Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sāk parakstu vākšanu par mūsdienīgas bibliotēkas nepieciešamību Liepājā

“Vairs nav pieļaujama mierīga bibliotēkas jautājuma glabāšana “tālākajā atvilktnē”!” ar šādu prasību atklātā vēstulē pie Liepājas pašvaldības domes priekšsēdētāja Gunāra Ansiņa un deputātiem, kā arī pašvaldības izpilddirekcijas, iedvesmojoties no Eiropas kultūras galvaspilsētas moto “miers/nemiers”, vēršas Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas biedri, aicinot iesaistīties akcijā visu sabiedrību, ar savu parakstu apliecinot atbalstu iecerei.

Sāk parakstu vākšanu par mūsdienīgas bibliotēkas nepieciešamību Liepājā
Ilustratīvs (Foto: 🇸🇮 Janko Ferlič on Unsplash)
09.02.2024 14:03

liepajniekiem.lv

Līdz 9. februāra pusdienlaikam bija savākti jau vairāk nekā 150 parakstu, informē Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas nodaļas pārstāve Gunita Lagzdiņa-Skroderēna.

2027. gadā Liepāja kļūs par Eiropas kultūras galvaspilsētu (EKG), savukārt 250. jubileju pēc trim gadiem svinēs Liepājas pilsētas bibliotēka, kura dibināta 1777. gadā pēc Svētās Annas baznīcas mācītāja Johana Andrēasa Grunta ierosinājuma un kura ir pat vecāka par daudzām pasaulslavenām grāmatu krātuvēm.

EKG iepriekšējo gadu programmās dažādās Eiropas pilsētās nozīmīgu vietu ieņēmušas bibliotēkas.

Diemžēl Liepājā ne Centrālās zinātniskās bibliotēkas (CZB) ēka Zivju ielā, ne vairums no tās filiālēm neatbilst mūsdienu funkcionālajām prasībām.

Iekļūšana CZB ir apgrūtināta pat miesās stipriem lasītmīļiem, nemaz nerunājot par vides pieejamību pārējiem. Un tās nav vienīgās nepilnības, uz kurām vajadzību pēc modernas ēkas pamato vēstules iniciatori.

Pilsētas vadība iepriekš paudusi, ka bibliotēkas jaunbūve būtu pārāk dārga, taču Latvijas Būvnieku asociācijas dati liecina par pretējo – publisku ēku jaunbūvju kvadrātmetra izmaksas ir krietni zemākas nekā pārbūves gadījumā.

Vēstules autori piedāvā divus variantus, kur varētu atrasties jaunā kultūras iestāde: 1) centra zemesgabalā starp Latviešu biedrības namu (turpmāk – LBN) un viesnīcu “Līva”, kur bibliotēka kopā ar augstskolu un LBN iezīmētu zinību un vērtību centru, turklāt tuvumā atrodas sabiedriskā transporta pieturvietas; 2) Jūras ielai paralēlajā teritorijā, kurā jau koncertzāles “Lielais dzintars” projekts paredzēja pamatapjomu kompozicionāli papildinošu zemāku būvi.

“EKG pasākumi 2027. gadā noteikti piesaistīs Liepājai papildu uzmanību, bet kas no tā paliks Liepājai un liepājniekiem, kad svētki būs galā?” vaicā rakstnieki, uzsverot, ka bibliotēka nav tikai grāmatu glabātava, bet arī vieta, kur tikties ne tikai lasītmīļiem, kur rīkot aktivitātes lieliem un maziem, izstādes, koncertus, kur varētu notikt gan grāmatu atvēršanas svētki, gan pilsētas ieceru apspriešana un citi pasākumi.

Viņi piesauc daudzās Latvijas pilsētas, kurās modernas bibliotēkas jau ir tapušas – Ogrē, Tukumā, Kuldīgā, Ventspilī un citviet.

“2027. gads jāsagaida vai jānoslēdz, atklājot patiesi laikmetīgu bibliotēkas ēku. Ja citādi nesanāk, EKG gadā Liepājā jābūt vismaz bibliotēkas būvlaukumam,” uzsver idejas virzītāji.

Visi, kuri atbalsta šāda kultūras centra nepieciešamību, aicināti parakstīties zem atklātās vēstules, ievadot savus datus (vārdu un uzvārdu) šeit.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz