Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Redāna sienu stāsti. Karostas festivāla plenēra dalībnieku darbi būs aplūkojami visu vasaru

Liepājas draudzenes Ivonnas Kalitas aizvesti uz humpeni nopirkt jakas, lai vecajos mūros glābtos no saltuma un odu uzbrukumiem, Heinrihsonu komanda, kā mākslinieki sevi sauc, rada jaunus sienu gleznojumus redānā. Karostas festivāla plenēra dalībniekus var sastapt daudzviet rajonā, un viņu darbi būs aplūkojami visu vasaru.

Redāna sienu stāsti. Karostas festivāla plenēra dalībnieku darbi būs aplūkojami visu vasaru
"Sarkanā ir mana mīļākā krāsa," saka Helēna Heinrihsone. Viņas gleznojums ir nedaudz savrup, ļaujot cilvēkiem šeit uzkavēties un padomāt. (Foto: Egons Zīverts)
11.06.2021 06:00

#SIF_MAF2021

"Kurzemes Vārds"

Mākslas plenērā piedalās Latvijā pazīstami mākslinieki – Ivars, Helēna un Anna Heinrihsoni, Andris Vītoliņš, Atis Jēkabsons, Kristians Brekte, Elīna Zunde un tēlnieks Egons Peršēvics, latviešu māksliniece no Skotijas Agita Maķevica un Karostas cietuma ilggadējā dizainere Kristīne Dekovice.

Iesaistīti arī Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas audzēkņi un Latvijas Mākslas akadēmijas studenti un absolventi. Viņi strādā gan redānā, gan Karostas cietumā un ūdenstornī.

I. Heinrihsons tematiski uzticīgs saviem iemīļotajiem zirgiem. “Šeit ir tādas sajūtas, ka gribas rauties ārā,” viņš raksturo būves radīto iespaidu. Tāpēc zirgi traucas ārā pretī gaismai.

“Arī pirmajos alu zīmējumos senajos laikos attēloja dzīvniekus, tai skaitā zirgus. Tie ir dzimuši skrējienam,” stāsta gleznotājs.

A. Heinrihsone glezno lielu ausi gaiteņa galā. “Ideja tāda, ka tie ir čuksti, kas nāk ārā no sienas, kura pieredzējusi daudzus notikumus un ir dzīva vēl mūsdienās, jo cilvēki šeit nāk un skatās. Mana doma ir – sadzirdēt to, ko sienas var pastāstīt,” viņa atklāj.

Tā kā māksliniece paralēli strādā pie redāna muzeja ekspozīcijas, festivāla rīkotāja, Karostas glābšanas biedrības vadītāja Monta Krafte bija atsūtījusi daudz informācijas.

“Es mēģinu vizualizēt savas emocijas par šo stāstu. Spēja ieklausīties un sadzirdēt ir būtiska, lai veidotu saikni ar pagātni, apstātos klusumā un tumsā un mēģinātu saprast, kur esam tagad.

Laiku pa laikam izslēdzu prožektoru, lai saprastu, kā darbs izskatīsies tumsā,” stāsta A. Heinrihsone.

H. Heinrihsone glezno gaiteņa nišā. “Kad pirmoreiz biju šeit, man uzreiz gribējās kaut ko izdarīt, bija sajūta, ka te pietrūkst garīguma,” stāsta gleznotāja, kura atveido krustā sistā tēlu. “Man ir pieredze ar altārgleznu Kolkas luterāņu baznīcā, tēma nav sveša.”

Svētdien interesenti varēs satikt pašus māksliniekus, bet darbi būs bez maksas aplūkojami arī turpmāk. Vienā no redāna tuneļiem būs apskatāma īpaši Karostas festivālam veidota gaismas un skaņas performance, veltīta Karostas un Neatkarības kara muzejam, kas šeit top un tiks atvērts šovasar, pastāsta M. Krafte.

\Performances autors ir Ritvars Embrekts. Izstādes Karostas ūdenstornī atvērs 19.jūnijā. Uz mājas sienas Turaidas ielā 8a mākslinieks Elements veido lielformāta gleznojumu “Karosta 3600”.

Sestdien, 12. jūnijā, pulksten 11 Karostas cietumā notiks diskusija par Karostas nākotni, ko vadīs Dzintars Hmieļevskis. Piedalīsies mākslinieki E. Peršēvics, A. Vītoliņš, I. Kalita, Kristers Krafts, baptistu sludinātājs Mārcis Dejus, aicināti arī Liepājas domes priekšsēdētājs Jānis Vilnītis un viņa vietnieks Gunārs Ansiņš. Diskusiju Karostas glābšanas biedrība straumēs vietnē Facebook.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz