Ceturtdiena, 2. maijs Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Plenēristu atzīšanās mīlestībā Liepājai

Plenēristu atzīšanās mīlestībā Liepājai
06.03.2012 07:05

Atslēgvārdi

Piektdien Liepājas Latviešu biedrības namā atklāja 16. starptautiskajā gleznotāju un zīmētāju plenērā “Pilsēta un jūra” tapušo darbu izstādi. Ekspozīcija dod iespēju redzēt dažādu paaudžu mākslinieku darbus. “Nebija nekādas atlases, tikai ierāmējām un salikām pagājušā plenēra darbus, un sanāca ļoti daudzpusīgs skats uz Liepāju,” stāsta plenēra organizatori Inga un Aivars Kleini.

Pērnvasar starptautiskais glezniecības plenērs norisinājās jau sešpadsmito reizi, un Liepājā pulcēja vairāk nekā 30 mākslinieku. Mākslinieki no Dienvidkorejas, ASV, Lietuvas, Ukrainas un Latvijas gleznās atstāja pilsētā tvertus mirkļus, kas tagad, Liepājas dzimšanas dienu sagaidot, priecē skatītājus īpašā ekspozīcijā. “Skatītāji ir iecienījuši brīvdabas izstādi, kas parasti notiek plenēra noslēgumā, bet gleznām ir jābūt telpās ar labu apgaismojumu un iespēju tās apskatīt lēnām un nesteidzīgi, bez liekas burzmas,” par izstādi saka A. Kleins. Viņš ir gandarīts, ka ik gadu izdodas plenēra darbus izlikt šādā izstādē, un neslēpj, ka tās parādīšanās zināmā mērā ir starta signāls nākamajam plenēram. Tāds būs arī šovasar, turklāt organizatori nolēmuši atgriezties pie nosaukuma “Liepājas marīna”, jo tieši jūra ir viens no iecienītākajiem objektiem plenēristu darbos. Būs atkal Ingas vārītās maltītes, kopīgas sarunas par mākslu, būs ielās sastopami gleznotāji un brīvdabas izstāde Jūras svētkos pašā Kūrmājas prospekta galā, šoreiz pavisam tuvu jūrai.

“Ļoti gribētu izdot arī katalogu ar plenēra darbiem, kā esam to darījuši iepriekš,” saka A. Kleins un pie reizes nepiemirst pateikties plenēra atbalstītājiem, kuru starpā ir ne vien pašvaldība, bet arī SEZ pārvalde un vairāki ostas uzņēmumi. “Ir gandarījums, ka ik vasaru varam iepludināt pilsētā augstas klases gleznotāju pulku, jo tas noteikti atstāj iespaidu arī uz vietējās mākslas līmeni,” teic A. Kleins, kurš izsaka nožēlu, ka Liepāja ir Eiropas līmeņa pilsēta vien ļaužu atmiņās un ka daudz kas no pilsētas vēsturiskā mantojuma ir neatgriezeniski zaudēts. “Liepāja vilina māksliniekus ar savu gleznaino pilsētvidi, kurai piemīt patīkams patinējums, un cilvēciskumu, tāpēc tās ir vērtības, ko nedrīkstam pazaudēt. Citādi kļūsim neinteresanti,” norāda plenēra tēvs, priecājoties arī tāpēc, ka plenēristu izstāde dokumentējusi Liepājas patieso dzīvi, un to iepazīt aicinot liepājniekus un pilsētas viesus.

Anda Pūce,
“Kurzemes Vārds”

Egona Zīverta foto

Pagājušā plenēra darbu izstādes atklāšana bija arī vēl viena domubiedru satikšanās, kurā mākslinieki neslēpa, ka ar nepacietību gaida vasaru un nākamo plenēru, lai kopā strādātu un pavadītu brīvo laiku.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz