Arbūzu izaudzēt nav tik vienkārši
"Kurzemes Vārds"
Tikko dažādus medijus aplidoja ziņa, ka veikalos
“Elvi” ir nopērkami Rucavas novada piemājas saimniecībā
“Kluči” audzētie arbūzi. Izrādās, jaunais saimnieks Artis Ķūsis milzu
ogas eksperimentālā kārtā audzē jau vairākus gadus. Tagad atradis šķirni, kura
Latvijā aug vislabāk, un ar dēstiem apstādījis vairāk nekā hektāru zemes.
“Iecere audzēt arbūzus man bija jau sen. Nodarbojos ar izpēti, audzēju
pa bišķim, lai saprastu, kā kura
šķirne pie mums jūtas, kādi apstākļi vajadzīgi, lai augļi izaugtu un
nogatavotos, kad sēt un kad stādīt,” Artis stāsta, ka lielākā platībā
milzu ogas audzē trešo gadu. Grūtības radot tas, ka Latvijā šo kultūru gandrīz
neviens neaudzē, nav neviena, kam prasīt pieredzi. Līdz šim Liepājas pusē
zināmākais arbūzu audzētājs bija Rolands Dambis Medzes pagastā. Vienīgais
palīgs bijis internets, taču tur iespējams uzzināt tikai ārzemju pieredzi.
“Tas ir risks, kas prasa lielus līdzekļus,” neslēpj puisis.
“Gan jau vēl kādam ir bijusi ideja audzēt arbūzus, bet cilvēki saprot, ka
tas nav tik vienkārši.” Vispirms no Francijas pasūta sēklas, kuras, pēc
Arta secinājumiem, Latvijā aug vislabāk. Firma nekrāmējas ar maziem patērētājiem, klientam nepieciešams pirkt
vismaz tūkstoš sēklu. Stādiņus vispirms izaudzē siltumnīcā, tad stāda uz lauka.
“Kad stādīju ārā, vējš bija spēcīgs, lapiņas rāva nost!” šo pavasari
atceras Artis.
Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 13. oktobra numurā.
#kvards-20151013-06#