērogā.

“Personīgi apbrīnoju cilvēkus, kas darbojas kultūras jomā. Kultūrā nav darba dienu, nav noteikta darba laika, tā ir veiksme, ideja un talants,” sacīja V.Vitkovskis. Viņaprāt, Liepāja dzīvo, elpo, uztur savu ritmu, un ikviens pasākums ir notikums, ko atkal nomaina cits: “Mums ir ļoti daudz dažādu pasākumu nedēļas nogalēs, bet arī katru darba dienu noris aktīva kultūras dzīve. Saprotams, ka ne vienmēr izdodas to pamanīt.” Domes priekšsēdētāja vietnieks uzskata, ka Liepājā kultūras nozarē nemaz klusās sezonas nav. Nepārtraukti kaut kas notiekot.

Savukārt Liepājas Kultūras pārvaldes vadītājs Juris Jirgens akcentēja, ka Kultūras balva tiekot pasniegta jau piekto reizi. “Tas ir pietiekoši labs iemesls, lai pulcinātu kopā pēc iespējas vairāk Liepājas kultūras cilvēkus, kultūras atbalstītājus,” viņš uzsvēra, cerot, ka šis vakars būs, kā satikšanās, kopā sanākšana, lai svinētu, tiktos, parunātos un atcerētos 2015.gadā paveikto. Šogad pirmo reizi laureāti saņēma arī īpašas balvas no stikla, ko izgatavojusi Liepājas stikla māksliniece Solvita Bruže. J.Jirgens sacīja, ka abi naudas balvu ieguvēji izvēlēti bez lieliem strīdiem. “To saņems par darbu, kas top reizi mūžā vai daudzos gados, bet otru pasniegs – par jauno talantu radošo izaugsmi, tā veicināšanu.”

Liepājas Kultūras balvas 2015 statueti un prēmiju 2100 eiro apmērā saņēma Jānis Krastiņš par 2015. gadā izdoto grāmatu ”Liepāja. Jūgendstila arhitektūra” un ilggadēju ieguldījumu Liepājas jūgendstila arhitektūras pētīšanā.

Tāpat Liepājas Kultūras balvu 2015 statueti un prēmiju 2100 eiro apmērā saņēma Melngaiļskolas bigbends un vadītājs Jānis Ivuškāns par kolektīvu izaugsmi, aktīvu darbību un izciliem sasniegumiem starptautiskos konkursos 2015.gadā.

Savukārt par gada notikumu Liepājas kultūras dzīvē tika atzīta koncertzāles ”Lielais dzintars” atklāšana. Īpašu pateicību un Liepājas Kultūras balvas 2015 statueti par mākslinieciski augstvērtīgu atklāšanas koncertcikla programmas izveidi un realizāciju saņēma koncertzāles ”Lielais dzintars” radošā komanda. 

Liepājas pilsētas domes pateicības un Liepājas Kultūras balvas 2015 statuetes tika pasniegtas:

– Koncertuzveduma ”Es esmu Liepāja” radošai komandai par orģināldarba radīšanu Liepājas 390 gadu jubilejā; 
– Liepājas teātrim par radošiem meklējumiem un izaicinājumiem 2015. gadā; 
– Liepājas Simfoniskajam orķestrim par ieraksta ”Kurland Sounds”, veicinot kvalitatīvu un profesionālu akadēmiskās mūzikas izpildītāju un komponistu atpazīstamību starptautiskā mērogā;
– Egonam Peršēvicam par vērienīgu akadēmiskās tēlniecības izstādes ”Мāксла” izveidi 2015.gadā Liepājas muzejā;
– Agnesei Matisonei par unikālu un pirmreizēju, kā arī uz sabiedrības integrāciju vērstu vizuālās mākslas darbu izstādi ”Plaisa”; 
– Liepājas Universitātes Tautas deju kolektīvam ”BANGA” un vadītājai Kristīnei Kārkliņai par kolektīvu izaugsmi un izciliem sasniegumiem 2015.gadā. 

Kopumā Liepājas pilsētas pašvaldības iestāde ”Kultūras pārvalde” saņēma 43 pieteikumus ar 34 nominantiem Liepājas Kultūras balvai 2015. Kā norādīja J.Jirgens, tik daudz pieteikumu līdz šim nebija bijis.

Iesniegtos pieteikumus Kultūras balvai izvērtēja komisijas priekšsēdētājs, Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks izglītības, kultūras un sporta jautājumos Vilnis Vitkovskis, Liepājas Kultūras pārvaldes vadītājs Juris Jirgens, video mākslinieks un Kultūras balvas 2014 laureāts Roberts Vītols, Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes dekāne Zanda Gūtmane, Latvijas Kultūras akadēmijas asociētā profesore, teātra kritiķe un kroders.lv galvenā redaktore Līga Ulberte, nodibinājuma ”Via Cultura” vadītāja un muzikoloģe Dace Bluķe un Kurzemes plānošanas reģiona kultūras speciāliste Dace Reinkopa.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz