Piektdiena, 26. aprīlis Rūsiņš, Sandris, Alīna
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Gurķim nav jābūt šķībam un līkam

Gurķim nav jābūt šķībam un līkam
Foto: Ģirts Gertsons
01.06.2018 07:00

"Kurzemes Vārds"

Karstā laika dēļ, kas šogad ļoti lutina ne tikai cilvēkus, bet arī siltummīlošus augus, zemnieku saimniecībā “Kinsleri” Jūrmalciemā gurķu izaug tik daudz, ka ļoti jāpiepūlas visus notirgot. “Mēs neesam tādi ļoti agri zemnieki, salīdzinot ar vīra brāli, tepat netālu esošo “Silvu” saimnieku,” saka gurķu audzētāja Jana Krētaine. “Visam savs laiks, mēs vēlāk sākam siltumnīcas kurināt.”

Dārzeņu audzēšanas saimniecībā redīsi jau noražojuši, pašlaik zeļ gurķi, salāti, lociņi un citi zaļumi. Pamazām sākas pirmie kāposti. “Pagaidām ir divas ražojošas gurķu siltumnīcas. Tomāti sāksies pēc kāda mēneša. Neko nesteidzinām,” stāsta J. Krētaine. Pavasarī siltumnīcas nācies kurināt, jo naktis bija aukstas. Taču šogad nav tik traki kā pērn, kad pavasaris bija tik auksts, ka pirmā tomātu raža visa nosala. “Šogad nevar sūdzēties. Uznāca siltums un visu rauj ārā. Ja uznāks aukstuma vilnis, pakurināsim siltumnīcu arī jūnijā,” saimniece ir optimistiska.

Darba saimniecībā pietiek visiem. Izrādās, substrāts plēvē, kur aug gurķi, nav veikalā pirkts, bet pašu sagatavots. Visus dārzeņu stādus audzē paši. Tā kā gurķiem pašlaik ir ideāli apstākļi, ir ļoti liela raža. “Jāpieliek visi spēki, lai varētu realizēt. Cilvēkiem jau nav tik liela pirktspēja. Te ir tādi, kuriem jau jābūt vēderā,” J. Krētaine rāda siltumnīcā uz pagarākiem gurķiem. Pēc prognozēm drīz kļūšot vēsāks, un gurķi tik strauji vairs neaugs. “Mēs esam tādi zemnieki, kas biški domā arī par cilvēkiem, lai viņi reāli var nopirkt. Ne visi var atļauties gurķi par 5 – 6 eiro. Ar ievestajiem gurķiem jau daudz konkurēt nevar, tiem cenas laiž zemākas.”

Kad sākas “Kinsleru” gurķu vai tomātu sezona, cilvēki neticot, ka tie ir tepat audzēti. Nez kāpēc domā, ka Latvijā nevar izaudzēt kvalitatīvu preci, ka tikai ievestā ir smuka. “Te var izaudzēt kvalitatīvu, skaistu un garšīgu. Kāpēc Latvijas gurķim jābūt līkam un šķībam? Bija cilvēki ļoti jāpārliecina. Bet, ja nepatīk, nepērc. Daudzi aiziet un nopērk ievestos,” saka Jana.

Plašāk lasiet laikraksta “Kurzemes Vārds” 1. jūnija numurā.

#kvards-20180601-06#

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz