Piektdiena, 19. aprīlis Vēsma, Fanija
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Piecgadi svinēs desmit žanros

Piecgadi svinēs desmit žanros
Foto: Edgars Pohevičs
08.05.2019 07:01

"Kurzemes Vārds"

Mūsdienu mākslas festivālam “Liepājas mākslas forums” šogad svinēs piekto jubileju. Festivāls notiks no 27. līdz 29. septembrim. Programmā plānoti desmit dažādu žanru notikumi – koncerti, dejas izrāde, mākslas izstāde, teātris, kino un opera.

“Šā gada festivālā aicinām ļauties sarunai. Pat ja nezinām, ar ko tā sāksies un kā tā beigsies. Sarunai par aktuālām, pasaulīgām un pārpasaulīgām tēmām mūsdienu jauno meistaru un jaunās mūzikas vecmeistaru darbos. Tā būs kā telpa citu atklāšanai un telpa pretestībai – bailēm no citādā un bailēm no sevis. Pretestībai mākslas trivializācijai, politkorektajam un cenzūrai. Tie būs māksliniecisko izziņu un centienu svētki!” par festivāla ideju stāsta tā mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Mākslas forumu atklās koncertzālē vēl nebijis piedzīvojums – amerikāņu minimālista Mortona Feldmana mūziku varēs klausīties guļus stāvoklī. Ierasto krēslu rindu vietā zālē būs izvietoti paklāji, segas un spilveni. Sarunas ar mākslīgo intelektu un to, kādas ir cilvēka un ne-cilvēka sadarbības iespējas nākotnē, pētīs Liepājas jauno mediju mākslinieki izstāde “Starpliktuvē”. Divas tikšanās ar fascinējošām vēsturiskām personībām piedāvās skatuves uzvedumi, viens par 20. gadsimta pirmās puses latviešu gleznotāju, savdabi Voldemāru Irbīti, otrs par 16. gadsimta mītiem apvīto Skotijas karalieni Mariju Stjuarti.

Savu kulmināciju festivāls sasniegs ar skandināvu dejotājas un horeogrāfes Virpi Pahkinenas dejas izrādi “Deep Time”. Elektroniskās mūzikas cienītājiem būs iespēja tikties ar teremina virtuozi, krievu – britu mākslinieci Lidiju Kavinu, kā arī apmeklēt “Dirty Deal Audio” organizētās nometnes noslēguma koncertu. Kino formātā bērniem tiks izrādīta Morisa Ravela pasaku opera “Bērns un burvības” Glenburnas festivāla iestudējumā. Tāpat ģimenes aicinātas uz baletu “Beatrises Poteres stāsti” Londonas Karaliskā baleta solistu izpildījumā.

Festivāla noslēguma koncertā valsts kamerorķestris “Sinfonietta Rīga” ar solistiem un diriģentu Normundu Šnē atkal gaismā cels vienu no spilgtākajiem latviešu postmodernās avangarda mūzikas piemēriem, līdz šim tikai vienreiz atskaņoto “NSRD” albuma “Kuncendorfs un Osendovskis” aranžiju stīgu orķestrim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz