Svētdiena, 5. maijs Ģederts, Ģirts
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Trīsvienības katedrāles ērģeles izskanēs Latvijā un pasaulē

Trīsvienības katedrāles ērģeles izskanēs Latvijā un pasaulē
03.11.2008 16:41

Liepājas Domes priekšsēdētāja pirmā vietniece Silva Golde kārtējo reizi tikās ar Liepājas Trīsvienības katedrāles dekānu Pēteri Kalku, pilsētas ērģelnieku Lotaru Džeriņu, lai pārrunātu sagatavošanās darbus Liepājas Trīsvienības katedrāles ērģeļu iekļaušanai UNESCO pasaules mantojuma objektu sarakstā.

Lai popularizētu ērģeles pasaulē, Liepājas pilsētas ērģelnieks Lotārs Džeriņš sadarbībā ar Kultūras pārvaldi jau sagatavojis tekstu, audio un vizuālo materiālu par Trīsvienības katedrāles ērģeļu vēsturi nosūtīšanai Austrijas vēstniecībai un Vīnes ērģelniekam Martinam Hazelbekam, ar kura gādību tie tiks publicēti pasaules vadošajos profesionālajos ērģelnieku žurnālos.

Golde pauda gandarījumu gan par Lotāra Džeriņa profesionāli sagatavotu materiālu, gan arī par ērģelnieka augsto novērtējumu Latvijas mērogā – viņš ir vienīgais ērģelnieks ārpus Rīgas, kurš uzaicināts muzicēt Rīgas Doma baznīcā Latvijas Republikas 90. dzimšanas dienas svētku koncertā 18. novembrī.

Savukārt 20.novembrī pēc S.Goldes uzaicinājuma Liepājas Trīsvienības baznīcu plāno apmeklēt UNESCO Nacionālās komisijas pārstāves Baiba Maļņika un kultūras sektora vadītāja Anita Vaivode, lai iepazītos ar Trīsvienības katedrāles unikālajām vērtībām.

Tā kā ērģeles vispirms jāiekļauj UNESCO nacionālajā sarakstā, par ko lemj UNESCO Latvijas Nacionālā asambleja, plānots uz Liepāju uzaicināt arī asamblejas vadītāju Andri Vilku. Šobrīd tiek izanalizēti visi UNESCO pasaules mantojuma saraksta kritēriji, kuriem varētu atbilst Trīsvienības katedrāles ērģeles, aicinot palīgā arī vēsturniekus un ērģeļu lietpratējus. 

Trīsvienības katedrāles ērģeles, kuras ir pasaulē lielākās vēsturiski nepārbūvētās ērģeles, ir pelnījušas lielāku uzmanību un popularizēšanu. Saskaņā ar UNESCO konvenciju sākts veidot reprezentatīvā pasaules mantojuma saraksts. Tāpēc Liepājas pašvaldība nolēmusi virzīt jautājumu par ērģeļu iekļaušanu šajā UNESCO pasaules mantojuma objektu sarakstā. ”Tā ir iespēja izvērtēt pašiem sevi, izprast, ar ko esam unikāli pasaulē”, uzsvēra Golde.

Liepājas Trīsvienības katedrāles ērģeles, kurām ir ap 8000 stabules, kopš 1912. gada ir pasaulē lielākās vēsturiskās mehāniskās ērģeles, kuras saglabājušās savā sākotnējā izskatā un nav pārbūvētas. Ērģeles būvētas 1885. gadā.

Gunta Jākobsone,
Liepājas domes
sabiedrisko attiecību speciāliste

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz