Piektdiena, 29. marts Agija, Aldonis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Tēlniecība. Objekts” – tēlnieki provocē mazpilsētu

“Tēlniecība. Objekts” – tēlnieki provocē mazpilsētu
Kā uzsvēra izstādes kurators Raimonds Kalējs, izstādes atklāšanā piedalās arī labākā Latvijas Mākslas akadēmijas daļa – rektors Kristaps Zariņš (centrā) un prorektors, arī izstādes dalībnieks Andrejs Vītoliņš. (Foto: Jēkabs Aleksandrs Krūmiņš)
05.08.2020 06:00

Inguna Spuleniece

"Kurzemnieks"

Atslēgvārdi

Līdz 27. septembrim Kuldīgā apskatāma izstāde “Tēlniecība. Objekts”, kurā mākslas darbi atrodami gan pilsētvidē, gan telpās, Kuldīgas Mākslas namā un Kuldīgas Mākslinieku rezidences galerijā, pārvēršot izstādes apskati aizraujošā ceļojumā pa vecpilsētu.

Rādot visplašāko tēlniecības tehniku un materiālu klāstu, izstāde aicina meklēt līdzīgo un atšķirīgo gan labi pazīstamu mākslinieku, gan Latvijas Mākslas akadēmijas absolventu radītajos objektos. Vienkopus aplūkojami dažādu paaudžu Latvijas mākslinieku darbi – no pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados tapušiem līdz pavisam jauniem, Kuldīgā pirmizrādītiem objektiem.

Izstādes atklāšanā tās kurators Raimonds Kalējs aicināja gan Latvijas Mākslas akadēmijas vadību un mācībspēkus, gan atbraukušos autorus un citus interesentus doties izzinošā pastaigā no Mākslas nama 1905. gada ielā līdz Mākslinieku rezidencei Pils ielā, piestājot pie katra objekta. “Komandā neesmu viens, man netrūkst palīgu, kam teikt paldies.

Mana bija pagājušajā gadā radusies ideja – uztaisīt kaut ko didaktisku, parādot visdažādākos materiālus, no kā top tēlniecība. Maijā notika brīnums – izskanēja lūgums no Kuldīgas novada pašvaldības apdzīvot arī pilsētvidi, lai tajā būtu ne tikai Līvijas Rezevskas brīnišķīgās, bet paputējušās skulptūras, bet arī kaut kas svaigs. Sākām domāt, vētīt un ļoti smagi strādāt. Man šķiet, ka kopumā pasākums ir visai veiksmīgs, rādot ne tikai tradīcijas, bet jauno, kas reflektē par mūsu sabiedrību, kas rezonē par pēdējo mēnešu notikumiem,” atzina R. Kalējs.

Pastaigas beigās viņš visus mudināja ieiet Mākslinieku rezidencē, kā arī apskatīt Kirila Panteļejeva kailo vīrieti jeb “Top 1”, kurš uz rezidences jumta atgriezies pēc vairāku gadu prombūtnes, Egona Peršēvica “Brīvību brīvībai”, kas rezidences pagalmu nepamet jau labu laiku, kā arī vērīgi raudzīties apkārt, lai atrastu vēl citus objektus.

(Jēkaba Aleksandra Krūmiņa foto)

Pirmais objekts, ko Raimonds Kalējs izrāda, atrodas pie Mākslas nama, un aplūkotājiem tas atgādina makaronus no ātri pagatavojamām zupām. “Mēs runājam par pusfabrikātiem ne tikai pārtikā, bet arī kultūrā. Tēlnieks dara gandrīz neiespējamo, atlejot lietas čugunā, pēc tam tās sametinot, veidojot parafrāzes par laikmetu,” pie Edgara Oša “Pusfabrikāta” uzsver kurators

(Jēkaba Aleksandra Krūmiņa foto)

No armatūras izliektie zirgi pie bibliotēkas paliks arī pēc izstādes slēgšanas. Kamēr to autors, profesors Ivars Heinrihsons ap laternas stabu locīja savu zirgu ganāmpulku, uz laika stāvvietā atstātās mašīnas priekšējā stikla parādījās soda kvīts par 30 eiro. “Caur ērkšķiem uz zvaigznēm, piebilst R. Kalējs.

(Jēkaba Aleksandra Krūmiņa foto)

Kristiana Brektes darbs 1905. gada parkā “Dusmīgā Anniņa”, kas veidots, izmantojot Līvijas Rezevskas skulptūru, izsauca iedzīvotāju sašutumu. R. Kalējs komentē: “Mākslinieks Marsels Dišāns, kas aizsāka modernās mākslas uzdrīkstēšanos uz iepriekš radītiem darbiem būvēt kaut ko jaunu, tajā saskatīja iespēju kaut kādu lietu apdzīvot laikmeta kontekstā, protams, neaizskarot mākslinieku, kurš darbu radījis. Tas ir morāles un ētikas jautājums, šajā gadījumā tās nav pārkāptas. Anniņa nav dusmīga par to, ka Covid-19 laikā visiem jāstaigā maskās, bet gan par to, ka nevar atrast naudu, lai strūklaka uz Līvijas Rezevskas jubileju nākamgad atkal strādātu.”

(Jēkaba Aleksandra Krūmiņa foto)

Paula Jaunzema “Atgādinājums” vietu atradis Kaļķu ielas aplī. Tas kuldīdzniekus priecē, jo tagad pārgalvīgiem braucējiem nav iespējams apli izbraukt pa taisno vai griezties pa kreisi, ignorējot satiksmes noteikumus. “Darbs rāda, cik pasaule ir ievainota – ar alkatību, devalvētām vērtībām, egoismu. Šīs lietas ir eksistenciāli būtiskas un pasaules tālāko virzību ietekmējošas. Man no visas šīs izstādes emocionāli lielākais iespaids atmiņā paliks no performances, ko izbaudīju, kamēr likām akmeni vietā. Kuratore Viktorija tikmēr atraktīvi organizēja transporta kustību,” smejas P. Jaunzems. Viņš domā, ka varētu vienoties ar pašvaldību un šo akmeni Kuldīgai atstāt. “Kamēr strādāju, pienāca onkulītis no blakus mājas un teica: “Cik labi! Mums Kuldīgā tagad ir savs Rainis!”.”

(Jēkaba Aleksandra Krūmiņa foto)

Miķeļa Mūrnieka, jaunās paaudzes mākslinieka, darbs “Kifoze, skolioze un lordoze” apskatāms Policijas un Baznīcas ielas krustojumā. Ar saviem objektiem viņš reflektē idejas par ērtībām – ērta gulta, mašīna, dzīvesveids. Bet atsperes var būt arī izsēdētas, ērtības transformētas un nepiemērotas.

(Jēkaba Aleksandra Krūmiņa foto)

Andra Vītoliņa un Aigara Bikšes “Fundamentum” atrodas Skolas ielā, uz nodeguša šķūņa fundamenta. “Darbs aizsākās pirms trim gadiem, kad radījām kopīgo izstādi “Lielzeme”. Smējāmies, ka var izplatīt baumas pilsētā, ka šis īstenībā ir konkurss par jaunas baznīcas celtniecību,” smaida A. Vītoliņš.

(Jēkaba Aleksandra Krūmiņa foto)

Ivara Miķelsona “Miera laipa” nesot skatītājos pilnīgu mieru un harmoniju. Šis darbs atrodas Dzirnavu dīķī. R. Kalējs pārliecināts, ka sarkano laipu, mazo bronzas vīriņu, kaķīti un spainīti katrs var brīvi interpretēt.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz