Ceturtdiena, 28. marts Ginta, Gunda, Gunta
Abonēt

Lasi vairāk ar
liepajniekiem.lv abonementu

Mājas olu buberta dēļ atceļ mācības Krotes Kronvalda Ata pamatskolā

Krotes Kronvalda Ata pamatskolā 3.–8. klašu skolēniem mācības sākās tikai 8. septembrī, jo ar infekcijas slimību bija sasirguši vairāki skolas darbinieki, “Kurzemes Vārdam” apstiprināja līdzšinējā Priekules novada Izglītības nodaļas vadītāja Agrita Purviņa. Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD) precizēja, ka darbinieki saslimuši ar salmonelozi.

Mājas olu buberta dēļ atceļ mācības Krotes Kronvalda Ata pamatskolā
Foto: pexels.com
10.09.2021 06:00

#SIF_MAF2021

"Kurzemes Vārds"

Atslēgvārdi

“Saslimuši ir tikai pieaugušie, infekcija bērnus nav skārusi,” norāda A. Purviņa. “Mācību gadu laikus nevarēja uzsākt 3.–8. klašu skolēni, jo vienkārši nebija skolotāju, kas varētu mācīt,” viņa paskaidro.

1. un 2. klasei gandrīz visas mācību stundas vada klases audzinātājs. Arī 9. klasei izdevies saorganizēt mācības skolā, bet pārējo klašu bērni palikuši mājās. Tā kā mācību gads 3.– 8. klasei iesākās nedēļu vēlāk, tad šai klašu grupai tas arī noslēgsies nedēļu vēlāk – 7. jūnijā.

“Saņēmām informāciju no Slimību profilakses un kontroles centra un, protams, tūliņ iesaistījāmies. Saslimšana notikusi, lietojot privātu pārtiku, taču kļuvām uzmanīgi, izdzirdot vārdu – buberts. Zinot, ka pamatā tam ir olas, meklējām olu izcelsmi. Atradām ražotāju un gatavotāju, pēc savas iniciatīvas paņēmām paraugus no olām un vistu izkārnījumiem, kur arī konstatējām salmonelozes baktēriju. Bet šis gadījums nav saistīts ar skolēnu ēdināšanu, jo desertu skolas darbinieki ēda pirms mācību gada sākuma,” pastāsta PVD Dienvidkurzemes pārvaldes vadītāja Gita Riekstiņa. Dienests sekojis līdzi situācijai, lai novērstu tālāku slimības izplatību.

Saslimušajiem bijusi caureja, vemšana, paaugstināta temperatūra un nespēks. PVD pārstāve arī informē, ka daži, kas salmonelozi pārslimo vieglāk, organismā saglabā baktēriju un to var nodot citiem, tādēļ turpmāk īpaši rūpīgi jāievēro higiēna.

“Pēdējā laikā, īpaši, ja analizējam beidzamo gadu, diezgan bieži atrodam salmonelozes baktērijas, šīs infekcijas izplatība ir diezgan plaša. Ja gaļu, kurā ir salmonella, pietiekami ilgi termiski apstrādā, baktērijas iet bojā, bet ar olām desertos gadās, ka tās nav pietiekami izkarsētas. Tāpēc es aicinu ikvienu sekot līdzi produktiem, kas tiek lietoti uzturā, īpaši, ja pārtiku iegādājas pēc piedāvājuma sociālajos tīklos vai tirgos no nereģistrētiem lietotājiem,” piekodina G. Riekstiņa. PVD veterinārie inspektori salmonellu mājas vistām atklājot praktiski ik mēnesi, pārbaudot saimniecības, kas vēlas uzsākt produkcijas tirgošanu plašāk. “Tagad varbūt ir nedaudz mierīgāk kovida ierobežojumu dēļ, bet latvieši pērk putnus arī pie Lietuvas tirgotājiem, un tas nav tik vienkārši: jābūt kontrolei, jāpārliecinās, ko pērk. Cālim jānāk no licencētas saimniecības, kas nozīmē, ka līdzi jādod dokumenti, kas apliecina izcelsmi,” skaidro G. Riekstiņa.

Šobrīd aktuāli

Autorizēties

Reģistrēties

Klikšķini šeit, lai izvēlētos attēlu vai arī velc attēla failus un novieto tos šeit.

Spied šeit, lai izvēlētos attēlu.

Attēlam jābūt JPG formātā, max 10MB.

Reģistrēties

Lai pabeigtu reģistrēšanos, doties uz savu e-pastu un apstiprini savu e-pasta adresi!

Aizmirsu paroli

PALĪDZĒT IR VIEGLI!

Atslēdz reklāmu bloķētāju

Portāls liepajniekiem.lv jums piedāvā svarīgāko informāciju bez maksas. Taču žurnālistu darbam nepieciešami līdzekļi, ko spēj nodrošināt reklāma. Priecāsimies, ja atslēgsi savu reklāmu bloķēšanas programmu.

Kā atslēgt reklāmu bloķētāju

Pārlūka labajā pusē blakus adreses laukam ir bloķētāja ikoniņa.

Tā var būt kāda no šīm:

Uzklikšķini uz tās un atkarībā no bloķētāja veida spied uz:
- "Don`t run on pages on this site"
vai
- "Enabled on this site"
vai
spied uz