Piektdiena, 17. maijs Umberts, Herberts, Dailis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Teātrī top šīs sezonas pēdējais jauniestudējums

Teātrī top šīs sezonas pēdējais jauniestudējums
13.05.2011 12:00

Atslēgvārdi

Liepājas teātrī top pēdējais šīs sezonas jauniestudējums – Laura Gundara dzīves komēdija “Laimesciema podniekdarbnīca”, kuru režisē pats lugas autors. Darbam par pamatu ņemts igauņu rakstnieka Pēta Vallaka stāsts, kuru L. Gundars pārvērtis par lugu, nedaudz izmainot notikumus un saliekot jaunus akcentus.

“Materiālu atrada igauņu režisors Prīts Pedajass pirms 20 gadiem,” stāsta L. Gundars. “Pērnavā tika izveidota izrāde – pozitīva, neparasta, iedvesmojoša. Vienā upē divreiz nevar iekāpt, sapratu, ka jāizveido otra upe, tāpēc nolēmu rakstīt pats savu lugu.”

Iestudējums tiek veidots kā mazās formas izrāde – līdzās ar aktieriem uz skatuves atradīsies arī skatītāji. Darbība notiks podnieku darbnīcā, uz skatuves tiks virpotas īstas māla bļodas un vāzes. Paralēli mēģinājumiem aktieri mācās strādāt arī uz podnieku virpām.

“Viss būs tāds drusku šmucīgs – māli ir ķēpīgi, bet ne netīri – tieši kā dzīve,” piebilst režisors.

Lugas darbība norit Igaunijā 20. gadsimta 30. gadu sākumā. Nesen ir nomiris vecais podnieks, atstājot darbnīcu savai sievai Epai (Inesei Kučinskai). Viņai jāizšķiras, kuru no abiem vecā podnieka palīgiem iecelt jaunā meistara godā – Miķeli (Egonu Dombrovski), kurš darbnīcā strādā jau 12 gadus, vai jauno Jasi (Kasparu Kārkliņu).

“Tas noteikti ir stāsts par mīlestību,” saka L. Gundars. “Lugas centrā ir sieviete starp diviem vīriešiem. Viņai jāizvēlas viens. Tas arī veidos galveno konfliktu. Viņiem visiem trijiem ir liela nepieciešamība pēc otra cilvēka. Īpaši abiem puišiem, kas cenšas iekarot sievietes sirdi. Stāsts būs atpazīstams un saprotams ikvienam – reizēm salds, reizēm rūgts. Traģisks, komisks, sirsnīgs, bēdīgs,” papildina režisors.

Izrādei dots žanriskais apzīmējums – dzīves komēdija, bet, kā uzsver pats režisors, to varētu dēvēt arī par kaislību drāmu. “Izrāde būs karsta… Kā dzīve. Visi trīs nepārtraukti atradīsies kaislību varā. Ne brīdi nepametīs sajūta, ka kaut kam tūlīt ir jānotiek.”

Izrādei scenogrāfiju veido Varis Siliņš, kostīmus – Renāte Bāliņa.

Pirmizrāde 2. jūnijā.

Zanda Borga,
Liepājas teātra literārā padomniece

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz