Trešdiena, 24. aprīlis Nameda, Visvaldis, Ritvaldis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Tapusi grāmata krievu valodā par četriem gadsimtiem Liepājas izglītībā

Liepājniece, vairāku grāmatu autore Anna Protčenko, savulaik absolvējot Latvijas Universitātes žurnālistikas fakultāti, visu darba mūžu bijusi saistīta ar drukāto vārdu. Pirms vairākiem gadiem viņa sākusi darbu pie jaunas grāmatas – šoreiz par Liepājas izglītības jomas vēsturi. Tagad grāmata “Tieksme pēc zināšanām”, precīzāk, tās pirmā daļa, ir uzrakstīta, un atliek tikai to izdot.

Tapusi grāmata krievu valodā par četriem gadsimtiem Liepājas izglītībā
16.06.2021 06:00

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

Par to, kas pamudinājis uzrakstīt jauno grāmatu, autore saka: “Mūsdienās daudzus interesē vēstures jautājumi, arī Liepāja sendienās. Pilsētas pagātne tiek skatīta no dažādām pusēm, taču vēl nav mēģināts to izpētīt caur tautas izglītības prizmu. Tomēr būtu vērtīgi zināt, kā Liepāja, pateicoties izglītībai un tieksmei pēc zināšanām, pēc gaismas, no kādreiz maza zvejnieku ciema, kas pārdzīvojis dažādus laikus, spējusi kļūt par attīstītu rūpniecības un tirdzniecības centru, slavenu kūrortu.”

Autore atzīst, ka materiālus grāmatai vākusi pa kripatiņai no vecām avīzēm, arhīvu un muzeju dokumentiem, grāmatām. Papildu sarežģījumi radušies tāpēc, kas viss, kas saistīts ar laika periodu līdz 19. gadsimta vidum, bija rakstīts vācu valodā gotiskā šriftā.

Sākotnēji bija domāts, ka grāmata iznāks vienā sējumā, bet darba gaitā autorei izdevies atrast ļoti daudz interesantu faktu, arī noskaidrot, kur tieši atradusies pati pirmā Liepājas skola. Līdz ar to jau grāmatas pirmā daļa, kas aptver laika periodu no 1560. gada līdz neatkarīgas Latvijas valsts dibināšanai 1918. gadā, izveidojās diezgan pamatīga – vairāk nekā 400 lappušu bieza.

Grāmata uzrakstīta krievu valodā. Vai tā būs izdota arī latviski, to rādīs laiks, taču jebkurā gadījumā tas būtu vērtīgs papildinājums novadpētnieciskajai literatūrai.

Pirmo 100 eksemplāru izdošanai ir nepieciešami 1300 eiro, tos iecerēts savākt ziedojumu veidā. Ziedojumu vākšanu šim mērķim organizē labdarības un kultūras centrs “Feniks”.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz