Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Spilgti pasākumi par spīti pandēmijai. Pasniedz Liepājas Kultūras balvas

Atšķirīgi un neierastā formātā laureātiem pasniegtas Liepājas Kultūras balvas. Jubilejas – desmitā apbalvošanas ceremonija 25.februāra vakarā noritēja tiešsaistē internetā.

Spilgti pasākumi par spīti pandēmijai. Pasniedz Liepājas Kultūras balvas
Kultūras balvu saņem Liepājas teātra vadītājs Herberts Laukšteins. "Laiki ir stulbi. Bet teātra komanda ir profesionāla, dara savu darbu, un rezultāts ir," viņš vērtē panākumus. "Mēģinām pašmotivēties, jo normālas motivācijas jau nav." (Foto: Kārlis Volkovskis/Liepājas Kultūras pārvalde)
25.02.2021 19:54

Linda Kilevica

"Kurzemes Vārds"

Desmit balvas un četras naudas prēmijas žūrija piešķīra kultūras varoņiem, kā viņus nosaukusi Kultūras pārvalde, jo radošie cilvēki šajā sarežģītajā laikā ieguldījuši milzīgu darbu, lai dotu citiem iespēju baudīt kultūru.

Par laimi, pandēmija kultūras dzīvi Liepājā neapstādināja, uzsver Liepājas Kultūras pārvaldes vadītāja vietnieks Nauris Lazdāns. “Tā, protams, to ļoti ietekmēja, bet, ieguldot spēkus un meklējot dažādas jaunas formas un risinājumus, radošās personības un organizācijas ar brīnišķīgiem notikumiem arī 2020.gadā piepildīja Liepājas kultūrtelpu. Kultūras balvai tika izvirzīti vērtīgi pasākumi, notikumi, projekti, personības un sasniegumi. Tādēļ ar gandarījumu varam droši apgalvot, ka Liepājas kultūras dzīve bija, ir un būs bagāta, spēcīga un kā piemērs, uz ko tiekties visas valsts mērogā,” viņš norāda.

“Nebija nekādas formulas, nekas netika kaldināts,” par veiksmīgo darbības pārorientēšanu uz interneta vidi saka kultūras nama “Wiktorija” vadītājs Uldis Meļķis. Viss noticis ļoti organiski. Pēc ārkārtējās situācijas noteikšanas uzreiz 13. martā bija plānots Grega Džonsa koncerts, kuru mūziķis bija nolēmis filmēt sadarbībā ar studiju “VOYVI”, neko vēl nenojaušot par pandēmiju. Šī notikuma straumēšanu noskatījies Ainars Virga.

“Viņš nāca ar iniciatīvu sasaukt “Līvu” mūziķus no visas Latvijas un nosvinēt Liepājas dzimšanas dienu 18.martā.

Tas bija bezmaksas koncerts, kuru Kultūras pārvalde neatbalstīja, Ainars lūdza 200 eiro degvielas izmaksām. Koncerts parādīja, cik daudziem cilvēkiem to vajag,” pastāsta Uldis.

Trīs mēnešu garumā no “Wiktorijas” bija skatāmi gan koncerti, gan teātra izrādes, kurus varēja sarīkot, ievērojot drošības noteikumus.

U. Meļkis uzskata, ka piecu eiro dzīvokļa biļete ģimenei bija samērīga maksa par kultūras notikumu: “Taču tirgū iejaucās Liepājas pašvaldība ar pagalmu koncertiem, kurus rādīja bez maksas, un valsts ar “Z studijas” bezmaksas koncertiem televīzijā.”

Pasākumu translēšana izbeigta arī tāpēc, ka vasarā cilvēki vairs negribēja pavadīt laiku pie ekrāniem.

Egona Peršēvica Karostas nāriņas ielaišana jūrā bija notikums ar lielu rezonansi, skulptūru vērot devās ļoti daudz cilvēku.

“Šādu darbu var uztaisīt vai nu ar ļoti lielu naudu, vai tad, ja nāk palīgā daudz labu cilvēku. Lielas naudas nebija, tāpēc paldies visiem, kas palīdzēja,” saka tēlnieks.

Viņš uzsver, ka mākslas process jau neapstājas grūtību dēļ un tādēļ, ka māksliniekiem neviens nemaksā par to, ka viņi darbojas. “Jāgaida, kad valdība atļaus cilvēkiem skatīties uz mākslu. Tiklīdz atvērs izstāžu zāles, tā būs skatāma četru mākslinieku – Ulda Rubeža, Ievas Rubezes, Raida Kalniņa un mana – izstāde par to, kā ir būt cilvēkam pie jūras Liepājā,” atklāj Egons.

Apbalvojuma ceremoniju organizēja Liepājas Kultūras pārvalde sadarbībā ar režisoru Mārtiņu Kalitu, dramaturģi Rasu Bugavičuti-Pēci un video mākslinieku Andri Vētru.

Žūrijas komisijā strādāja Liepājas pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks Atis Deksnis, Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Gita Straustiņa, postfolkloras grupas “Zari” dalībniece Liene Križevica, dramaturģe Rasa Bugavičute-Pēce, grupas “Prāta vētra” menedžere Aija Auškāpa, Liepājas Kultūras pārvaldes vadītāja vietnieks Nauris Lazdāns un “Kurzemes Vārda” žurnāliste Linda Kilevica.

“Liepājas Kultūras balvas 2020” laureāti:

  • Gada balvas teātrī “Spēlmaņu nakts” ceremonijas radošā komanda par tās asprātīgu, iespaidīgu un augstvērtīgu īstenošanu Liepājā;
  • Karīna Tatarinova par radošo darbību un ieguldīto enerģiju saturiski vērtīgu kultūras projektu īstenošanā (prēmija 1000 eiro);
  • Biedrība “Kultūras centrs Wiktorija” par kultūras notikumu organizēšanu un to plašas pieejamības nodrošināšanu interneta tiešraidēs pandēmijas laikā (prēmija 1200 eiro);
  • SIA “Rozīņu rezidence” par jaunas kultūras un tūrisma pērles – ekskursijas “Siļķu brāķa noslēpums” – radīšanu;
  • Egons Peršēvics par skulptūras “Karostas nāra” izveidi un atraktīvu tās eksponēšanu Liepājas ostas akvatorijā pie Ziemeļu mola (prēmija 1000 eiro);
  • Liepājas teātris par mākslinieciski izaicinošās un tehniski sarežģītās vizuāli muzikālās izrādes “Dēmōns” iespaidīgo realizāciju;
  • Kristīne Brīniņa par izcilu netradicionālas teātra izrādes formas – interaktīvas pastaigas “Upe” – īstenošanu (prēmija 1000 eiro);
  • Liepājas Leļļu teātris par radošo drosmi, izaugsmi un sasniegumiem, izveidojot inovatīvus, laikmetīgus jauniestudējumus dažādām mērķauditorijām;
  • “Liepājnieku simpātiju balva 2020” – SIA “You Are Events” par jaunu iniciatīvu – pasākuma “Festivāls Liepājā” organizēšanu;
  • “Kultūras GADA balva 2020” – Liepājas Svētās Trīsvienības evaņģēliski luteriskajai draudzei par paveikto Liepājas sakrālā mantojuma saglabāšanā, īstenojot Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles atjaunošanas darbus.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz