Ceturtdiena, 18. aprīlis Laura, Jadviga
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

“Zelta mikrofonu” par mūža ieguldījumu saņems Jānis Peters

“Zelta mikrofonu” par mūža ieguldījumu saņems Jānis Peters
Foto: Egons Zīverts
30.01.2015 11:57

LETA

Atslēgvārdi

Mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta mikrofons 2014” par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā saņems dzejnieks Jānis Peters, aģentūru LETA informēja balvas organizatoru pārstāve Līva Segliņa.

“Zelta burtiem latviešu mūzikas vēsturē rakstāms arī dzejnieka Petera vārds, kurš vārdus devis vairāk nekā 1000 dziesmām. To vidū teātra un kinomūzika, kora dziesmas, tās skan kā Dziesmu svētkos, tā pie svinību galda, tiek atskaņotas koncertos un ir iemūžinātas neskaitāmos ierakstu albumos,” uzsvēra Segliņa.

1939.gada 30.jūnijā Priekulē dzimušais Peters jau bērnībā zināja, ka būs rakstnieks, taču dzīve viņu aizveda uz Liepājas teātri, kur topošais dzejnieks iemīlēja mūziku. No skatuves strādnieka viņš kļuva par režisora palīgu, kā arī rakstīja vietējā laikrakstā. 1961.gadā tika publicēts Petera pirmais dzejolis “Kaist pīlādzis sniegā”. Jauno censoni atzinīgi novērtēja kolēģi kā Liepājā, tā drīz vien arī galvaspilsētā Rīgā, laikrakstu un žurnālu redakcijās. Tam sekoja atbildīgi amati Rakstnieku savienībā un aktīvs sabiedriskais darbs. 90.gados Peters kļuva par Latvijas vēstnieku Krievijā.

Jau 1971.gadā sākās Petera sadarbība un draudzība ar komponistu Raimondu Paulu. Šo gadu desmitu laikā kopā radīts simtiem dziesmu, mūzikli “Māsa Kerija”, “Nāc pie puikām”, kā arī mūzika daudzām teātra izrādēm. Petera spēkos bijis arī Ulda Stabulnieka, Mārtiņa Brauna, Zigmara Liepiņa, Ivara Vīgnera un daudzu citu skaņražu melodijas padarīt tautā iemīļotas un nemirstīgas. “Ar mūzikas starpniecību Peters savos dzejoļos jau 50 gadu garumā ieraksta latviešu tautas likteņus un ikviena cilvēka ilgas un alkas pēc sapratnes un mīlestības,” uzsvēra Segliņa.

Balva par mūža ieguldījumu Latvijas mūzikas attīstībā tiks pasniegta mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta mikrofons” koncertceremonijā 24.februārī Latvijas Nacionālajā operā.

Mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta mikrofons” organizē Latvijas Skaņu producentu, izdevēju un izplatītāju apvienība (LaMPA) sadarbībā ar Latvijas Izpildītāju un producentu apvienību (LaIPA).

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz