Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

TC “Rimi Ostamala” skatāmas Liepājas ostas jaunāko laiku vēstures fotogrāfijas

TC “Rimi Ostamala” skatāmas Liepājas ostas jaunāko laiku vēstures fotogrāfijas
19.03.2012 15:26

Atslēgvārdi

No šodienas TC “Rimi ostmala” Liepājā būs skatāmas desmit Pētera Jaunzema lielformāta fotogrāfijas no personīgā arhīva un Liepājas muzeja krājumiem par Liepājas ostas jaunāko laiku vēsturi, informē LSEZ sabiedrisko attiecību speciāliste Līga Ratniece-Kadeģe.

Pirms 20 gadiem Liepājas osta atjaunoja savu saimniecisko darbību, bet pilnvērtīgs darbs un ostas atjaunošana sākās tikai pēc   Krievijas jūras kara flotes armijas aiziešanas 1994. gada 31. augustā.

Liepājas osta no 1951.- 1957. un no 1966.- 1991. bija slēgta PSRS militāra bāze, kad šeit varēja iekļūt tikai PSRS jūra kara flotes kuģi un zemūdenes. Pēc valsts neatkarības atgūšanas Liepājas pilsētas valde 1991. gada 27. septembrī pieņēma lēmumu par tirdzniecības ostas statusa atjaunošanu, bet pirmais kuģis  ostā ienāca 1992. gada 1. janvārī.
 
Pirmajos gados Liepājas ostā joprojām gan tiešā, gan pārnestā nozīmē blakus bija Krievijas jūras kara flote. Militāristi Liepājas ostu atstāja tikai 1994. gada 31. augustā. Liepājas osta saņēma padomju armijas mantojumu – 37 daļēji un pilnībā grimušus kuģus, piesārņotu Karostas kanālu, bet piestātnes, pievadceļi, aizsargmoli izpostīti un ostas akvatorija un kuģu ceļi neapmierinošā stāvoklī.

Liepājas ostas attīstībā nozīmīgi impulsi bija Liepājas speciālās ekonomiskās zonas izveide 1997. gadā un ES struktūrfondu līdzekļu  ieguldīšana infrastruktūrā sākot no 2005. gada – auto un dzelzceļa pievadceļos, ostas padziļināšanā, Karostas kanāla attīrīšanā. 

Ja 1992. gadā Liepājas ostā pārkrāva vien 100 000 tonnas, tad 2011. gadā kravu apgrozījums  sasniedza 4,83 milj. tonnu. 1992. gadā ostā apkalpoja 63 kuģus, bet 2011. gadā – 1551.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz