Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

No Liepājas izrādes “Teātris” nevajag prasīt līdzību ar Streiča filmu

Visi, kas grib redzēt Jāņa Streiča ”Teātri”, droši noskatieties filmu vēlreiz. Bet, lūdzu, nepieprasiet to no mums. Tā Liepājas teātra skatītājiem, kas martā dosies uz muzikālas izrādes ar kaislībām pirmizrādi (februāra pirmizrāde ir atcelta), iesaka šī ”Teātra” režisore Laura Groza. ”Netaisītu, ja šeit nebūtu Ineses Kučinskas,” viņa skaidro savu izvēli galvenajai, Džūlijas Lambertes, lomai.

No Liepājas izrādes “Teātris” nevajag prasīt līdzību ar Streiča filmu
„Šajā iestudējumā – ar tik lielu radošo sastāvu – jūtos kā zivs ūdenī, tas mani iedvesmo,” saka režisore Laura Groza. Teātra pasauli izrādē atklās gandrīz visa liepājnieku trupa, arī jaunais kurss. (Foto: Mārtiņš Vilkārsis)
18.02.2022 06:00

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Ātri jāpārmaļ emocijas

Iestudējums top pēc Gaja Boltona lugas ”Vairāk par dzīvi”, kas sacerēta pēc Viljama Somerseta Moema romāna ”Teātris”.

Režisorei esot pienācis brīdis, kad par teātri sakrājies diezgan daudz sajūtu un asociāciju. ”Ja man būtu jātaisa izrāde par būvfirmas iekšienē notiekošo, droši vien būtu ļoti nopietni jāpēta. Teātris ir ļoti pazīstams. Strādājam, lai nedaudz hiperbolizētu iekšējus notikumus, padarītu tos absurdākus, bet jāatzīst, ka tieši tā viss arī teātrī notiek. Šai darbā mēs savstarpēji esam ļoti tuvi un intīmi.

Ja citā darbā notiek nesaprašanās, tad nākamajā dienā vari mēģināt izvairīties no tā cilvēka, bet šeit varbūt jāspēlē mīlnieki, man jāstrādā ar šo aktieri.

Mums ir ātrāk jāpārmaļ visas emocijas, kas ir blīvas, spilgtas un reizēm groteski izskatās no malas. Tā mēs uz to visu mēģinām smaidot paskatīties,” viņa pastāsta.

Ne kaut ko šauri specifisku par teātra virtuvi, bet gan sajūtas L. Groza vēlas nodot skatītājiem. ”Tās pazīstamas visur un visiem – sajūta, ka esi vai neesi gaidīts, ka tev izdodas vai neizdodas, tevi mīl vai esi vientuļš,” viņa saka.

Saprotams, ka filmai ”Teātris” ar Viju Artmani, Ivaru Kalniņu, Gunāru Cilinski ir kanoniska vieta Latvijas kultūrtelpā. Tomēr L. Grozu mulsinot gadījumi, kad skatītājs pretendē saņemt to, ko viņš pats izdomājis. ”Esmu māksliniece, mans uzdevums nav apmierināt skatītāja vēlmi, bet sevi izpaust un dalīties ar to, ko esmu sapratusi kādā stāstā. Līdzīgi attiecībās ir nepareizi kaut ko pieprasīt no citiem cilvēkiem. Man ļoti patīk ūdens, bet es nevaru gribēt, lai visi ar mani skrietu peldēties. Kad skatītājs saka – es to tur neredzēju, viņš pieprasa savu ekspektāciju apmierināšanu. Taču radoši cilvēki stāsta stāstu tā, kā viņi to redz. Un neaizmirsīsim, ka Somersets Moems nepieder Latvijas nācijai, bet visai pasaulei, un pastāv miljoniem interpretāciju par šo tēmu,” pauž režisore.

Hameleons Džūlija Lamberte

Lai arī L. Groza līdz šim iestudējusi divas operas, dramatiskajā teātrī šī ir viņas pirmā izrāde ar orķestri. Komponists Kārlis Auzāns ir radījis oriģinālmūziku, kuru izrādē atskaņos Liepājas Simfoniskais orķestris. Dziesmu tekstus sarakstījusi Inese Zandere.

”Man ļoti patīk, fascinē strādāt ar orķestri uzvedumā. Gribētos vēl vairāk mūzikas, man patīk muzikālais teātris. Tas Latvijā ir stipri nelietots žanrs, jo izmaksā ļoti dārgi. Esmu bezgala pateicīga, ka notiek Liepājas teātra un Liepājas Simfoniskā orķestra sadarbība. Šī ir jauna mūzika, nekad nav atskaņota. Filmā ”Teātris” Raimonda Paula mūzika ir ģeniāla, bet mēs ejam citu ceļu. Man ļoti patīk kabarē estētika, tāpēc sapratu, ka gribu taisīt šo izrādi tikai tad, ja varu to veidot kabarē žanrā,” atklāj režisore.

”Vai Liepājas teātrī ir iespējama cita versija Džūlijai Lambertei kā Inese Kučinska?” par galvenās aktrises izvēli saka L. Groza. ”Inese savā vecumā un ar to, ko nospēlējusi, man asociējas ar prīmu. Pārējās meitenes vēl ir stipri par jaunu, nav ar ko salīdzināt.

Manā izpratnē izcils aktieris ir tas, kurš spēj būt ļoti dažāds un taisnē pretējus punktus atrodošs. Jāspēj būt vecmāmiņai, princesei, vīrietim, karalienei. Inesei ir nācies iemiesot tik pretējus tēlus.

Manā izpratnē Džūlija Lamberte ir šāds hameleons,” viņa uzsver.

Inese Kučinska ir galvenajā lomā – Džūlija Lamberte. Izcila aktrise, kura teātrim atdevusi savu dzīvi, savukārt teātris viņu vienmēr stipri mīļojis, un šajās attiecībās piedzīvotas radošas virsotnes un abpusēji kaislību mirkļi. Foto: Mārtiņš Vilkārsis

Galvenajās lomās arī Valts Skuja, Egons Dombrovskis, Karīna Tatarinova, Edgars Pujāts, Everita Pjata-Gertnere, Rolands Beķeris. Režisorei ļoti patīk Liepājas jaunais aktierkurss. ”Viņi papildina izrādi un ienes citu enerģētiku, kas ir būtiska lieta. Teātris kā lielums visu laiku mainās, paaudzes nāk iekšā. Redzu savā acu priekšā, kā asinis tiek pārlietas. Kad sāku iestudēt Liepājas teātrī, biju nedaudz vecāka par viņiem. Tagad skaitos gandrīz vidējā paaudze, un viņi ir tie jaunie. Burvīgi jaunieši, man viņi arī cilvēciski patīk, un tas nav mazsvarīgi teātrī,” uzsver L. Groza.

Līdz šim tikai vienreiz viņa Liepājā veidojusi izrādi ziemā, kad iestudēja ”Ziloņcilvēku”. Pārsvarā bijis pavasaris, vasara vai agrs rudens. ”Atgriezties Liepājā ir forši, bet tā dažādos gadalaikos izskatās radikāli atšķirīgi,” spriež L. Groza. ”Ļoti riebīgs laiks, pa diviem mēnešiem esmu saskaitījusi trīs saulainas dienas. Nomācošs meteoroloģiskais fons nav foršs, gribas kaut kur siltumā, saulītē. Bija tās nenormālās vētras. Atnāc mājās pēc diviem mēģinājumiem, nevar izgulēties, jo sit kaut kādu šīferi pret jumtu.”

Tomēr Liepāja esot viņas sirdī, jo šis ir jau septītais iestudējums. ”Esmu parēķinājusi, ka no savas dzīves laika pusotru gadu esmu nodzīvojusi Liepājā,” viņa saka.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz