Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pasteļos iedzīvina tikai savējos. Atklāta mākslinieka Daiņa Bērziņa pasteļu izstāde ”Ķirbji un to draugi”.

Pasteļos iedzīvina tikai savējos. Atklāta mākslinieka Daiņa Bērziņa pasteļu izstāde ”Ķirbji un to draugi”.
Foto: Ruslans Šuļga
08.02.2020 17:07

Liena Rimkus

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Liepājas Latviešu biedrības namā atklāta mākslinieka Daiņa Bērziņa pasteļu izstāde ”Ķirbji un to draugi”. Darbi tapuši pēdējo trīsdesmit gadu laikā, kopš arhitekts ārpus skaudrajām arhitektūras līnijām ļāvies arī mākslas valdzinājumam un krāsām.

D.Bērziņš savās līdzšinējās mākslas gaitās vairāk bija pievērsies ainavām, klusās dabas viņa pārvaldītās otas radījušas vien pa retam. Lielākoties mākslas darbi gleznoti ar pasteli uz papīra. ”Ainavas tapušas plenēros, bet ķirbji man vienmēr pozējuši uz galda. Un, ja jūs pārlaižat acis izstādei – te jūs neieraudzīsiet nevienu man svešu ķirbi. Visi ir savējie, vai nu mūsmāju, vai brāļa,” nosmej gleznotājs. Vispār ķirbis klusajā dabā pēdējos simts gados esot kļuvis populārs, daudz zīmēts. ”Droši vien arī es tos sāku gleznot, jo no kāda iedvesmojos. Ķirbis ar savām formām vispār ir ļoti pilnīgs, šī vārda visās nozīmēs. Formās sievišķīgi, bet ja skatāmies tā filozofiskāk, tad ķirbju pilnīgumā, viedumā un tā sēklu tūkstošos varam saskatīt visu dzimšanas, miršanas un augšāmcelšanās un mūžīgās dzīvošanas ritumu,” saka D.Bērziņš. Izstādes kompozīcijas autore ir mākslinieka sieva Benita.

Viņa maizes darbs ir arhitektūra un ikdienu pavada darbojoties SIA “Arhitektu birojs Vecumnieks&Bērziņi”, kā arī strādā kā vieslektors Rīgas tehniskajā universitātē. ”Jā, ikdienā es zīmēju mājas, bet gleznot man patīk nevis to, ko radījis cilvēks, bet ko radījis Dievs – cilvēku portreti, ķermeņi, ainavas un daba. Tādējādi es cenšos sabalansēt arhitektūru un mākslu,” saka mākslinieks. Liepājas mākslinieku biedrības ”Mākslas kolēģi” vadītāja Ilze Eniņa par arhitekta uzdrošināšanos gleznot, priecājas. Viņu sadarbība sākusies jau pērn, Liepājas muzeja izstādes laikā. ”Esam patiešām priecīgi, ka mūsu rindās parādās jauni talanti, kas darbojas ar pasteļu glezniecību,” piebilst I.Eniņa.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz