Pirmdiena, 29. aprīlis Raimonds, Laine, Vilnis
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Sievišķības esence uz audekliem. Mākslinieces Baibas Feoktistovas gleznas uzrunā ar krāšņām krāsām

“Mana vēlme, lai skatītājs manās gleznās ierauga estētisko skaistumu. Patiesībā tas, ko es radu, ir tāds ļoti intīms manas sievišķības izzināšanas un gluži vai terapijas ceļš,” tā sarunā pirms izstādes atklāšanas pastāstīja māksliniece Baiba Feoktistova.

04.03.2023 06:00

Daiga Lutere

"Kurzemes Vārds"

Piektdien Liepājas Latviešu biedrības namā atklāja viņas izstādi ”Sievišķības portrets”.

Visa B. Feoktistovas daiļrade saistīta ar sievietes skaistuma, sievišķības un dzīvesprieka attēlošanu košās, priecīgās krāsās.

Kāda māksliniecei ir sajūta, kad gleznas pie sienām, izstāde atklāta un ļaudis nāk tās apskatīt? Atbilde skanēja: ”Sajūta līdzīga, kā palaist lielajā pasaulē savus bērniņus, jo katra darba radīšana bijis ļoti intīms process. Ar visu, kas esmu, ar visām savām domām un sajūtām katru dienu esmu atdevusies ikvienai no šīm gleznām vismaz mēnešus divus.

Viss, ko jūtu, redzu, domāju, tas palicis uz audekla.

Nu zinu, ka ir vērts riskēt ar sevis atklāšanu skatītājiem, jo atgriezeniskā saikne, ko no viņiem saņemu, ir ļoti patīkama un priecīga”.

Māksliniece pauda novērojumu, ka, viņasprāt, mūsdienu sievietes pārāk reti atļauj sev būt sievišķīgām, jo ikdienas pienākumi paņem ļoti daudz spēka. Tas piedzīvots pašas pieredzē. Tāpēc pēdējos piecus gadus viņa velta laiku tikai mākslai, seko sirdsbalss aicinājumam un savam talantam.

Pie tam māksliniece zīmēšanu un gleznošanu apguvusi pašmācības ceļā, pēc būtības esot autodidakte.

Baiba Feoktistova sacīja, ka viņai ir divi mērķi, jeb misijas. Pirmais – iedvesmot cilvēkus ieraudzīt skaisto šajā pasaulē. Otrais – nebaidīties un sekot savai sirdsbalsij, darot to, uz ko aicina sirds: ”Ticu, ka, ja cilvēks izvēlas un iet pa to ceļu, kas viņā dabiski ir ielikts, sekojot savam talantam, tad dzīve noteikti ir skaista! Galvenais nebaidīties no citu cilvēku viedokļiem un nenoslāpēt savu iekšējo balsi.

Mana personīgā pieredze rāda – kopš es sekoju savai iekšējai balsij un uzdrošinājos mainīties, tad arī dzīvē sakārtojās pilnīgi visas citas lietas”.

Atklāšanas brīdī bija klāt arī jogas pasniedzēja Evija Branta: ”Tas, ko redzu katrā gleznā – modelēm ir tik dabiski dzīvas acis. Katrai savs fons un noskaņa. Paldies māksliniecei par dāvātajām skaistajām sajūtām!”.

Kā atzina viena no izstādes apmeklētājām Inese Bula, vai katru no izstādītajām gleznām gribētu sev mājās, jo ”tik jaudīgu sievišķības spēku mūsdienu gleznotāju darbos līdz šim nebiju ne manījusi, ne sajutusi!”.

Savukārt nīceniece Vija Jostmane, daloties savos vērojumos, uzsvēra, ka gleznas nav tikai vizuāli pievilcīgas, bet ar vairākiem slāņiem, vēstījumiem. ”Gribas pakavēties pie katras un izpētīt katru līniju, katru ēnu un otas triepienu. Vienkārši ļoti skaisti”.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz