Sestdiena, 20. aprīlis Mirta, Ziedīte
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Prezentēs filmu par Svētās Trīsvienības katedrāles ērģelēm

Prezentēs filmu par Svētās Trīsvienības katedrāles ērģelēm
08.06.2011 11:20

18. jūnijā pulksten 17:00 Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē notiks prezentācija muzikāli dokumentālai filmai par katedrāli un tās unikālajām ērģelēm, informē Liepājas Sv.Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonda vadītāja Kristīne Liepa.

Filmas idejas autori un projekta realizētāji ir Liepājas Kultūras pārvaldes Attīstības projektu vadītāja Krista Kalnarāja un SIA “TV Kurzeme” operators un videoinženieris Mārtiņš Vamzis. Filma tapusi ar VKKF Kurzemes programmas projektu konkursa atbalstu.

Krāšņajā vizuālajā materiālā atspoguļota katedrāles dzīvā atmosfēra, rosīgums, kas mājo 18. gadsimtā celtajā dievnamā. Katedrāles interjeru atklāj rokoko stilam raksturīgā greznība un piesātinātība. Materiāls ir muzikāli bagāts, jo atspoguļo ērģeļu plašās reģistru iespējas, kā arī visa dievnama muzikālo daudzveidību – sākot no Ziemassvētkiem un gospeļiem līdz akadēmiskai mūzikai, kas skan Starptautiskā Ērģeļmūzikas festivāla laikā. To savā stāstījumā uzsver ērģelnieks Lotars Džeriņš.

Filmētais materiāls atgādina arī par 2010. gada vasaras notikumiem, kad ērģeles varēja pārstāt skanēt uz ilgu laiku. Dokumentālais materiāls fiksējis arī ērģelnieku darbu procesā, iemūžinājis spilgtus un nozīmīgus ērģeļmeistara Jāņa Kalniņa citātus, ļaujot ikvienam novērtēt atstātā kultūras mantojuma vērtību un unikalitāti. Filma tapusi ar mērķi apzināt un popularizēt Latvijas kultūrvēsturisko mantojumu, jo dievnams un tā ērģeles ir Valsts nozīmes kultūrvēsturisks piemineklis, kuru plānots pieteikt arī UNESCO mantojuma sarakstam.

“Šobrīd mēs esam atbildīgākā posma priekšā, jo filmai ir jāsāk ceļš pie skatītājiem un jāpalīdz apzināties tās kultūrvēsturiskās vērtības, kādas Latvijai atstājuši izcili arhitekti un būvnieki, tāpēc tiks meklētas iespējas piesaistīt līdzfinansējumu DVD izdošanai un izplatīšanai” – uzsver projekta idejas autore Krista Kalnarāja.

Kā atklāj Mārtiņš Vamzis, tad “filmas veidošana bija interesants un radošs process, jo katedrāles vide un tajā skanošā mūzika izvirza savus noteikumus, tāpēc tas bija zināms izaicinājums, lai iemūžinātu emocijas un atmosfēru.” 

Video materiāls kalpos par izziņas avotu kultūras mantojuma nozares speciālistiem, restauratoriem, starptautiskām organizācijām un citiem, kas rūpējas par materiālā mantojuma saglabāšanu un nodošanu nākamajām paaudzēm. Filma būs par pamatu tam, lai aktualizētu vairākas būtiskas problēmas, kas skar unikālu kultūras mantojuma objektu likteni Latvijā. Tie ir gan attieksmes jautājumi, gan finansiālās problēmas, ar ko saskaras visi tie, kas ir atbildīgi par kultūras mantojuma saglabāšanu.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz