Piektdiena, 3. maijs Uvis, Gints
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Projekta “4×4” otrā tikšanās ar tulkotāju un rakstnieci Annu Velēdu Žīguri

Projekta “4×4” otrā tikšanās ar tulkotāju un rakstnieci Annu Velēdu Žīguri
Foto: Publicitātes
07.11.2013 09:44

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

14.novembrī pulksten 14 pie Liepājas skolniekiem ciemosies Anna Velēda Žīgure, 90-to gadu Latvijas spilgtākā diplomāte, LR pirmā vēstniece Igaunijā un Somijā, tulkotāja, rakstniece, informē tikšanās rīkotāji – Skolotāju radošās pilnveides klubs. Pasākums notiks J.Čakstes Liepājas pilsētas 10.vidusskolas zālē, Alejas ielā 16. Tajā pašā dienā pulksten 17 Anna Velēda Žīgure tiksies ar pilsētas lasītājiem bērnu bibliotēkā Vecliepājas “Rūķis” Reģionālajā mācību centrā 3.stāvā, Malkas ielā 4, to vadīs Liepājas Universitātes pasniedzējs Ārijs Orlovskis.

Tā kā tikšanās noris Latvijas Neatkarības proklamēšanas dienas priekšvakarā, sarunās tiks skartas tēmas par A.V.Žīgures dzimtas saknēm.

Atcerēsimies Stērstu Andreju (1853-1921), tulkotājas vecvectēvu, pirmās nacionālās atmodas laikmeta sabiedriskais darbinieku, juristu, latviešu valodas mācību grāmatu autoru.

Atcerēsimies Elzu Stērsti (1885-1976), A.V.Žīgures vecmāmiņu, kura studējusi Pēterburgas konservatorijas klavieru klasē, Sorbonas universitātē mākslas vēsturi, 1951.gadā apcietināta kā tā sauktās franču grupas dalībniece, pēc atgriešanās turpinājusi literāro darbību.

Atcerēsimies Edvartu Virzu (1883-1940), vienu no nozīmīgākajiem 20.gs. latviešu rakstniekiem, prozas poēmas ”Straumēni” autoru, rakstnieces vectēvu. Laika posmā no 1933. līdz 1942.gadam šī grāmata iznāca desmit metienos, kļūstot par otru visvairāk izdoto latviešu grāmatu, kas tulkota vācu, franču, krievu, igauņu, čehu u.c. valodās. Šogad Doma baznīcā mēs atvadījāmies no Imanta Ziedoņa, pirms 73 gadiem tauta tāpat Doma baznīcā atvadījās no E.Virzas, 1940.gada 5.marta vakarā tika atvērtas dievnama durvis, visu nakti goda sardzē pie šķirsta stāvēja rakstnieku, mākslinieku goda sardze.

Runāsim par A.V.Žīgures grāmatu ”Viņi. Svešos pagalmos” – latviešu gaitas pēc 1945.gada, dzīve, izdzīvošana, saknes.

”Man nav šaubu par demokrātiju, bet ir šaubas par pilsoņu neizglītotību un neticību spējai kaut ko mainīt,” raksta Anna Velēda Žīgure un vēl, ”pārredzamā nākotnē mums nav reālu iespēju kļūt par daudz lielāku tautu, bet par gudrāku mums jāspēj kļūt.”

Tikšanās ar Annu Velēdu Žīguri ir Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstītā projekta ”4×4” pasākumus.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz