Otrdiena, 19. marts Jāzeps, Juzefa
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pieaug pieprasījums pēc e-grāmatām

“Lasītājiem ir pieaugusi interese par e-grāmatu lasīšanu – tās ārkārtējās situācijas laikā lasa par vienu trešdaļu vairāk cilvēku,” apstiprina Liepājas Centrālās zinātniskās bibliotēkas (LCZB) vadītāja Ilga Erba.

Pieaug pieprasījums pēc e-grāmatām
Ilustratīvs (Foto: Pexels from Pixabay)
07.01.2021 06:00

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Bibliotēkas pagaidām ir slēgtas līdz 11. janvārim. Šajā laikā grāmatu krātuves lasītājiem nav pieejamas – nenotiek grāmatu maiņa.

Bibliotēku darbinieki, uzzinot par ārkārtējās situācijas ierobežojumiem, aicināja vairāk izmantot e-grāmatas kā iespēju turpināt lasīt.

Lai arī e-grāmatas pasaulē pastāv no 90. gadu beigām, bet Latvijā šāda iespēja parādījās 2000. gadu sākumā, digitālā bibliotēka sāka savu darbību 2019. gada 6. janvārī, piedāvājot 144 e-grāmatas.

To piedāvājums tiek regulāri papildināts, un šobrīd pieejamas 458 grāmatas.

Bibliotēkā reģistrētie lasītāji tiešsaistē bez maksas var lasīt latviešu un ārzemju autoru e-grāmatas mobilajā ierīcē vai datorā.

LCZB vadītāja norāda, ka e-grāmatas pastiprināti popularizējuši kā alternatīvu drukātajām grāmatām pērnā gada pavasarī, kad ārkārtējā situācija izsludināta pirmo reizi.

“Bibliotekāri ārkārtējās situācijas laikā, kad bibliotēka slēgta, regulāri iesaka e-grāmatas, un katru pirmdienu bibliotēkas mājaslapā atrodams jauns grāmatu apskats,” piebilst Lasītāju apkalpošanas departamenta vadītāja Zigrīda Knostenberga.

2019. gadā LCZB elektroniskās grāmatas lasījis 121 lasītājs, bet rajonā – 79 lasītāji, savukārt 2020. gadā e-grāmatu lasīšanas iespēju izmantojuši 149, bet rajonā –106 lasītāji.

Tāpat interesenti ar bibliotēkas starpniecību, pēc pieprasījuma attālinātā režīmā saņemot no bibliotekāriem piekļuves datus, var izmantot gan e-bibliotēku, gan arī meklēt informāciju datu bāzēs. Z. Knostenberga atzīmē, ka var izmantot arī Latvijas Nacionālās digitālās bibliotēkas piedāvājumu, kurā var lasīt 712 999 periodiskos izdevumus, 43 tūkstošus grāmatu, kā arī pieejami vairāki tūkstoši attēlu, skaņu un videoierakstu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz