Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Teātris, muzejs un Latviešu biedrības nams tiks pie jauna ietērpa

Teātris, muzejs un Latviešu biedrības nams tiks pie jauna ietērpa
21.12.2010 11:25

Atslēgvārdi

Šonedēļ pašvaldība noslēgusi līgumu ar Valsts Reģionālās Attīstības aģentūru par ES Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) projekta “Liepājas pilsētas kultūras iestāžu rekonstrukcija un energoefektivitātes paaugstināšana” īstenošanu.

Jau nākamā gada sākumā plānots izsludināt iepirkumu konkursu par būvniecības darbu veikšanu visās trijās kultūras iestādēs, darbus plānots pabeigt līdz 2011. gada beigām.

Projekta ietvaros rekonstruēs visu trīs Liepājas pilsētas kultūras iestāžu ēku kompleksus, nodrošinot energoefektivitātes paaugstināšanu un inženierkomunikāciju nomaiņu. Ēku rekonstrukcija ir nepieciešama, jo maksa par siltumu un ēku uzturēšana katru gadu no pašvaldības budžeta prasa lielus ieguldījumus. Pie tam – muzeja un teātra infrastruktūra kļuvusi mūsdienu prasībām neatbilstoša, nolietojusies, bet unikālais Liepājas muzeja krājums nav pietiekoši pieejams apmeklētājiem.

Projekta ietvaros plānots veikt Liepājas teātra, muzeja un Latviešu biedrības nama ēku kompleksa siltināšanu un renovāciju, veicot jumta nomaiņu un siltināšanu, ēkas fasādes renovāciju un siltināšanu, logu un durvju nomaiņu, pagraba pārsegumu siltināšana un pamatu hidroizolācijas remontu, nepieciešamo inženiertehnisko tīklu rekonstrukciju un labiekārtošanas darbus. Paredzams, ka ēku konstrukciju siltināšanas pasākumi varētu ievērojami paaugstināt telpu iekšējo temperatūru. Vienlaicīgi apkures sistēmu nomaiņa, siltummezglu renovācija un vēdināšanas sistēmu izveide ļaus veikt individuālu telpu temperatūras regulēšanu, tādējādi gūstot maksimālus enerģijas ietaupījumus.

Pēc projekta īstenošanas kultūras iestādes varēs arī noteikt izdevīgāku izmantošanas maksu, ņemot vērā samazinātās apsaimniekošanas izmaksas, samazinoties enerģijas patēriņam.

Pašvaldības iestādes ”Liepājas muzejs” direktore Dace Kārkla: ”Energoefektivitātes projekta īstenošanai ir milzīga nozīme muzeja infrastruktūras un saimniecības sakārtošanā. Ārkārtīgi būtiski ir arī tas, ka pēc projekta realizācijas muzeja krājuma telpās uzlabosies klimata apstākļi. Sakārtojot muzeja infrastruktūru, būs iespējams racionālāk izmantot muzeja ēkas un telpas kultūrvēsturiskā mantojuma popularizēšanai, padarot muzeja darbu atraktīvāku sabiedrībai. Paredzēts arī iekārtot muzejpedagoģijas klasi.”

Latviešu biedrības nama direktore Vita Hartmane: ”Varētu teikt, ka tagad mūsu par dārgu cenu pirktais siltums apsilda ielu un pagalmu, jo LLBN ēkas Pumpura ielas fasādes daļas vecie logi un durvis kalpo no 1935.gada un ir katastrofālā stāvoklī. Tos nomainīs uz koka pakešu logiem, durvis būs siltinātas. Durvis Koncertzālēs būs īpašas, caur kurām varēs no pagalma uz zāli padot skaņas tehnikas kabeļus, kurus ziemā varēs sekmīgi izmantot radio un televīzijas ierakstu laikā.  
Šobrīd biedrības nama jumts tek aptuveni 15 vietās. Tas pirms gadiem 15 ticis nepareizi ieklāts, tek savienojuma vietas un ūdens pamatīgi sabojājis augšējo stāvu griestus, sapuvušas jumta pārsedzes.
Kamerzālē un Leļļu teātra zālē papildus tiks uzstādītas gaisa kondicionēšanas iekārtas, jo šobrīd pasākumos, kuros ir daudz skatītāju, izrādes vai koncerta laikā klausītājiem ir apgrūtināta elpošana nepietiekoša skābekļa padeves dēļ.” 
Projekta kopējās izmaksas tiek plānotas 2,5 milj. latu, t.sk., ERAF finansējums Ls 2 068 240, valsts budžeta dotācija Ls 92 049, pašvaldības līdzfinansējums – Ls 305 239.

Gunta Jākobsone,
sabiedrisko attiecību speciāliste

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz