Svētdiena, 28. aprīlis Terēze, Gundega
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Tirdzniecības centrā “Ostmala” atklāta fotostāstu izstāde Dziesmu un deju svētku noskaņās

Patlaban tirdzniecības centrā ”Ostmala” atkal sajūtama aizvadīto Dziesmu un deju svētku noskaņa. Skatāmi Tautas fotostudijas ”Fotast” veidotie 23 fotostāsti, kuros redzami liepājnieki – gan viņu ceļš uz vērienīgo notikumu, gan arī būšana pašos svētkos.

15.09.2023 06:02

liepajniekiem.lv

”Tā ir brīnišķīga privilēģija, ka mani pirmie deju svētki ir iemūžināti daudzās skaistās fotogrāfijās,” atzīst viena no foto varonēm, deju kolektīva ”Rucavietis” pārstāve Elvija Atvare.

Fotoizstādes ”Dzīvē un svētkos” idejas pamatā ir vēlme caur fotostāstiem parādīt, kas ir tie cilvēki, kuri reizi piecos gados, smaidīgi un skaisti saposušies, satiekas galvaspilsētā, lai ar lepnumu sirdī un prieku dvēselē kopā būtu un kopā justu vienotā sirdspukstā ar tūkstošiem citu, skaidro Tautas mākslas un kultūras centra sabiedrisko attiecību un mārketinga projektu vadītāja Iveta Štelmahere.

Fotoizaicinājumam ļāvās Liepājas amatiermākslas kolektīvi, izvirzot vienu konkrētu pārstāvi.

”Caur fotoobjektīvu tvērām vēstnesi viņa ikdienā, darbos, vaļaspriekos, mēģinājumos un bijām līdzās arī svētku gaitās,”

stāsta fotostudijas vadītāja Iveta Herbsta, darbs noticis vairāku mēnešu garumā.

Tas bijis izaicinājumu pilns, bet ļoti aizraujošs un interesants. ”Projekta gaitā iepazinām lieliskus cilvēkus, kuri no sirds un ar degsmi dara savus ikdienas darbus, dodas uz mēģinājumiem un ar lepnumu pārstāv savu pilsētu svētkos.”

I. Herbsta izsaka lielu pateicību fotostāstu varoņiem, ka ļāvuši fotogrāfiem pietuvoties un atklāties. ”Ir jābūt drosmīgam, lai parādītu fotogrāfijās, kas tu esi, ielaistu savā telpā pilnīgi svešu cilvēku, ļautu viņam sekot līdzi tam, ko tu dari, ļautu ienākt mājās, parādīt hobiju, būt klāt mēģinājumā utt.”

”Kad mums kolektīvā piedāvāja šādu iespēju, mēs balsojām, kuru varētu izvirzīt,” Bērnu un jaunatnes centra tautas deju ansambļa ”Vaduguns” dejotājs Artūrs Rožlapa atklāj, kā tieši viņam kritusi laimīgā loze.

Jaunietim grūti pateikt, kādēļ izvēlēts tieši viņš, bet par to ir priecīgs. ”Tas tomēr ir liels gods,” uzskata Artūrs un kā ieguvumu noteikti min Agra Klestrova uzņemtās fotogrāfijas.

”Ļoti interesanta pieredze. Tas lika mazliet izlīst no komforta zonas.”

Artūram šie bija pirmie deju svētki, lai gan tautas dejas dejo jau kopš bērnības. Patlaban ir liela vēlme turpināt.

Vidējās paaudzes deju kolektīva ”Rucavietis” dejotāju Elviju Atvari iemūžināja fotogrāfe Īrisa Branaburga. ”Ar mani bija interesants stāsts. Es aizbraucu ceļojumā, kad vajadzēja fotografēties. No Francijas atgriezos ar ”suvenīru” – kovidu. Un fotografēšanās vēl uz divām nedēļām iepauzējās. Sanāca, ka viss notika pēdējā brīdī, bet tik un tā – forši un aizraujoši,” atceras Elvija.

Pašos svētkos ar Īrisu izdevies satikties vairākas reizes. ”Noziņoju savu lokāciju, kur atrodos, kā izskatos, kas man mugurā, lai mani var atrast.”

Līdz pat izstādes atklāšanai dejotāja nav zinājusi, kādas fotogrāfijas tiks izliktas apskatei. Tas bijis pārsteigums. ”Ļoti gribas redzēt arī pārējās. Tā ir brīnišķīga privilēģija, ka man tagad būs neskaitāmas bildes no īpašā brīža, jo tie man bija pirmie Dziesmu un deju svētki. Tagad man šīs atmiņas būs iemūžinātas daudzās fotogrāfijās. Un tas ir vienkārši brīnišķīgi!”

Elvija cer, ka arī pēc pieciem gadiem varēs būt daļiņa no lielā veseluma, ar ko kopā tvert emocijas un sajūtu klēpjus.

”Deja ir mana relaksācija pēc darba.

Tad nav laika domāt ne par ko, ir jādomā tikai par rokām, kājām, kur tev deju rakstā jānonāk. Tā ir tāda atslēgšanās, kopā būšana ar foršiem cilvēkiem.”

”Esmu pateicīga visiem fotogrāfiem, kuri iesaistījās šajā projektā, veltīja laiku un enerģiju, lai radītu brīnišķīgus fotostāstus,” atzīst I. Herbsta.

”Manuprāt, fotogrāfiem caur objektīva vērīgo aci izdevies pietuvoties un sajust katra varoņa cilvēcību, smalki atklājot viņa personības būtību. Ceru, ka skatītāji izbaudīs gan attēlus, gan smelsies iedvesmu tekstos, kas ar vārdiem paspilgtina vizuālos stāstus.”

Izstāde skaisti noslēdz šā gada Dziesmu svētkus, kas paliks ne tikai dalībnieku un skatītāju atmiņās, bet par to vēl ilgi atgādinās fotogrāfijās notvertie mirkļi, kas svētku sajūtām ļaus koši turpināties.

Fotoizstāde ”Dzīvē un svētkos” aplūkojama līdz 8. oktobrim, un tajā skatāms Jāņa Dreimaņa, Irinas Tīres, Ilonas Gabaliņas-Kilas, Raita Karlsona, Ziedoņa Safronova u.c. fotomākslinieku veikums.

I. Štelmahere atgādina, ka XXVII Vispārējos latviešu dziesmu un XVII Deju svētkos Rīgā bija 34 amatiermākslas kolektīvi no Liepājas: kori, vokālie ansambļi, folkloras kopas, deju kolektīvi, amatierteātri, tautas lietišķās mākslas studijas un orķestris.

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par sagatavoto saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz