Otrdiena, 23. aprīlis Jurģis, Juris, Georgs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Raganas trīs noslēpumi”: kā uzvarēt ļauno. Pirmizrādi piedzīvo Bērnu teātra izrāde

Ilgi gaidīto pirmizrādi piedzīvojusi Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra Bērnu teātra ”Raganas trīs noslēpumi”, kas Vitas Pētersones režijā tapusi pēc Hermaņa Paukša lugas motīviem. Darbs pie izrādes bija uzsākts vēl pirms pandēmijas. ”Dzīvot ar optimismu dvēselē un paceltu galvu, lai kas arī būtu mums apkārt,” uz ko aicina izrāde, atklāj režisore.

13.04.2022 09:50

Ligita Kupčus-Apēna

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Bērnu teātrim rit jau 53. darba sezona, un luga ”Raganas trīs noslēpumi” iestudēta trešo reizi – iepriekš 1986. un 2003. gadā. ”Tas ir jautājums arī man pašai, kāpēc esmu tik bieži pie šīs izrādes atgriezusies,” atzīst V. Pētersone, taču, ņemot vērā šodienas dzīves apstākļus un notikumus, tā ir pavisam cita izrāde, salīdzinot ar iepriekšējām.

”Raganas trīs noslēpumi” ir stāsts par to, ka dzīvē ir gan priecīgi, gan bēdīgi notikumi un, lai visam izietu cauri, jābūt optimismam. ”Katram cilvēkam dzīvē ir brīži, kad notiek negaidīti smagi notikumi. Ko darīt? Raudāt un nīkuļot? Nē, nē!

Vajag rast sevī optimismu un pa kādu šķirbiņu censties izlīst no tā brīža grūtuma, nomāktības un pesimisma,” pārdomās dalās režisore.

Uz jautājumu, kā pašiem iet ar astes nenolaišanu, uz ko mudina lugas galvenais varonis runcis Filimūrs, V. Pētersone teic, ka Bērnu teātris turas. Aktīvi turpinājuši strādāt visu ierobežojumu laiku, cik to ļāvuši epidemioloģiskās drošības noteikumi.

Nodarbības notika gan individuāli, gan attālināti, gan brīvā dabā. ”Jāsaka tā – nav ļaunuma bez labuma. Jo bērnu attieksme kļuvusi citādāka. Bērni ļoti grib strādāt, viņu acis mirdz,” priecājas režisore.

”Bijām ļoti noilgojušies un gribējām spēlēt, pat aizmirsās mobilie telefoni un citas lietas, kas agrāk novērsa uzmanību mēģinājumos,” apliecina Mēnestiņa lomas atveidotājs Mārtiņš Krampis. ”Bija liels atvieglojums un prieks, kad beidzās ierobežojumi, varējām pilnvērtīgi sanākt kopā un pārrunāt lomas. Novērtējam kopā būšanu teātrī un strādājam ar pilnu atdevi,” viņš saka.

Par lugas galvenā varoņa Filimūra atveidotāju Jēkabu Fominu režisore saka: ”Viņš pie manis ir nācis jau no mazajām klasēm. Man patīk redzēt, kāds dalībnieks izaudzis. Arī tādēļ, ka viņš tik ilgus gadus ir man uzticīgs, viņam ir galvenā loma.”

Jēkabs atzīst, ka sākumā iejusties tēlā esot bijis grūti, izprast viņa dzīves filozofiju. Runci viņš raksturo kā piedzīvojumu meklētāju, pozitīvu tēlu, kurš vēlas palīdzēt labajam uzveikt ļauno.

”Neskatoties uz grūto dzīves pieredzi, galvenais varonis neļaujas bēdām, meklē prieku, laimi, visu labo,” sapratis J. Fomins.

Bērnu teātrī vidusskolēns darbojas jau sešus gadus, galvenā loma esot uzticēta pirmo reizi. ”Es neteiktu, ka man tas ir bijis mērķis, bet sasniegums gan.”

V. Pētersone uzslavē arī pārējos savus jaunos aktierus. Sastāvā ir dažādu vecumu skolēni – sākot no 4. līdz 11. klasei. Pie tā, kāda beigu beigās būs izrāde, nonākuši visi kopā. Kostīmi piemeklēti no iepriekšējo sezonu krājumiem, jo režisore ”neko nemet ārā”. Tāpat kopīgi izvēlējušies, kādu mūziku atskaņot. ”Beidzot mēs varam padarīto parādīt,” priecājas režisore, sakot lielu paldies skatītājiem par uzticību un labo apmeklējumu.

Pirmā izrāde bija izpārdota, otra Liepājas Latviešu biedrības nama Kamerzālē gaidāma 22. aprīlī.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz