Galdā ceļ pašmāju audzējumu
Ceturtdien Skrundas arodvidusskolā vietējos audzētājus un ražotājus, kā arī topošos pavārmākslas speciālistus pulcināja biedrības “Slow Food” organizēts sarīkojums, kura gaitā tika gatavoti un degustēti tādi gardumi, ka, tos atceroties, vēl tagad siekalas saskrien mutē.
Sarīkojumu vadīja biedrības “Slow Food” Latvijas nodaļas priekšsēdētāja vietniece Vanda Davidanova. Viņa pauda gandarījumu, ka aicinājumam piedalīties pavārmākslas demonstrējumos ar saviem ražojumiem atsaukušies uzņēmēji un zemnieki, kas nodarbojas ar ekoloģiski drošas produkcijas audzēšanu un pārstrādi. Tie ir Kazdangas piena pārstrādes uzņēmums “Elpa” vadītāji, kas piedāvāja biezpienu, krējumu un sierus, kā arī Valtenbergu ģimene, kas Skrundas pagastā nodarbojas ar karpu audzēšanu, un dabīgo sulu ražotājs Imants Lepsis no Valtaiķiem, par kura darbošanos esam stāstījuši arī “Kurzemes Vārdā”.
Pārvērst lauksaimnieku audzējumu un izstrādājumus garšīgos ēdienos topošajiem pavāriem mācīja Talsu restorāna “Ezera sonāte” saimnieks Aivars Verņickis. Bet pēc tam, kad tie bija sagatavoti, notika degustācija, kurā piedalījās un savus atzinumus izteica visi sarīkojuma dalībnieki. Izskanēja viedoklis, ka vietējie produkti aizvien izceļas ar savu svaigumu un tādēļ vienmēr būs pārāki par importu, lai cik eksotiskas nebūtu tam piemeklētās receptes un nosaukumi.
Pēteris Jaunzems,
“Kurzemes Vārds”