Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Pilsētas sirdī – dzīvās statujas, jokdari, pasaku tēli, pneimoroboti

Pilsētas sirdī – dzīvās statujas, jokdari, pasaku tēli, pneimoroboti
Foto: Egons Zīverts
08.07.2016 23:01

liepajniekiem.lv

Šodien, 8.jūlijā, Liepājā sākās un rīt turpināsies 10.starptautiskais ielu teātru festivāls “Zeme. Debess. Jūra”, kurā liepājnieki un pilsētas viesi var redzēt profesionālus ielu māksliniekus no dažādām pasaules valstīm.

Festivāla rīkotāja Lita Belte-Svētiņa, apskatot vēstošo laika prognozi, atviegloti nopūtās: “Jā, pa dienu līs, bet vakarā būs saulains.” Un tā patiešām arī notika, ļaujot festivālam notikt bez kādām korekcijām. Vadoties no iepriekšējo gadu pieredzes, un zinot, kas publikai iet pie sirds, uz Liepāju ataicināti vairāki humoristi un komiķi. Ar sajūsmu ik gadu tiek uzņemti izmēros iespaidīgi un jau no tālienes saskatāmi tēli.

“Mākslinieki ir tādi, kas ļoti daudz komunicē un strādā ar publiku, ļaujot sev pietuvoties,” L.Belte-Svētiņa nedaudz  raksturo šī gada festivāla dalībniekus. “Skatītāji, protams, gribētu tēliem arī pieskarties, bet aicinām to labāk nedarīt, ja vien paši mākslinieki uz to nemudina.”

Festivālā viesojas arī mākslinieki, kuri iepriekšējos gadus uzņemti ar lielu prieku. “Par mūsu publiku viņi ir sajūsmā. Saka, ka nevienā citā vietā tik atraktīvu neesot,” L.Belte-Svētiņa atzīst, ka ir, kas gribētu ik gadu Liepājā atgriezties, taču diemžēl viņiem esot jāatsaka. “Tas ir tikai dēļ tā iemesla, ka skatītāji tomēr vēlas redzēt aizvien ko jaunu. Turklāt pasaule ir plaša un mākslinieki – dažādi.”

Šovakar Rožu laukumā festivāla mākslinieki bija sastopami dažādās norises vietās – uz lielās skatuves, pie laternas blakus Liepājas Leļļu teātrim un zālājā, kur apmeklētāji varēja vērot priekšnesumus, zvilnot uz mīkstiem pufiem.

Gan lielus, gan mazus ielu teātru festivālā “Zeme. Debess. Jūra” skatītājus priecē mākslinieki no dažādām pasaules valstīm, kā, piemēram, Vācijas, Spānijas, Portugāles, Itālijas, Anglijas, Nīderlandes, Baltkrievijas, Lietuvas u.c.

Festivālā šovakar varēja sastapt gan dzīvās statujas, gan jokdarus, pneimorobotus, žonglējošu dīdžeju un četrus metrus garu marioneti, kura dejot aicināja dāmu uz divus metrus augstas bumbas.

Starp festivāla apmeklētājiem portāls sastapa Ozoliņu ģimeni. Mamma Indra atzīstas, ka iepriekš nekad to nebija apmeklējuši, un ir priecīgi, ka atnākuši. “Esam te gandrīz jau no paša sākuma, ieraudzījām bronzas statuju, kas negaidīti sāka spēlēt, un ļoti iesaistījāmies,” arī Ozoliņi bija vieni no tiem, kas iemetuši naudiņu, lai dzīvā statuja muzicētu. Gluži kā daudzi tajā vakarā.

“Biju iepriekš iepazinusies programmu, bet tikai tā – ātri pārlasot. Tā kā sapratu, ka visu vakaru kaut kas notiek, droši nācām, jo zinājām, ka programma būs pilna, bez tukšumiem,” mamma Indra pastāsta, ka visai ģimenei ļoti esot patikusi dejojošā balerīna uz milzu bumbas. Lai arī apkārt staigā dažādi tēli, arī izmēros iespaidīgi, divus un čerus gadus vecās Ozoliņu atvasītes – meitiņas – neesot nobijušās. “Viss liekas interesanti,” smaidot skaidroja viņu māmiņa. Vērot ielu teātra festivāla dalībniekus Ozoliņu ģimene došoties arī rīt, to apvienojot ar Jūras svētkiem.

“Interesants, negaidīts,” – tā par festivālu izteicās 15 gadus vecā Marita, kas uz pasākumu bija ieradusies kopā ar draudzeni. Izrādās, pavisam nejauši to pamanījušas, braucot garām autobusā, un nolēmušas atnākt. “Jā, tā dēļ mainījām vakara plānus,” smaidot atzina jaunietes. “Vienkārši ieinteresēja, un esam te jau otro stundu.” Meitenes māksliniekus arī fotografē ar saviem mobilajiem telefoniem. Marita paskaidro, ka bildes publicējot sociālajos portālos. “Lai arī citi nāk un apskatās,” viņa paskaidro aktivitātes mērķi. Līdz šim viņai patikusi četrus metrus garā marionete. “Jā, mēs te kādu brītiņu vēl uzkavēsimies,” Marita pārliecināta – vēl visu ko var sagaidīt, ņemot vērā, kas brīnumains līdz šim pieredzēts.

10.starptautisko ielu teātru festivālu atklāja ar moto triāla šova paraugdemonstrējumiem, bet, norietot saulei, bija vērojams iespaidīgs ugunsšovs no Lietuvas trupas “Ugunies Valdovai”.

Jāatzīmē, ka sestdien, 9.jūlijā, festivāls norisināsies ostas promenādē no pulksten 12 līdz 16, un turpināsies vienlaicīgi ar Jūras svētkiem.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz