Ceturtdiena, 25. aprīlis Līksma, Bārbala
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Ūdenstorņa namatēvs – tēlnieks Egons Peršēvics

Jau trešo vasaru Karostas festivāls atslēdz vēsturiskā ūdenstorņa vārtus un durvis mākslinieku rezidencei un visiem interesentiem. Tēlnieks Egons Peršēvics šeit ir kurators jeb namatēvs, kurš gan veido savus darbus, gan rūpējas, lai nekā netrūktu viņa kolēģiem, kuru darbībai līdz pat rudenim var sekot līdzi mākslas mīļotāji un industriālā mantojuma arhitektūras cienītāji.

Ūdenstorņa namatēvs – tēlnieks Egons Peršēvics
Foto: Viļņa Bulava zīmējums
Foto: Viļņa Bulava zīmējums
17.06.2022 00:00

liepajniekiem.lv

Ko dari, to dari pats

Iepriekšējās sezonās Egons tornī veidoja lielformāta darbus. Karostas nāra pēc tam šūpojās viļņos pie Ziemeļu mola un guva lielu popularitāti.

Pērnvasar radītais mākslinieka “Manifests” pabeigtā veidā nonāks uz Liepājas Mūzikas mākslas un dizaina vidusskolas jaunās piebūves fasādes Alejas ielā.

Šovasar tēlnieks pievērsies portreta žanram – atveido izcilo vēstures un militārā mantojuma ekspertu Juri Raķi.

“Tēlniecība ir dārga, savam priekam es reti taisu. Arī pasūtījuma darbus taisot, ir svarīgi, lai man patīk tas, ko radu,” uzsver E. Peršēvics.

Finiša taisnē pašlaik esot piemineklis tenisa trenerim Edgaram Ernestsonam, to pasūtījuši viņa audzēkņi. “Ir prieks strādāt ar tādiem klientiem, kas zina, ko grib, un ļauj māksliniekam brīvi strādāt,” atzīst tēlnieks.

Karostas ūdenstorni lepni saucot par rezidenci, lai gan šos trīs gadus tās ir bijušas atvērtās mākslinieku darbnīcas. “Lielākā problēma – māksliniekiem jau nav, kur rezidēt. Viņiem ir ģeniālas telpas, kur strādāt, tās pieprasa arī lieliskus māksliniekus, un tādus es cenšos dabūt uz šejieni,” pauž Egons.

Galvenā motivācija ūdenstorņa atvēršanai bijusi vēlme piesaistīt Liepājai vairāk radošu cilvēku. Pilsētā, kas slavena ar savu māksliniecisko garu, mākslinieku nemaz neesot tik daudz. “Nav izveidota vide. Māksliniekiem vajag darbnīcas, izstādīšanās iespējas un pasūtītājus.

Kā Rainis teica, “ko dari, to dari pats, lai palīga nelūdz tavs skats”. Nolēmu, ja reiz man tas ir vajadzīgs, kas tad cits to darīs,” pastāsta E. Peršēvics.

Viņš dzīvo Liepājā jau vairāk nekā desmit gadus un visu šo laiku ir vienīgais profesionālais tēlnieks pilsētā. “Tas mani mulsina. Mākslinieki šeit strādā, viņu mainība ir neliela, maz jauno mākslinieku nāk uz Liepāju. Koncertzālē, teātrī, simfoniskajā orķestrī vesela komanda strādā pie tā, lai varētu notikt izrādes un koncerti. Māksliniekiem tā pietrūkst,” atzīmē tēlnieks.

Vajag vairāk vaļu

Daži mākslas vides pārstāvji daudz darot tāpēc, ka neviens cits jau nedara. “Atskatoties laikā, liekas, – jums tik skaists tornis, jūs jau paši tiekat galā… Taču tas viss notiek uz ziedošanās, brīvprātīgā darba pamata, kas nav bezizmēra. Mums visiem ir ģimenes, kas jāpabaro. Pēdējos gadus es tiešām maz satieku savu ģimeni, savu laiku brīvprātīgi ziedoju pilsētai. Rezultātu mēs redzam, bet par kādu cenu tas top? Mums ir jāiet uz ilgtspējīgu attīstību, jābūt institūcijai, kas dara, lai vizuālā māksla pilsētā nebalstītos uz dažiem vaļiem,” pauž E. Peršēvics.

Egons spiests atzīt, ka diemžēl vairs neesot laika hobijiem: “Neesmu sērfojis gandrīz gadu, pārdevu motociklu, jo nav laika ar to braukt. Ja man nav laika satikt savu ģimeni, neiešu uz veikparku.”

Viņš gan esot optimists, cer uz Liepājas sasparošanos, gatavojoties Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumiem 2027. gadā, kad būtu jāmeklē vietas, kuras nepieciešams uzlabot.

“Attīstībai ir potenciāls. Ja ir cilvēki, kam vajag, tad tas notiks,” viņš ir pārliecināts.

Viņaprāt, ūdenstorņa vēstures auru vajadzētu saglabāt, vērtība esot patinā, tomēr tornis prasa uzturēšanu. Padomju laikā to pamatīgi sagandēja, augšā pielejot tik daudz betona, ka pamati sāka sēsties. “Ir izstrādāts torņa saglabāšanas projekts, tas ir viens no tālejošiem mērķiem, kas palīdz mūsu sadarbībai ar “Liepājas ūdeni”, tā ir iespēja piesaistīt starpdisciplinārus finansējuma avotus,” norāda E. Peršēvics.

Degsme un entuziasms

Sadarbību ar Karostas glābšanas biedrību viņš sāka pirmajā Karostas festivālā, veidojot mākslas darbu Redānā. “Viena lieta noved pie otras. Runājot ar Montu Krafti par nākamo gadu, izteicu ideju, ka vajadzētu piesaistīt augstas raudzes māksliniekus, jo Redāns ir domāts vieglākam žanram. Monta pajautāja, kā būtu ar ūdenstorni?” atminas Egons.

Pārliecināt uzņēmumu “Liepājas ūdens” neesot bijis viegli, bet pēc tam visi redzējuši, cik pareizi bijis atvērt šo vietu, un tagad ūdenssaimniecība esot ļoti pretimnākoša. “Trīsdesmit gadus ūdenstornis nepilda savu pamatfunkciju. Mēs neesam pirmatklājēji, šeit kaut kas jau ir noticis, taču mēs konsekventi strādājam un piedāvājam kvalitatīvu saturu. Ar katru gadu ūdenstornis kļūst arvien populārāks. Nākamajā dienā pēc atklāšanas šeit bija vairāk nekā 500 apmeklētāju. Šeit var nākt bieži, bez maksas, un ik reizi būs kaut kas jauns,” aicina tēlnieks.

Egons ir sirsnīgs, jauks un ambiciozs vārda labākajā nozīmē, zina Karostas glābšanas biedrības vadītāja Monta Krafte.

“Viņš mums tāds motoriņš ir, viņam piemīt degsme un entuziasms, kā brīžiem jau ir par daudz, jo Egonam gribas visu uzreiz un tagad. Bet tas arī ir labi,” viņa atzīst.

Biedrība viņu jau skaitot par savējo, kurš ienes svaigumu un latiņu ceļ ļoti augstu.

“Lai arī liels mākslinieks, viņš nebaidās rokas nosmērēt, izdarīt reālu darbu, nav cimperlīgs,” saka Monta. Svarīgi, ka māksliniekam rūp ūdenstorņa nākotne un arī pilsēta – lai Liepājā būtu māksla, lai tā ienāktu arī no ārpuses.

Sadarboties ar Egonu esot viegli, viņus vienojot ideja par to, kas piestāv ūdenstornim. Viens otru labi papildinot, jo biedrībai ir pieredze tūrisma nozarē, taču, kopš no Liepājas aizbrauca Karls Bjoršmarks, vienmēr gribējies, lai Karostā būtu klātesoša arī māksla.

“Ja mēs nepeldam, mēs slīkstam,” mākslinieks uzsver, ka visās lietās jābūt nemitīgai attīstībai.

Tieši tāpēc viņš studē doktorantūrā, ļoti ilgi gaidījis programmas izveidi, jo vienmēr esot bijis zinātkārs. Kovids pavēris nebijušu iespēju mācīties klātienē Rīgā no Liepājas. “Es arī strādāju Latvijas Mākslas akadēmijā, un braukāšana kļūst arvien dārgāka, tāda ir realitāte, kurā dzīvojam,” viņš saka.

Tomēr arī skarbā realitātē cilvēki vēlas studēt un radīt mākslu. “Motivācija dzīvot skaistā vidē ir kopš tā laika, kad cilvēks kļuva par cilvēku. Visiem vajag skaistumu un kaut ko vairāk par maizi un ūdeni. Tas ir darbs, ko mēs, mākslinieki, darām. Māksla ir zinātnes forma, mākslinieks pēta sabiedrības vērtības, pēta robežas, kas ir vai nav daļa no kultūras. Māksla nav tukšs gaiss, tai ir nozīme, mēs to uztveram nopietni,” pauž tēlnieks.

Foto: Egons Zīverts

VIZĪTKARTE

Egons Peršēvics

  • Dzimis 1982. gadā Valmierā.
  • Studējis Rīgas Ekonomikas augstskolā un Latvijas Universitātē, iegūts bakalaura grāds vadības zinībās.
  • Pabeidzis Latvijas Mākslas akadēmiju bakalaura un maģistra programmās, studē tēlniecības programmā doktorantūrā.
  • Liepājā dzīvo kopš 2010. gada.
  • Strādā Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā un Mākslas akadēmijā.
  • Sieva Iveta Vēvere – Liepājas Simfoniskā orķestra sabiedrisko attiecību vadītāja.
  • Ģimenē aug meitas Kate un Anne.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Distances līgums

DISTANCES LĪGUMS PAR PAKALPOJUMA ABONEMENTA IEGĀDI INTERNETA VIDĒ 

VISPĀRĪGA INFORMĀCIJA 

Šis ir distances līgums par satura pakalpojuma pirkumu interneta vidē, turpmāk tekstā – Līgums, kas tiek slēgts starp SIA ”Kurzemes Vārds” (reģistrācijas numurs: 42103002455, juridiskā adrese: Pasta iela 3, Liepāja, LV-3401; epasts: [email protected]), turpmāk tekstā – KV, un personu, kas veic pirkumu, turpmāk tekstā PIRCĒJS, interneta vietnē liepajniekiem.lv, turpmāk tekstā – VIETNE, vai interneta vietnē kurzemes-vards.lv, turpmāk tekstā – VIETNE KV, un abi līgumslēdzēji kopā – LĪDZĒJI. PIRCĒJS, veicot pirkumu VIETNĒ/VIETNĒ KV šī Līguma ietvaros, izsaka piekrišanu tā noteikumiem, ir tiesīgs šos Līguma noteikumus izdrukāt un saglabāt.

 Šī Līguma ietvaros:

  1. PIRCĒJS ir fiziska vai juridiska persona, kura pērk VIETNĒ/VIETNĒ KV maksas satura pakalpojumu nolūkam, kas nav saistīts ar saimniecisko darbību, turpmāk tekstā – PIRCĒJS; 
  2. PAKALPOJUMS ir kāds no šajā punktā uzskaitītajiem satura pakalpojumiem, kurš ir nopērkams VIETNĒ/VIETNĒ KV, un kura abonementu PIRCĒJS ir tiesīgs iegādāties:
  1. Liepajniekiem plus – maksas digitālā satura pakalpojums, tajā skaitā raksti, fotogrāfijas, kas tiek īpaši veidots, atlasīts un publicēts VIETNĒ ar norādi ”plus”,
  2. ”Kurzemes Vārds” elektroniskais abonements – maksas digitālā satura pakalpojums VIETNĒ KV, tajā skaitā drukātam laikrakstam ”Kurzemes Vārds” (reģistrēts masu informācijas reģistrā ar nr. 000700763, no 28.11.1991.) vizuālā un satura apjoma ziņā identiska elektroniska kopija, kā arī pieeja viena mēneša iepriekšējo elektronisko kopiju arhīvam,
  3. ”Kurzemes Vārds” drukātais laikraksts – papīra formātā iznākošs reģionālais laikraksts (reģistrēts masu informācijas reģistrā ar nr. 000700763, no 28.11.1991.), kura piegādi PIRCĒJAM Liepājā un Grobiņā (pilsētā) nodrošina SIA ”AC Kurzemes Vārds”, vai citur Latvijā VAS ”Latvijas Pasts” saskaņā ar tā piegādes grafiku.
  4. PAKALPOJUMA TERMIŅŠ UN CENA

PAKALPOJUMA abonements ir fiksēts termiņā, par noteiktu cenu, kuru KV var mainīt bez iepriekšēja brīdinājuma (izmaiņas neattiecas uz jau apmaksāto PAKALPOJUMA termiņu), par to PIRCĒJAM paziņojot ne vēlāk kā 30 dienas pirms jaunās cenas stāšanās spēkā. KV un PIRCĒJS  piekrīt, ka izmaiņas PAKALPOJUMA cenā tiek piemērotas jaunajam periodam, noslēdzoties iepriekš apmaksātajam PAKALPOJUMA abonementa termiņam. PAKALPOJUMA abonementa cenā ietverti ir visi uz to attiecināmie nodokļi, tajā skaitā pievienotās vērtības nodoklis (turpmāk – PVN) saskaņā ar LR normatīvajiem aktiem:

  1. Liepajniekiem plus ir 4 (četru) nedēļu PAKALPOJUMA lietošanas atļauja par cenu – EUR 1.99 (viens euro un 99 centi).
  2. ”Kurzemes Vārds” elektroniskais abonements ir 4 (četru) nedēļu PAKALPOJUMA lietošanas atļauja par cenu – EUR 4.99 (četri euro un 99 centi).
  3. ”Kurzemes Vārds” drukātais laikraksts ir papīra formāta izdevums par cenu – EUR 8.95 (astoņi euro un 95 centi) vienam mēnesim.
  4. PAKALPOJUMA IEGĀDE UN NORĒĶINI 

Šajā Līguma sadaļā tiek aprakstīta PAKALPOJUMA iegādes kārtība un samaksa par PAKALPOJUMA  abonementa iegādi. 

2.1. PAKALPOJUMU Pircējs var iegādāties tikai pēc reģistrēšanās VIETNĒ/VIETNĒ KV. Lai iegādātos PAKALPOJUMA abonementu, Pircējam jāizvēlas tā apmaksas veids, ievadot KV pieprasīto informāciju. Ar šī līguma akceptu PIRCĒJS apliecina, ka ir nepārprotami sapratis, ka PAKALPOJUMA  abonementa iegāde ir maksas pakalpojums, kā arī  ir iepazinies ar šī Līguma saturu. 

2.2. PAKALPOJUMA  abonementu PIRCĒJS  iegādājas, izmantojot norēķinu karti vai ar SMS (maksa tiks iekļauta PIRCĒJA mobilā sakaru pakalpojumu sniedzēja rēķinā), un tas tiek noformēts kā regulārs maksājums, tā termiņam automātiski pagarinoties uz nākamo fiksēto 4 (četru) nedēļu termiņu PAKALPOJUMAM Liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements, bet uz nākamo kalendāro mēnesi pagarinoties automātiski PAKAPLOJUMAM Kurzemes Vārds drukātais laikraksts abonementam , un samaksu  par PAKALPOJUMA abonementu automātiski ieskaitot KV bankas kontā, līdz brīdim, kad PIRCĒJS izvēlēsies pārtraukt PAKALPOJUMA abonementa pirkšanu VIETNĒ, reģistrētajā profilā aktivizējot PĀRTRAUKT ABONĒŠANU.

  1. PAKALPOJUMA ABONEMENTA KURZEMES VĀRDS DRUKĀTAIS LAIKRAKSTS PIEGĀDES UZSĀKŠANA.
    1. Ja PIRCĒJS ir veicis PAKALPOJUMA samaksu darba dienā līdz plkst.14.00, tad abonementa piegāde tiek uzsākta ar nākamo darba dienu, ja piegādi nodrošina AC Kurzemes Vārds, vai pēc divām darba dienām, ja piegādi nodrošina Latvijas Pasts;
    2. Ja PIRCĒJS ir veicis samaksu darba dienā pēc plkst 14:00, tad abonementa piegāde tiek uzsākta ar aiznākamo darba dienu, ja piegādi nodrošina AC Kurzemes Vārds, vai pēc trim darba dienām, ja piegādi nodrošina Latvijas Pasts;
  2. ATTEIKUMA TIESĪBAS 

KV Šī Līguma ietvaros ar PAKALPOJUMU Liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements sniedz pakalpojumu, kas atbilst digitālā satura priekšapmaksas pakalpojumam tiešsaitē (digitālā satura kā e-publikāciju piegāde, kas netiek piegādāta patstāvīgā datu nesējā), pieejams pēc pieprasījuma un tā piegāde tiek uzsākta ar PAKALPOJUMA  abonementa apmaksas brīdi, kurā automātiski PAKALPOJUMA abonements tiek aktivizēts. PIRCĒJS  piekrīt, ka ar PAKALPOJUMA  aktivizēšanas brīdi tiek uzsākta PAKALPOJUMA lietošana, līdz ar to PIRCĒJS atsakās no 14 dienu atteikuma tiesībām un samaksātās summas atmaksas, pamatojoties uz MK 20.05.2014. noteikumu Nr.255 ”Noteikumi par distances līgumu” 22.13.punkta noteikumiem.

  1. LĪDZĒJU ATBILDĪBA

LĪDZĒJS neatbild par otra LĪDZĒJA saistībām pret trešām pusēm, ja tādas veidojas saistībā ar šī līguma realizāciju. LĪDZĒJIi vienojas, ja kāds no tiem nepilda savus pienākumus saskaņā ar Līgumu Force majeure apstākļu dēļ, tas ir atbrīvojams no atbildības par Līguma neizpildi vispār vai Līguma pienācīgu neizpildi. Ar Force majeure tiek saprasti jebkādi no LĪDZĒJA gribas neatkarīgi apstākļi (ja LĪDZĒJS  ir rīkojies saprātīgi un godīgi), kuru rezultātā nav bijis iespējams izpildīt pienācīgi vai izpildīt vispār saistības un ja šos apstākļus nebija iespējams paredzēt ne vien attiecīgajam LĪDZĒJAM, bet jebkurai citai personai, kas darbojas vai darbotos attiecīgā LĪDZĒJA nozarē, kā arī, ja šos apstākļus nebija iespējams novērst ar saprātīgiem un godīgiem paņēmieniem.

  1. KONFIDENCIALITĀTE 

Visa informācija, kas nav publiski pieejama un ko kāds no LĪDZĒJIEM sniedz viens otram Līguma izpildes laikā vai tā atklājas pildot darba pienākumus, tajā skaitā informācija par finanšu stāvokli, izmantotām tehnoloģijām un datorprogrammām, PAKALPOJUMA un VIETNES attīstības plāniem, tiek atzīta un uzskatīta par konfidenciālu. 

Par konfidenciālu netiek uzskatīta šāda informācija, ja pirms tās iegūšanas, tāda jau bija otra LĪDZĒJA rīcībā, vai tā bija publiski vispārzināma, un, ja šādas informācijas  saņemšanas brīdī, uz to nebija attiecināts konfidencialitātes nosacījums; 

  1. AUTORTIESĪBAS

Šī Līguma ietvaros KV piešķir PIRCĒJAM  vispārējo licenci PAKALPOJUMAM. PIRCĒJAM aizliegts izmantot PAKALPOJUMA laikā pieejamo digitālo saturu darbībām, kuras neparedz šis līgums, t.sk., kopēt, pavairot, publicēt vai kā savādāk to izmantot  bez KV rakstveida piekrišanas un pretēji Autortiesību likuma tiesību normu prasībām. KV garantē, ka ar visām digitālā satura platformas liepajniekiem plus un Kurzemes Vārds elektroniskais abonements veidošanā iesaistītām personām ir noslēgts līgums, saskaņā ar kuru autortiesības uz PAKALPOJUMĀ pieejamo digitālo saturu un tā platformas risinājumiem pieder KV un tam nav zināma neviena trešā persona, kura varētu šīs KV tiesības apstrīdēt, kā arī likt šķēršļus PAKALPOJUMA izmantošanai un/vai izplatīšanai.

  1. DATU APSTRĀDE

LĪDZĒJI piekrīt, ka katrs LĪDZĒJS kā datu apstrādes pārzinis un personas datu operators šā Līguma darbības laikā manuāli un/vai elektroniski apstrādā (ieskaitot datu vākšanu, reģistrēšanu, ievadīšanu, glabāšanu, pārveidošanu, izmantošanu, nodošanu, pārraidīšanu, bloķēšanu vai dzēšanu) no otra LĪDZĒJA saņemtus datus, tikai ciktāl tas ir nepieciešams un izriet no noslēgtā Līguma. Datu apstrādes mērķis un nolūks: līguma slēgšana, rēķinu sagatavošana un nosūtīšana, maksājumu pārvaldīšana, savstarpējā saziņa un sadarbības nodrošināšana, efektīvu KV pārvaldības procesu nodrošināšana, biznesa plānošana un analīze, pretenziju un/vai pieteikumu izskatīšana un apstrāde, jaunumu izsūtīšana ciktāl tas ir nepieciešams un izriet no noslēgtā Līguma. KV ievēro PIRCĒJA norādījumus, lieto nepieciešamos tehniskos līdzekļus un veic organizatoriskos pasākumus, lai aizsargātu fizisko personu datus un novērstu to nelikumīgu apstrādi. Personas dati tiks glabāti elektroniskā formā visā Līguma darbības laikā, kā arī piemērojamajos normatīvajos aktos noteiktajā noilguma termiņā, kura ietvaros var tikt iesniegtas sūdzības, celtas prasības un ierosināti līdzīgi procesi. LĪDZĒJS var nodot otra LĪDZĒJA personas datus piesaistītajiem apstrādātājiem, kuri šī līguma ietvaros sniedz grāmatvedības, juridiskos, IT vai cita līdzīga veida pakalpojumus. Noslēdzot Līgumu, PIRCĒJS piekrīt datu apstrādei, atjaunošanai un uzglabāšanai, identifikācijai, informācijas nosūtīšanai par PAKALPOJUMA izmaiņām un piedāvājumiem utml. PIRCĒJS, kurš šī Līguma ietvaros ir patērētājs, ir tiesīgs pieprasīt KV bez maksas izsniegt tā rīcībā esošo informāciju par PIRCĒJA personas datiem, ir tiesīgs pieprasīt to labošanu vai dzēšanu, kā arī nepieciešamības gadījumā ir tiesīgs atsaukt savu iepriekš izsniegto piekrišanu personas datu apstrādei. Šajā sadaļā noteiktie pienākumi ir spēkā neierobežotu laiku un paliek spēkā arī tad, ja kāds no LĪDZĒJIEM vienpusēji atkāpjas no Līguma, vai ja Līgums izbeidzas citādi.

  1. CITI NOTEIKUMI

Šis Līgums stājās spēkā, PIRCĒJAM veicot PAKALPOJUMA abonementa pirkumu VIETNĒ, piekrītot tā noteikumiem un samaksājot abonementa maksu. Līgums tiek noslēgts uz nenoteiktu laiku un ir spēkā līdz uzņemto saistību izpildei. Tāpat PIRCĒJS ir tiesīgs atteikties no PAKALPOJUMA abonementa, veicot atbilstošas izmaiņas VIETNĒ. Atteikums šajā gadījumā attiecas uz turpmāko abonēšanas periodu, par kuru PIRCĒJS nav veicis samaksu un/vai neplāno to darīt. Jebkuru strīdu starp LĪDZĒJIEM, kas izriet no šī Līguma, LĪDZĒJI apņemas risināt pārrunu ceļā. Ja nav izdevies atrisināt strīdu bez tiesas starpniecības, strīds tiek izskatīts Latvijas Republikas tiesā.

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz