Atvieglo svaiga piena tirdzniecību
Protesta akciju ugunskuru dūmi un dakšas veicina ierēdņu domāšanu. Pie tāda secinājuma gribot negribot ir jānonāk, uzzinot, ka Zemkopības ministrija kopīgi ar Pārtikas un veterināro dienestu, pieaicinot ražotājus, sociālos partnerus un zinātniekus, beidzot vienojušies atvieglot svaiga piena ieguves un realizācijas noteikumus. Zemnieki pret tiem iebilda jau sen, taču neviens viņus nelikās dzirdam.
Tiesa gan, paredzētie Ministru kabineta noteikumu labojumi vēl jāapstiprina valdības sēdē, taču iepriecina fakts, ka kaut kas konkrēts tiek darīts, lai lauku ļaudis varētu pārdot, bet pilsētas iedzīvotāji iegādāties garšīgu un svaigu pienu. Piemēram, ir cerības, ka divas reizes tiks pagarināts svaigā slaukuma tirdzniecībai paredzētais termiņš. Grozījumos teikts, ka piens būs jāatdzesē līdz temperatūrai, kas nav augstāka par plus 6 grādiem, un tad to nebūs problēmu 48 stundu laikā realizēt patērētājiem. Līdz šim tirdzniecības termiņš bija tikai 24 stundas, bet produkts bija jāatdzesē līdz plus 8 grādiem.
Tāpat turpmāk būtiski tikšot atvieglota piena realizācijas atļaujas saņemšanas procedūra Pārtikas un veterinārajā dienestā. Paredzēts, ka speciālisti izskatīs ražotāja iesniegumu, izvērtēs risku un tikai nepieciešamības gadījumā dosies pārbaudīt govju novietni, lai paņemtu piena paraugus. Līdz šim kārtība bija ievērojami stingrāka, jo veterinārie darbinieki jebkurā gadījumā apmeklēja fermu, lai vērtētu, vai tā atbilst visiem Eiropas Savienības nosacījumiem.
Grozījumu autori skaidro, ka izmaiņas vērstas uz to, lai atvieglotu svaigā piena aprites iespējas, taču tas iespējams, vairāk atbildības par produkcijas kvalitāti uzveļot pašam ražotājam. Bet tad rodas jautājums – vai tad līdz šim atbildību varēja novelt un to uzņēmās kāds cits?
Pēteris Jaunzems,
“Kurzemes Vārds”