Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Stāstu formu meklējumos

Stāstu formu meklējumos
12.04.2012 07:07

Noskaņojums tēlnieka Egona Peršēvica darbnīcā Liepājas Universitātes ēkas pagalmā Kuršu ielā ir optimistisks. Pieteikušies ciemos, sastopam viņu darbā pie jaunas skulptūras, kas, jādomā, vēl šogad būs arī apskatāma. Tēlnieks, kurš tikai pirms pāris gadiem kļuvis par liepājnieku, mums atklāj, ka šis būs viņa stāsts par Apolonu. Citādāks, nekā pierasts redzēt, turklāt tas top kā pašportrets.

Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļas absolvents Egons Peršēvics pašlaik turpina studijas maģistrantūrā pie asociētās profesores Olgas Šilovas. Viņš aktīvi piedalās izstādēs un mākslas akcijās jau kopš 2006. gada un pirms dažiem gadiem pārstāvēja Latviju vērienīgajā starptautiskajā tēlniecības kvadriennālē Rīgā. Bet Liepājā pirmo reizi jaunā tēlnieka vārds izskanēja, kad pie atpūtas kompleksa “Fontaine Palace” uzstādīja viņa skulptūru “Uguns” – izdedzis sērkociņš atgādina postošo ugunsgrēku mūzikas klubā.

Nepamanīts nepalika arī nākamais tēlnieka iznāciens, proti, Liepājas mākslinieku pagājušā gada kopizstādē “ALL” tieši viņa “pašPORTRETS” ieguva žūrijas speciālbalvu par “asprātīgu laikmeta aktualitātes atspoguļojumu un novitāti Liepājas mākslas dzīvē”. Tas bija oranži tērpts un datortehnoloģijām aprīkots tēls, kurā ikviens no skatītājiem varēja ieraudzīt pats sevi.

Pēdējā gada laikā Egona Pēršēvica darbi izstādīti arī mākslas telpās Ukrainā, Somijā un Lietuvā, un viņš atzīst, ka dažkārt pat nemaz nezinot, kurp viņa skulptūras aizceļojušas. Arī darbnīcā, kurā viņš saimnieko vien dažus mēnešus, neglabājas tikai paša priekam saveidoti plikņi. Ir “kailais karalis”, kāds vēl nepabeigts darbs “Ideja”, kas tapis kā eksperiments ar aplamām formām, otrs, pagaidām atveidots mālā, kuru Egons noteikti pārtaisīšot, bet uz lielās virpas pašlaik iekārtojies Apollons. “Es neprotu dziedāt, neesmu pārāk labs rakstnieks un tēlniecība ir mans veids, kā stāstīt pasaulei savus stāstus,” stāsta Egons. “Mani aizrāva nevis leģenda, svarīgāk bija attēlot dievu kontekstā.” viņš saka. Uz provokatīvo jautājumu, vai skulptūra kompensēs viņa trūkumus vai izcels priekšrocības, Egons smaidot vien nosaka: “Apollons visādā ziņā ir perfekts, un tādu to arī veidošu. Un tas ir pašportrets.”

Anda Pūce,
“Kurzemes Vārds”
 
Egona Zīverta foto

Egons Peršēvics sācis darbu pie jaunas skulptūras – pašportreta, kas gatavs būšot “kaut kad šogad”.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz