Otrdiena, 23. aprīlis Jurģis, Juris, Georgs
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Raimonda Paula daiļrade skaņuplatēs un Aigara Hibnera fotogrāfijās

Īsi pirms maestro Raimonda Paula 87. dzimšanas dienas Liepājas Latviešu biedrības namā aizvadītajā sestdienā svinīgi atklāta izstāde, kurā aplūkojamas teju 200 skaņuplates ar viņa mūziku.

07.01.2023 16:38

liepajniekiem.lv

Kolekcijas īpašnieks ir mūzikas telpas ”Vinilkoks” saimnieks Raitis Pavlovičs. ”Tas ir liepājnieku veltījums viņam svētkos,” teic R. Pavlovičs, skaidrojot izstādes mērķi.

Grupas ”Credo” dibinātājs Valdis Skujiņš, atklājot izstādi, kuplā pulkā sanākušajiem interesentiem sacīja: ”Kad mēs ar Raiti domājām par šo izstādi, paskatījāmies Google, vai nav bijis kas līdzīgs, un izrādās, ka nē. Ir virtuāli, vēl kaut kur, bet izstāde fiziski dzīvē – mēs tādu neatradām ne Liepājā, ne Latvijā, ne Eiropā.”

Nule atvērtās izstādes sākums meklējams 2021. gadā, kad iznāca plate ”Atceries gan” ar maestro mūziku. ”Tajā ietvertas vairākas grupas ”Credo” dziesmas, kurām, man šķita, ir kaut kur jābūt, jo citādi tajā visā, kas notiek pasaulē, tās var pazust. Raitis par visu varu sacīja: ”Vinilā vajag, vinilā!” Un kā es viņam varu neklausīt? Ar to arī mēs lēnām sākām. Raimonds Pauls parakstīja pirmās plates, un viss lēnām gāja uz priekšu.

Taču tas, ko stāstu, ir forši, bet sekundāri, jo primāri ir cilvēks, bez kura tā visa nebūtu, cilvēks, kuram šajā mēnesī ir jubileja, – maestro Raimonds Pauls. Mēģināsim noskaidrot, ko viņš par to visu domā.”

Pēc šiem vārdiem V. Skujiņš komponistam piezvanīja, aicinot ko pateikt publikai. ”Visi vēlas jūs dzirdēt!” viņš mudināja. ”Ko lai es viņiem labu pasaku?” savukārt teica R. Pauls un turpinājumā vēlēja, lai Liepāja būtu labākā, bagātākā pilsēta.

Saruna bija īsa, maestro runāja, kā esam ieraduši dzirdēt, – sev raksturīgajā humoristiskajā manierē. Viņš atzina: ”Pats brīnos, ko ir izdevies atrast. Tajos laikos acīmredzot izdeva pa labi un pa kreisi. Kopumā ir labs darbs izdarīts.”

Noslēgumā visiem tika vēlēts labs garastāvoklis.

R. Pavlovičs atzina, ka ir vairāk darītājs nekā runātājs, bet sakāmi daudzi paldies. ”Vispirms maestro – par izturību un pacietību, parakstot visas platītes. Būtībā – pats vainīgs, ka tik daudz sadarīts. Tālāk paldies Valdim Skujiņam, izstādes kūdītājam, un Aigaram Hibnerim, ka piekrita un papildināja to ar fotogrāfijām. Arī viss mākslinieciskais noformējums ir viņa darbs.”

Paldies par atbalstu tika sacīts arī pilsētai un Dienvidkurzemes novadam.

Izstādes atklāšanā piedalījās arī grāmatas ”Raimonds Pauls – skanošs un klātesošs” autore Lia Guļevska, kuras veikums prezentēts jau pagājušā gada oktobrī Rīgā.

Liepājniekiem viņa pastāstīja par darbu pie grāmatas un dalījās personīgajos iespaidos par tikšanās reizēm ar maestro. Savukārt par izstādi viņa sacīja:

”Es to negribētu saukt par izstādi, bet gan mūsu mūzikas vēsturi.”

Skatot, kas biedrības nama izstāžu zālē izlikts apskatei, gremdējoties atmiņās, atkal satikšanās priekā ar mūzikas leģendām, mūziķis Edgars Silacērps kopējā noskaņā ienesa papildu akcentus, izpildot R. Paula dziesmas.

Izstāde “Komponista Raimonda Paula daiļrade skaņuplatēs un fotogrāfijās no koncertiem Liepājas koncertzālēs” aplūkojama līdz 31. janvārim.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz