Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Kurzemes medus šogad īpaši garšīgs

Kurzemes medus šogad īpaši garšīgs
31.07.2010 07:02

Atslēgvārdi

Lai arī Liepājas puses novadu biškopji nav iekļuvuši Vislatvijas Biškopju vasaras saieta medus konkursa desmitniekā, tas nekādi nenozīmē, ka viņu medus ir mazāk labs, uzsver Latvijas Biškopības biedrības pētniece instruktore Ineta Eglīte.

Degustācija, kurā nosaka “Garšīgāko Latvijas medu” lielajos vasaras saietos notiek ik gadu. Tie, kas vēlas saņemt sava medus novērtējumu, tai iepriekš piesakās, tāpat piesakās arī vērtētāji. Taču tā nav profesionāla degustācija, sīki izvērtējot visas medus īpašības, tās ir sajūtas – kas kuram tajā brīdī vislabāk garšo, skaidro I. Eglīte.

Profesionāli degustētāji visas dienas laikā drīkstot novērtēt ne vairāk kā 10 paraugu. Koknesē, kur pagājušās nedēļas nogalē notika Vislatvijas Biškopju vasaras saiets, nogaršošanai bija izlikti 75 paraugi. Salīdzinot ar citiem gadiem, tas ir daudz, saka biedrības pārstāve. Arī degustētāju bija daudz – 361.

“Uzvar tie, kas atšķiras,” I. Eglīte skaidro rezultātus. Tāpat kā pērn par uzvarētāju degustācijā kļuva Saldus biškopis Jānis Vainovskis, viņam bija viršu medus paraugs. Arī otrā un trešā vieta kurzemniekiem: Tukuma puses pārstāvim Olafam Baltgalvim par meža ziedu medu un Ilzītei Priedoliņai no Kuldīgas puses par dažādu ziedu medu. Liepājas puses novadus degustācijā pārstāvēja septiņi bitenieki.

“Tā ir biškopja prasme – pareizi noņemt un nobriedināt,” I. Eglīte paskaidro, kādi nopelni medus garšas tapšanā ir draveniekam, lai arī pašu galveno paveic bites.

Visvairāk medutiņu bija pieteikti kā vasaras, pavasara un dažādu ziedu medus. Bet uz degustācijas galdiem stāvēja arī facēliju, amoliņa un griķu, liepu ziedu, kārklu ziedu un arī Zilā kalna medus.

Lai ar savu medus paraugu varētu piedalīties degustācijā, biteniekam jāsamaksā 15 latu dalības maksa. Pirmo vietu ieguvēji saņem Latvijas Biškopības biedrības dāvanas. Bet bešā nepaliek arī pārējie dalībnieki – viņiem kā gandarījums ir medus fizikālķīmiskās un arī ziedputekšņu analīzes. Vieniem to rezultāti vienkārši interesē, citiem atkal noder iesniegšanai Pārtikas un veterinārajā dienestā, lai gūtu atļauju medus tirgošanai. Bet Biškopības biedrība analīžu rezultātus izmanto, lai varētu vērtēt medus kvalitāti Latvijā kopumā.

Par kopīgu gaumi vai modi uz medu Latvijā gan nevarot runāt, jo tas ir ļoti individuāli, Biškopības biedrības pārstāve I. Eglīte uzsver. Taču skaidrs, ka medus te ir garšīgs un kvalitatīvs – to apliecina arī tam veiktās analīzes.

Tagad jau bitēm lielā vākšana ir beigusies, bet biteniekiem sākas medus sviešanas laiks.

Uzziņai

Degustācijā no Liepājas puses piedalījās: Voldemārs Zālmanis no Kazdangas pagasta, Diāna Samata no Priekules, Solveiga Jansone no Durbes novada, Ilga Mežvida no Gaviezes pagasta, Jānis Zālītis no Vecpils pagasta, Adele Baltāviča no Durbes novada un Imants Ozols no Cīravas pagasta.

Dina Belta,
“Kurzemes Vārds”
 

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz