Otrdiena, 7. maijs Henrijs, Jete, Henriete, Enriko
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Starpdisciplinārās saites

Starpdisciplinārās saites
Foto: Egons Zīverts
06.09.2016 07:05

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Lai veicinātu sadarbību starp dažādu disciplīnu māksliniekiem, mākslas centrs “Totaldobže” vairāku gadu garumā īsteno projektu “Melnais caurums”. Šoreiz radošais “Melnais caurums” sevī iesūca laikmetīgās dejas, dzejas video un elektroakustiskās mūzikas pārstāvjus, kas kopīgā koncertā Liepājā uzstājās maz zināmajā neformālās kultūras vietā – KC “Wise”, Alejas ielā 9.

Vietā, kas idejiski piemērota mākslas centra “Totaldobže” piedāvātajam saturam, plašākai publikai maz zināmajā kultūras centrā “Wise”, ko ar ēkas īpašnieces Liepājas lietuviešu kultūras biedrības “Rūta” gādību izveidojusi biedrība “TS media”, notika “Melnā cauruma kombinētais koncerts” ar Liepājas, Rīgas un ārvalstu mākslinieku piedalīšanos. Laikmetīgās dejas izpildītāji un horeogrāfi Wooguru no Berlīnes un Jevgēnija Sizmina no Sanktpēterburgas, dzejnieces Meļķe no Rīgas un Linda Skranda no Liepājas, elektroakustiskās mūzikas mākslinieks Artis Kuprišs un videomākslinieki Artūrs Kalvāns un Uldis Hasners, gan atsevišķi uzstājoties, gan vairākiem māksliniekiem sadarbojoties, piedāvāja meditatīvi asociatīvu koncertu, ko caurstrāvoja eksistenciāli un filozofiski akcenti. Publika to uzņēma ieinteresēti. Daži apmeklētāji neslēpa, ka to grūti izprast, taču viņi esot atvērti jauniem impulsiem.

Bet kas tad ir “Melnais caurums”? Tā rīkotāja, mākslas centra “Totaldobže” vadītājs Kaspars Lielgalvis pastāstīja, ka “Melnais caurums” ir projekts, kas aizsākts 2010. gadā un tā pamatideja ir veicināt sadarbību starp māksliniekiem no dažādām disciplīnām, kas bieži vien nekāpj pāri savas nozares robežām. “Tas veidojās diezgan plūstoši, bet pa šiem gadiem zem šī lietussarga “Melnais caurums” ir izkristalizējušies četru veidu pasākumi,” stāsta Kaspars Lielgalvis un uzskaita: tie ir koncerti, improvizācijas, kurās bez iepriekšējas sagatavošanās uz vietas top kāds darbs, radošās darbnīcas un eksperimenti.

Pirms koncerta Liepājā radošā darbnīca ar moderatoru un nelielu darba grupu ar māksliniekiem no dažādām disciplīnām un valstīm tika aizvadīta Tāšu muižā Grobiņas novadā. Darbnīcas moderators jeb skolotājs šoreiz bija korejiešu dejotājs Wooguru, kurš dzīvo Berlīnē. “Viņš atbrauca ar mērķtiecīgu un iepriekš izstrādātu programmu “Free flow” jeb “Brīvā plūsma”. Tā bija darbnīca par to, kā iepazīt savu ķermeni caur elpošanu un sagatavoties radīšanas momentam. Ja tu esi nolēmis radīt kādu skaņdarbu klavierēm, tad kā tīri fiziski caur ķermeni tu atrodi harmoniju ar konkrētajām klavierēm, spēlējot, klausoties, reaģējot uz skaņu. Tas būtībā ir tas pats, ko viņš nodemonstrēja arī šovakar,” skaidroja K. Lielgalvis.

Mākslas centrs “Totaldobže” septembrī Liepājā viesosies vēl ar diviem pasākumiem. 16. septembrī notiks Dzejas slams, bet 23. septembrī – diskusija “Pilsētas magnēts – krāsaina ikdiena” un pēc tam arī “Melnā cauruma kombinētais koncerts”. Vai mākslas centra rosību redzēsim arī turpmāk, pašlaik nav zināms. “Šie trīs pasākumi septembrī ir iespējami, jo dabūjām atbalstu no Kurzemes Plānošanas reģiona projektu konkursa. Lai cik riskanti tas būtu, mēs, protams, mēģinām prasīt arī ieejas maksu, lai saprastu, vai auditorija Liepājā ir gatava nākt un pati finansēt šos pasākumus. Ja pēc šiem trim pasākumiem sapratīsim, ka to var izdarīt, tad turpināsim sadarboties ar kultūras centru “Wise”. Ja ne, tad tikai tad, kad mūs kāds atkal atbalstīs,” atklāti sacīja K. Lielgalvis. “Bet tā es labprāt kaut ko daru Liepājā. Man ļoti patīk tie cilvēki, kas mēģina kaut ko darīt un iekšēji deg.”

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz