Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Virs Liepājas vērojama digitālā skulptūra “Polārā varavīksne”

Virs Liepājas no 1. jūlija līdz pat 1. septembrim vērojama digitālā skulptūra “Polārā varavīksne”, kuras mērķis ir aktualizēt sarunu par cilvēkiem ar netradicionālu seksuālo orientāciju un cilvēktiesībām vispār. To iespējams vērot, savā viedierīcē lejupielādējot aplikāciju “Polar Rainbow”.

Virs Liepājas vērojama digitālā skulptūra “Polārā varavīksne”
Foto: ekrānuzņēmums
28.07.2022 06:00

liepajniekiem.lv

Atslēgvārdi

Projekta “Polārā varavīksne” autors ir mākslinieks Kristaps Ancāns, kurš darbojas kopā ar igauņu kuratori Korīnu L. Apostolu.

Varavīksne ir augmentētās realitātes skulptūra, kas savieno Ziemeļpolu un Dienvidpolu. Tā šķērso Norvēģiju, Zviedriju, Somiju, Latviju, Lietuvu, Krieviju, Poliju, Slovākiju, Ungāriju, Rumāniju, Serbiju, Kosovu, Ziemeļmaķedoniju, Grieķiju, Albāniju un Āfrikas valstis.

“Svarīgākā ideja ir tāda, ka to redz cilvēki pāri visai zemeslodei,” stāsta K. Ancāns.

Projekts vērš uzmanību uz cilvēktiesībām vispār. “Tas ir būtiski sevišķi tagad – laikā, kad mums apkārt ir tik daudz vardarbības. Joprojām ir tik daudz lietu, pie kurām ļoti jāpiestrādā. Šādā veidā mēs cenšamies parādīt gan atbalstu kopienai, gan vienot un saliedēt visu sabiedrību. Arī ārpus šī konteksta varavīksne pati par sevi ir prieka simbols, kurš mūs iedvesmo,” stāsta mākslinieks.

Viņa iedvesmas avoti ir tādas akcijas kā “Baltijas ceļš” un Dziesmotā revolūcija. “Man šķiet, ka mūsu valstij ir grandioza pieredze ar nevardarbīgu protestu. Tas ir veids, kādā mēs varam runāt,” norāda idejas autors.

Liepāja ir vienīgā vieta Latvijā, kuru digitālā varavīksne šķērso. Tā iet cauri tieši Liepājas centram, bet redzama arī 40 kilometru rādiusā ap pilsētu.

Digitālā varavīksne vērojama no 1. jūlija līdz 1. septembrim. Lai to redzētu, viedierīcē nepieciešams lejupielādēt aplikāciju “Polar Rainbow” (pieejama gan Android, gan Apple sistēmām). Ierīce jāpavērš pret debesīm, un tad varavīksne atkarībā no cilvēka atrašanās vietas ir redzama no dažādām perspektīvām.

Nav svarīgi ne laikapstākļi, ne diennakts laiks – varavīksne vērojama arī naktī, turklāt projektējas arī telpā. “Katram mājās var būt sava mazā varavīksne,” norāda K. Ancāns.

Projektu finansē Mediju atbalsta fonds no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par publikāciju saturu atbild portāls liepajniekiem.lv.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz